Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wat vinden jullie van de Zwarte Piet discussie?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Femke redt het paard!

    Comment


    • Of het zo jofel is om subsidie's te geven op evenementen zoals 'jumping Amsterdam' en aanverwanten...kweetnie.. maar dat die schimmel blijft..is uiteraard leuk voor alle kinderkens..

      Comment


      • Iedereen heeft andere voorkeuren he

        Comment


        • Alleen Partij van de Dieren vond dat die nieuwe regel ook moest gelden voor het paard van Sinterklaas.

          Comment


          • omroep zwart is begonnen, heb nog niks gezien ervan

            Comment


            • Het moet afgelopen zijn met dat witte paard. Dat is pure discriminatie. Er moet een zwart paard komen desnoods een bruin.

              Comment


              • en die Turkse bisschop die er op zit dan? daar hoor ik ook niemand over

                Comment


                • Dat is toch uitstekend. Eindelijk een Turk in een leidinggevende positie. Volgende keer graag een Surinamer.

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/binnenland/landeli...luis~a2c12732/

                    Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Hellevoetsluis


                    De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in de Zuid-Hollandse gemeente Hellevoetsluis, zo heeft de NTR woensdag bekendgemaakt. De intocht zal plaatsvinden op zaterdag 12 november. De afgelopen jaren is vanwege de coronamaatregelen geen landelijke intocht met publiek geweest.

                    Milène Junius, burgemeester van Hellevoetsluis, meldt verheugd te zijn. ,,Wij kijken ernaar uit om Sinterklaas op 12 november in Hellevoetsluis te verwelkomen! Onze mooie vestinghaven bestaat maar liefst 400 jaar en in die tijd is er al veel gebeurd in deze haven. Nu komt daar de aankomst van Sinterklaas bij.” Ook zegt ze dat ze hoopt ‘veel blije gezichten te zien op de kades’.



                    Vanwege de coronamaatregelen kon de landelijke intocht de afgelopen twee jaar geen doorgang vinden, maar werd wel een en ander georganiseerd bij Paleis Soestdijk, dat was omgedoopt tot Grotepietenhuis. Het Sinterklaasjournaal start dit jaar op maandag 7 november.

                    Comment


                    • Denk dat de zwarte piet discussie wel grotendeels gedaan is

                      Comment


                      • zijn allemaal andere kleuren pieten geworden, van roetveeg tot stroopwafel of groen en blauw

                        nu moet Sinterklaas aangepakt worden als Turkse slavendrijver, wat dat is dan ook niet correct!

                        Comment


                        • Zwarte Piet woont nu samen met Winnetou

                          Comment


                          • Ondertussen schreeuwen de zwarten in Zuid-Afrika kill the boer en worden regelmatig blanken vermoord. Geen aandacht in mainstream media...Immers only black live matters. (Ben zelf overigens een bruine dus ik mag alles zeggen en jullie blanken moeten buigen voor mij)

                            Comment


                            • \zwarte \piet is de karikatuur knecht van sinterklaas he, een myhthe figuur, wat jij er nu bijhaalt is ff iets anders, trouwens in Zuid Afrika tijdens blank bewind werd de zwarte bevolking jaren onderdrukt en vermoord in iets grotere aantallen

                              Comment


                              • het is er nu nog steeds vrij rustig om dit onderwerp, maar ja oa BIJ1 heeft andere problemen nu, racisme in hun eigen partij, best hilarisch

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/show/erik-van-muis...-uit~a5d41216/

                                  Erik van Muiswinkel had kwetsende kant Zwarte Piet eerder willen zien: ‘Ben er nog steeds niet uit’


                                  Erik van Muiswinkel snapt niet waarom hij niet eerder heeft gezien dat de klassieke Zwarte Piet door veel mensen als een kwetsend figuur wordt gezien. ,,Ik ben er nog steeds niet uit waarom ik daar niet achter ben gekomen toen ik 35, 40 jaar was”, zegt de inmiddels 61-jarige cabaretier in de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys.



