Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Prostitutie in de media

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Het is een toeristending, Wallen zijn te druk, prima dat ze dat ergens anders neergooien

    Comment


    • https://www.sexdome.nl/prostitutie/a...of-aan-het-ij/

      Amsterdams ’sekswalhalla’ komt bij de RAI of aan het IJ

      Het omstreden Amsterdamse ‘erotisch centrum’ komt bij de RAI of op de NDSM-Werf. Met honderd werkplekken moet het nieuwe sekswalhalla de Wallen doen vergeten als bekendste rosse buurt van de wereld.



      Na een jarenlange zoektocht, maakte burgemeester Femke Halsema donderdagmiddag drie voorkeurslocaties bekend, waaruit uiteindelijk een definitieve keuze gemaakt moet worden. Twee daarvan zijn bij de RAI in stadsdeel Zuid, de andere op de NDSM-Werf in stadsdeel Noord.

      Deze plekken zijn volgens de burgemeester goed bereikbaar. Bovendien zijn er op die locaties al bezoekersstromen voor horeca en evenementen. Er zijn voor de buurten wel mogelijk nadelige effecten. Op de NDSM-Werf (in toenemende mate een woonwijk) wordt rekening gehouden met extra overlast- en veiligheidsincidenten.

      De burgemeester wil minder roodverlichte ramen in het Wallengebied, om de binnenstad leefbaarder te maken. Nu trekken de sekswerkers behalve zo’n 200.000 klanten per jaar ook hordes dronken toeristen. Tegelijkertijd zou een erotisch centrum een veiligere plek zijn voor sekswerkers, waar de criminaliteit minder grip heeft.

      Honderd kamers


      In het ‘kwalitatief hoogwaardig’ centrum moeten zo’n honderd kamers komen voor sekswerkers. Deels met de bekende, roodverlichte ramen, maar ook kamers zonder zo’n venster. Er komt veel ruimte voor horeca, een burlesque- of stripclub en andere vormen van seksentertainment.

      In het ontwerp is veiligheid belangrijk, maar ook faciliteiten voor de sekswerkers en de anonimiteit van hun klanten. De huur voor wekkamers moet laag zijn, het aanbod breder zijn dan alleen voor heteromannen.
      Onrust


      Sinds Halsema aankondigde dat er een erotisch centrum zou komen, is er de nodige onrust in de stad. Veel politici in de stadsdelen zitten niet te wachten op het ’prostitutiehotel’ in hun wijk. Ze vrezen overlast en criminaliteit. Ook sekswerkers op de Wallen lieten in gesprek met de gemeente weten dat ze niet per se zaten te wachten op een verhuizing.

      Welke van de drie voorkeurslocaties daadwerkelijk het centrum krijgt, hangt ook af van de adviezen vanuit de stadsdeelcommissies. Daar zullen burgers ook de kans krijgen om in te spreken. Het college bepaalt vervolgens de definitieve locatie.

      Geen pretpark


      Halsema gaf eerder aan dat het centrum geen overlast of extra criminaliteit mag veroorzaken. Het moet dan ook geen ‘gribus afwerk-hotel’ worden. Het is ook niet de bedoeling dat het een soort pretpark wordt.

      Wat het dan precies wel wordt, is niet helemaal duidelijk. Is het straks een plek waar sekswerkers eindelijk van alle toeristen af zijn, of moet het juist een trekpleister zijn om zo bezoekers van de Wallen weg te lokken?

      Marktwerking


      Het is ook niet helemaal duidelijk in hoeverre het centrum een vervanging is voor de ramen op de Wallen, of dat beide plekken naast elkaar zullen bestaan. De gemeente wil ‘minder raamprostitutie’ in de rosse buurt, maar heeft daar nog geen concrete plannen voor.

      Burgemeester Halsema denkt dat er ’marktwerking’ zal optreden waardoor het erotisch centrum bij sekswerkers vanzelf de voorkeur zal veroveren boven de Wallen.

      Bron: Telegraaf.nl

      Comment


      • Eerst zien of dat centrum er komt, de buurten zijn al tegen en ik geloof niet zo in overheden op dit gebied en zeker geen Mevrouw Halsema... wat jullie?