                                  Volgens Van Muiswinkel, die in het Sinterklaasjournaal lange tijd de rol van Hoofdpiet vertolkte, heeft Nederland tientallen jaren lang het figuur in stand gehouden ondanks dat er ‘een heleboel mensen van kleur’ waren die ‘dat helemaal niet zo leuk vonden’. ,,Die hebben dat ook heel beleefd jarenlang soort van voor zich gehouden en de keren dat ze zich er over uitspraken werden ze uitgelachen of niet serieus genomen”, zegt hij. ,,Wij waren er zo van overtuigd dat dat niets met zwarte mensen te maken had en dat het ons recht was om die stripfiguur te spelen en mee te doen en in je gezin te laten komen.”

                                  De cabaretier kwam er zelf pas achter toen een jaar of tien geleden de eerste protesten ontstonden. In 2016 besloot hij, samen met zijn collega Jochem Myjer, het Sinterklaasjournaal te verlaten omdat de veranderingen in het programma te langzaam gingen.

                                  Volgens Van Muiswinkel heeft niemand het hem ooit persoonlijk kwalijk genomen dat bij hem het kwartje wat later viel. ,,Helemaal niet. Ik heb in zalen vol zwarte mensen gezeten die het heel goed snapten waar het allemaal vandaan kwam en het heel jammer vonden dat het zo lang geduurd heeft. Ze zijn heel blij dat we nu vrijwel collectief met een heel land, op een paar mensen die hun hakken in het zand zetten na, dat zomaar in tien jaar hebben weten om te draaien. Dat is eigenlijk best knap.”

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2093...erk-in-turkije

                                    Archeologen vinden graf van Sint-Nicolaas onder kerk in Turkije

                                    ISTANBUL - Een opgravingsteam in Turkije heeft in de Sint-Nicolaaskerk in Demre de exacte locatie gevonden van het graf van Sint-Nicolaas – in onze streken beter bekend als Sinterklaas – en de vloer waarover hij liep. Demre is een plaatsje even ten zuidwesten van de kustplaats Antalya.

                                    „Het is een belangrijke ontdekking die extra waarde aan de kerk zal geven”, heeft het hoofd van het provinciale culturele erfgoed, Osman Eravsar, aan het Turkse persbureau Demirören News Agency laten weten.


                                    Sinterklaas, hier bij een intocht honderd jaar geleden in Haarlem, komt oorspronkelijk uit het Turkse Myra.

                                    Ⓒ ANP/HH

                                    Sint-Nicolaas was de bisschop van Myra, waarop het huidige Demre min of meer is gebouwd, en leefde van het jaar 270 tot 6 december 343. In die tijd was Myra een Romeinse stad die ruim een eeuw later zou gaan behoren tot het Byzantijnse Rijk. Het christendom werd de Romeinse staatsgodsdienst tijdens het leven van Nicolaas.

                                    Heilige

                                    In de zesde eeuw werd Nicolaas door de Byzantijnen als heilige vereerd, onder meer vanwege de vele wonderen die hij zou hebben verricht. Er kwam in die eeuw een kerk boven op de kerk waar hij lag begraven. Bij opgravingen zijn archeologen op de overblijfselen van de eerste kerk gestuit, waaronder de vloer waarover een tentoonstelling komt. Dankzij enkele foto’s uit 1910 kwamen zij de oorspronkelijke kerk op het spoor.

                                    De verering van Sint-Nicolaas is later via de Byzantijnen naar Rome en de rest van West-Europa gekomen. Verder is hij vooral in Rusland een belangrijke heilige. In 1087 hebben Italiaanse zeelieden zijn beenderen overgebracht naar de Zuid-Italiaanse stad Bari. Daar worden de resten van Sint-Nicolaas in een crypte van de Sint-Nicolaasbasiliek vereerd. Er komen ook vaak Russische pelgrims naar Bari.

                                    De Italianen willen de beenderen, ondanks herhaaldelijk verzoek, niet teruggeven aan Turkije.

                                    Comment


                                    • En nu wordt er weer een populaire Sinterklaasfilm uit de verkoop gehaald. Omdat er nog zwarte pieten in spelen...

                                      Comment


                                      • En het is een kinderfilm, en kinderen zijn niet bezig met de kleuren, dus zal die producent wel bedreigd zijn door van die kick out Zwarte piet hooligans.

                                        Comment


                                        • En nu heeft Bol.com tekst v liedje Sinterklaas wie kent hem niet van Henk en Henk (het Goede Doel) zonder toestemming gebruikt in een reclamecampagne, wat Albert Heijn vorig jaar ook al deed. Beide bedrijven zijn onderdeel van Ahold. Henk Westbroek laat het na vorig jaar toen hij het heeft laten gaan, nu niet bij zitten, omdat het nu de 2e x is doorzelfde bedrijf en het dus nu zeer bewust is gedaan. Hij wil geld zien.