        Comment


        • Welnee ze sluiten alleen maar

          Comment


          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2071...otisch-centrum

            ’Sinds de middeleeuwen is er niets veranderd’
            D66 Amsterdam: sluit ramen op de Wallen bij komst erotisch centrum

            AMSTERDAM - Als er een erotisch centrum komt, moet dat wel tot sluiting van ramen op de Wallen leiden. Het voorstel van burgemeester Femke Halsema vindt coalitiepartij D66 niet concreet en ’onbevredigend’.

            Lopend door de rosse buurt wijst Ilana Rooderkerk naar een straatnaambordje: ’Monnikenstraat’. Die naam dateert van eeuwen geleden, net als de prostitutie in het gebied. „De Wallen zijn er in de middeleeuwen gekomen en er is sindsdien niets veranderd. Ze hebben in de huidige vorm hun langste tijd gehad”, zegt de D66-fractievoorzitter. „Er komen er 2,5 miljoen bezoekers per jaar. In het weekend is het zo druk, dat er geen klanten meer naar binnen gaan. En het is een onveilig gebied voor vrouwen.”



            Vrijdag presenteerde Halsema haar langverwachte voorstel voor een erotisch centrum. Bij de RAI of op de NDSM-werf. Het gebouw is nodig om de Wallen weer leefbaar te maken. Maar hoe de burgemeester de ramen in het Wallengebied wil verminderen en hoeveel, is onduidelijk. „Ik mis dit compleet in de plannen die er nu liggen”, zegt Rooderkerk.

            Actrice


            „Voor ons is het een voorwaarde voor de komst van het erotisch centrum”, zegt de D66’er die in principe wel voorstander is. Ze vindt het ook goed als in een erotisch centrum niet alleen vrouwen, maar bijvoorbeeld ook mannen achter de ramen werken.

            Ze heeft sekswerkers, ondernemers en organisaties in het gebied gesproken. Het onderwerp fascineert haar, al sinds zij in een vorig leven als actrice te zien was als Esmée in de soapserie ONM. „Ik speelde toen iemand die echt gedwongen werd. Ik kreeg brieven van meisjes die het echt hadden meegemaakt. Ze vonden het heftig om te zien, maar ook goed dat het werd aangekaart.”

            Vaker online


            Rooderkerk wil vooruit met de Wallen. „Je moet dit gebied weer woonbaar maken, een plek waar Amsterdammers graag komen.” Ze pleit voor een onderzoek hoe de ramen ’wegbestemd’ kunnen worden. Een woongebied met ruimte voor de ’queer community’. „Er wordt vaak gezegd dat Amsterdam voor vrijheid staat, maar als de Wallen ons imago zijn, vind ik dat niet zo vrij. Je kunt als toerist wel sekswerkers uitjoelen en foto’s maken, maar twee mannen kunnen niet hand in hand over straat lopen. Dat is niet zo’n vrij imago.”

            De plannen voor een erotisch centrum moeten daarom ’wel impact’ hebben. Niet extra aanbod van dezelfde toeristische attractie. „Ik wil kleinschalig aanbod van ramen door de stad, zoals bij het Singel en de Ruysdaelkade, waar vrouwen gewoon hun werk kunnen doen. Dan heb je daarnaast het erotisch centrum en seksclubs.”

            Verder pleit ze voor kleine boetiekhotels en een pilot om thuisontvangst te legaliseren. Dat laatste zou sekswerkers helpen die nu geen misstanden durven te melden omdat ze eigenlijk verboden opereren. De D66’er hoopt dat sekswerkers vaker online hun afspraken kunnen maken. „Laat sekswerk in de stad meegaan met de tijd.”

            ’Marktwerking’


            Halsema wil wel ’een wezenlijk aantal’ ramen sluiten, maar hoe en hoeveel is nog de vraag. „Op dit moment zijn nog geen keuzes gemaakt over aantallen ramen, welke ramen en wanneer de sluiting plaats moet vinden”, schreef ze.

            Ze verwacht dat door ’marktwerking’ een en ander vanzelf zal gaan als het erotisch centrum er is. Sekswerkers en klanten zouden dan de oude rosse buurt verlaten omdat de nieuwe stek simpelweg prettiger is. Tot de opening zullen er sowieso geen vensters verdwijnen. Daarna zouden ramen gedwongen gesloten kunnen worden, of kan de gemeente het aantal vergunningen beperken. De burgemeester liet al wel weten dat gedwongen sluiting duur zal zijn.

            Comment


            • Vind ergens wel dat ze gelijk heeft, de Wallen is een idioot pretpark geworden. Zoals ze ook zegt, kleinere raambuurten zoals de Ruysdaelkade zijn een stuk beter. Amsterdam is beter af met een erotisch centrum ergens.

              Comment


              • Eeg met dat toerisme prostitutie, is geen gemis

                Comment


                • https://www.ad.nl/tilburg/weterings-...teit~a4bc7f76/

                  Weterings hekelt ‘opgeheven vingertje Den Haag’ over sekswerkers: ‘Dit duwt ze in de illegaliteit’


                  TILBURG - Sekswerkers in de toekomst alleen met een verplichte vergunning laten werken, zoals ‘Den Haag’ wil? Dat is een heel slecht idee, stelt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings. Hij vreest dat sekswerkers in het illegale circuit verdwijnen of in het ergste geval slachtoffer worden van mensenhandel.

                  De overheid wil zowel exploitanten als sekswerkers verplichten tot een vergunning, die wordt opgenomen in een landelijk register om zo het toezicht op de branche te vergoten. Dat gaat met name voor de sekswerkers niet werken, verwacht Weterings. ,,Het is een baan zoals vele andere banen. Een baan waarvoor je kiest, waarin je ondernemer bent. Met de daarbij horende rechten en plichten.”



                  Privacy aangetast


                  Maar in Den Haag wordt volgens hem met ‘opgeheven vingertje gedebatteerd’ zonder dit allemaal te zien. ,,Blijven roepen dat er geen sprake van vrijwilligheid kan zijn? Dan heb je niet geluisterd naar de opvatting en ervaring van sekswerkers die eigenstandig kunnen en willen zijn. Wettelijk een vergunningensysteem invoeren dat de privacy van een beroepsgroep wezenlijk aantast, is voor mij niet acceptabel. Privacy is voor elke beroepsgroep een groot goed.”

                  Weterings deed zijn uitspraken donderdagmiddag tijdens de opening van de fototentoonstelling Reimagining Sex Work in het stadhuis. Die is bedoeld om het stigma en het taboe rond sekswerk te doorbreken en ‘reist’ straks door naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. De burgemeester ging voor de gelegenheid op de foto met een aantal sekswerkers, deze foto wordt aan de expositie toegevoegd.

                  Om meer zicht te krijgen op de branche in de stad scherpte de gemeente Tilburg vier jaar geleden haar prostitutiebeleid aan. Ze maakt onderscheid tussen vergunde (escortbedrijven, een bordeel en een nachtclub) en niet-vergunde prostitutie. Thuiswerken zonder vergunning is toegestaan mits het werk in de eigen woning plaatsvindt, de verdiensten voor de sekswerker zijn en er geen overlast wordt veroorzaakt. Daarmee loopt de gemeente landelijk voorop.

                  Met zijn aanpak wil de burgemeester enerzijds misstanden en geweld tegen sekswerkers aanpakken (bijvoorbeeld met controles op illegale prostitutie) en anderzijds de positie van sekswerkers versterken en het stigma rond dit werk doorbreken.

                  Grootste droom: decriminalisering


                  Het beleid werd samen met (ex)sekswerkers van de klankbordgroep Seksworks gemaakt. Inmiddels is de klankbordgroep een stichting geworden die adviseert, maandelijkse bijeenkomsten verzorgt voor haar leden en workshops en presentaties houdt. Dit doet ze voor onder meer gemeenten en sinds kort ook de Koninklijke Marechaussee.

                  Dat is hard nodig, bleek uit de woorden van Seksworks-voorzitter Wendy. Ook al staat de stichting als welzijnswerk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een zakelijke rekening openen lukt vooralsnog niet. ,,We zijn al door vier banken afgewezen.”

                  Decriminalisering van het werk en normale arbeidsrechten zijn voor de stichting ‘de grootste dromen’, vertelde de voorzitter. ,,In de afgelopen jaren zijn er in de gemeente Tilburg al veel dingen veranderd om onze positie te verbeteren. Zo is hier bijvoorbeeld thuiswerken onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Maar ook in Tilburg lopen sekswerkers nog tegen bepaalde zaken aan.”