                                          Comment


                                          • Mag zwarte Piet uit dat liedje dan nog wel?

                                            Comment


                                            • Persoonlijk denk ik dat kinderen van dit alles maar één ding hebben geleerd.... Dat is het verschil in huidskleur. Een onschuldig kinderfeestje naar zijn grootje geholpen door een select groepje volwassenen mensen die overal iets achter zoeken en daar een mening over moeten hebben. Zichzelf erg intellectueel bovenverheven voelen ten opzichte van de rest van dit land. Gewoon jammer dat er nauwlijks tot geen tegen gas word gegeven tegen dit soort bekrompen mensen en een leuk feest een langzame dood sterft....nogmaals persoonlijke mening

                                              Comment


                                              • Originally posted by Paulus2 View Post
                                                Mag zwarte Piet uit dat liedje dan nog wel?
                                                van anti piet gasten niet en van wokisten niet, Henk en Henk zijn ook meerdere malen bedreigd voor dat liedje wat ze overigens al tig jaar geleden hebben gemaakt, dus waar gaat het over, maar ja in zo'n wereld leven we dus.

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/binnenland/volenda...ngen~afbf669d/

                                                  Volendam stapt af van Zwarte Piet na bedreigingen


                                                  Volendam neemt afscheid van Zwarte Piet. ,,Met het oog op de waarborging van de veiligheid zijn we genoodzaakt een aanpassing te doen. De kleur van de pieten wordt aangepast naar de huidige standaard”, schrijven de stichtingen Sint Nicolaascomité en Behoud van de Sint Nicolaas Traditie.



                                                  Hoe de pieten er precies gaan uitzien, blijft onduidelijk. Wel stellen de stichtingen dat zij ‘onherkenbaar blijven’ met de ‘hulp van een professionele schminker'. Dat blijkt vandaag uit een verklaring van twee lokale sinterklaascomités afgedrukt op de website van het lokale medium Nieuw Volendam.

                                                  Over het al dan niet veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet in Volendam is door de stichtingen naar eigen zeggen jarenlang intensief overleg gepleegd binnen de gemeente. ,,De comités worden in een onhoudbare positie gemanoeuvreerd en het wordt steeds moeilijker om de veiligheid te garanderen”, aldus de stichtingen, die telefonisch niet bereikbaar zijn voor aanvullend commentaar.

                                                  Ieder jaar grimmiger


                                                  Ze stellen dat de sfeer rondom het sinterklaasfeest ieder jaar grimmiger wordt en dat vrijwilligers zelfs worden bedreigd. ,,Als gevolg zijn vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor het sinterklaasfeest afgehaakt. Uitingen en bedreigingen op sociale media richting bestuursleden, comitéleden en vrijwilligers vinden wij onacceptabel. Besef goed dat er zonder hen geen sinterklaasactiviteiten meer zijn.”

                                                  Als reden om te stoppen met Zwarte Piet noemen de stichtingen ook dat die in verband gebracht wordt met racisme en dat de landelijke weerstand tegen zwarte pieten de afgelopen jaren enorm is gegroeid. Ook zeggen ze onder meer dat sportverenigingen, onderwijs en overheidsinstellingen het landelijke beleid kiezen waarin geen plaats meer is voor deze pieten.

                                                  Vorig jaar december werden demonstranten tegen zwarte pieten in Volendam bekogeld met onder meer eieren, vuurwerk, oliebollen en visafval. De organisatie Kick Out Zwarte Piet (KOZP) deed toen aangifte daarvan bij de politie en ook van het verhinderen van een geoorloofde demonstratie door bedreiging met geweld, belediging en groepsbelediging.

                                                  Zwarte Piet is in de meeste gemeenten inmiddels vervangen door roetveegpieten. ,,Je moet wel mee”, stellen veel intochtcomités.

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/utrecht/regio-utre...laar~a6a09fe6/

                                                    Regio Utrecht doet Zwarte Piet in de ban: ‘Die tijd hebben we echt helemaal gehad, dat is klaar’


                                                    Bij het merendeel van de Sinterklaasintochten in de regio Utrecht is Zwarte Piet dit jaar niet meer te zien. Veel gemeenten zijn overgestapt op de roetveegpiet. Wel komt de Sint nog ‘ouderwets’ te paard, ondanks recente kritiek op de inzet van dieren bij dit soort evenementen.

                                                    In dertien van de zestien dorpen of steden in de regio waarvan deze krant een reactie ontving maakt Zwarte Piet geen onderdeel meer uit van de intocht. In de stad Utrecht en in IJsselstein, De Bilt, Houten, Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Vianen, Amerongen, Driebergen, Leersum, Doorn en Zeist wordt met roetveegpieten gewerkt. ,,Die tijd hebben we echt helemaal gehad, dat is klaar’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Zeist over het onderwerp.



                                                    ‘Donker tot licht geschminkt’


                                                    De gemeente Lopik lijkt een uitzondering op de regel. ,,In Lopik wordt gekeken naar een overgangstraject van de traditionele donkere Piet naar een modernere variant, lees roetveeg’, andere alternatieven zullen niet snel hun intrede doen, is de verwachting’', zegt een woordvoerder.

                                                    In het dorp Lopik is de meerderheid van de Pieten nog steeds zwart, met een ‘enkele roetveegpiet in de gelederen’. De keuze zou met name te maken hebben met de herkenbaarheid van de vrijwilligers. In Jaarsveld zijn de pieten van ‘donker tot licht geschminkt’. De gemeente Benschop zegt vooraf nooit uitspraken te doen over de inhoud van de intocht.

                                                    In Maarssen is het niet duidelijk hoe de pieten er precies uit zien. ,,Het zijn geen regenboogpieten en het zijn geen roetveegpieten, het zit er een beetje tussenin. Maar heel belangrijk: in Maarssen is hierover geen enkele discussie meer”, zegt organisator Arjan Kroon.

                                                    Zwarte Piet is in een deel van de Utrechtse gemeenten al een paar jaar niet meer welkom. Zo kwam Houten in 2019 met de grijze 'schoorsteenpiet’. Ook de stad Utrecht deed Zwarte Piet al een aantal jaar terug in de ban.

                                                    Te paard


                                                    In de Utrechtse politiek wordt - met name door de Partij voor de Dieren en GroenLinks - de laatste jaren kritisch gekeken naar het welzijn van dieren bij sport- en hobbyactiviteiten. Zo was het wereldkampioenschap Streetfishing niet welkom, werden vragen gesteld over haringhappen tijdens een netwerkevenement bij Kasteel De Haar en was de omstreden paardenrace op de Maliebaan dit jaar voor het laatst. Fractievoorzitter Maarten van Heuven (Partij voor de Dieren, Utrecht) riep organisatoren van de intochten ook op om zich de vraag te stellen ‘hoe belangrijk het paard voor de intocht is’.

                                                    Toch lijkt het er in veel gemeenten op dat de goedheiligman als vanouds op zijn schimmel klimt. In de stad Utrecht stapt de Sint nadat hij van de boot afkomt op het paard: dat geldt overigens voor het grootste deel van de andere gemeenten in de regio. In de gemeenten waar dat niet het geval is koos Sint altijd al voor een ander vervoersmiddel.

                                                    In Wijk bij Duurstede en Houten wandelt de goedheiligman, in Vianen zit hij in de auto, in Lopik in een vracht- of brandweerauto en in Jaarsveld op de tractor. In Doorn wordt al jaren geen paard gebruikt omdat Sint niet op het dier durfde te zitten. Hier wordt de goedheiligman rondgereden in een brandweerauto.

                                                    Waar en wanneer?


                                                    Zolang het coronavirus geen opmars maakt en er geen nieuwe maatregelen worden aangekondigd zullen de meeste intochten in de regio doorgaan als 'vanouds’. Enkele gemeenten zeggen het programma aan te zullen passen als er voor de intocht nog coronamaatregelen worden aangekondigd.

                                                    Op 12 november komt Sinterklaas aan in Zeist, Amerongen, Driebergen, Leersum, Maarssen, Veenendaal en Lopik. Op zondag 13 november in Utrecht. Op 19 november doet de goedheiligman zijn ronde langs Wijk bij Duurstede, Doorn, Houten, IJsselstein, Vianen, de Bilt en Benschop en op 26 november komt hij aan in Jaarsveld.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X