                  Geen mensenhandel


                  Met het oog op de toekomst heeft de stichting een aantal adviezen voor de gemeente. Zo wil ze onder meer dat twee tot vier sekswerkers zonder vergunning moeten kunnen samenwerken. Ook vraagt ze het toestaan van escort zonder vergunning voor zelfstandige sekswerkers en een betere regulering van het werk onder dezelfde arbeidsrechten als andere beroepsgroepen. De stichting vindt het verder belangrijk dat Tilburg in haar beleid duidelijk onderscheid maakt tussen mensenhandel en sekswerk.



                  Weterings nam de aanbevelingen ter harte en belooft zich in te blijven zetten om het taboe rond sekswerk te doorbreken. ,,Sekswerk is zoals gezegd een beroep waar je bewust voor kunt kiezen. Mensenhandel is dat zeer beslist niet, hierbij is geen sprake van vrije wil of een bewuste keuze.”

                  Daarom blijft hij streng controleren op illegale prostitutie, al liggen deze controles gevoelig binnen de branche. ,,Maar zo bescherm ik de mensen die gedwongen moeten werken en tegelijk sta ik voor de beroepsgroep die uit vrije wil kiest voor het vak. Ik controleer niet om mensen het leven zuur te maken, al wordt dat soms wel zo ervaren. Dat realiseer ik me.”

                  Comment


                  • https://www.ad.nl/gorinchem/overlast...elen~a81af12e/

                    Overlastklachten van omwonenden zetten Gorinchem in 2022 op het spoor van vijf illegale bordelen


                    Bij vijf sekshuizen in Gorinchem ging het voorbije jaar verplicht de deur op slot. De woningen, die illegaal als bordeel werden gebruikt, werden op last van burgemeester Reinie Melissant gesloten. Dat zijn er drie meer dan in 2021.

                    Dit blijkt uit recente cijfers over ondermijnende criminaliteit in Gorinchem.

                    Lucratieve markt


                    Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is prostitutie sinds jaar en dag ‘een lucratieve markt voor de georganiseerde criminaliteit’. Mensenhandel, uitbuiting en gedwongen prostitutie worden daarbij niet uit de weg gegaan. Ook ondervinden omwonenden overlast van illegale seksbedrijven.

                    Dat laatste was in Gorinchem zeker het geval: omwonenden klopten aan bij de gemeente met klachten over overlast. Burgemeester Melissant zei na een van de sluitingen in de zomer van 2022 dat die klachten een belangrijke drijfveer zijn om clandestiene sekshuizen aan te pakken. ,,Onvergunde prostitutie ondermijnt de veiligheid en leefbaarheid van onze stad. Met het sluiten van de woning maken we een einde aan de bekendheid en het gebruik van deze woning als prostitutiepand én aan de overlast voor de directe omgeving.”

                    Specialisten van de politie


                    In die aanpak trekt Gorinchem op met het Controleteam Prostitutie en Mensenhandel. Dit bestaat uit toezichthouders van meerdere gemeentes, waaronder Gorinchem zelf. Zij werken nauw samen met specialisten van de politie van de Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel. Ook het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team is bij dit soort onderzoeken betrokken. Hierin zitten deskundigen die kennis in huis hebben hoe gemeenten bestuurlijk ondermijning kunnen aanpakken.

                    Volgens de gemeentelijke regels, ook bekend als de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), is het ‘verboden een seksinrichting of escortbedrijf te exploiteren of te wijzigen zonder vergunning van het bevoegd bestuursorgaan’. Gorinchem heeft slechts één vergunning uitgegeven: die is al jaren in handen van Club A15.



                    Niet alleen klachten van omwonenden zette de opsporingsambtenaren overigens op het spoor van de sekshuizen. Sekswerkers zelf droegen onbedoeld ook een steentje bij doordat ze online hun seksuele diensten tegen betaling aanboden. Dat leidde niet altijd tot sluiting van de woning. In drie gevallen kregen sekswerkers een waarschuwing van de gemeente omdat ze aan het werk waren zonder vergunning. Eén keer werd er een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaar van het pand waar een sekswerker actief was: bij een volgende overtreding moet deze een geldbedrag betalen.

                    Bescherming sekswerkers


                    ,,Het Rijk is ook bezig om via een wetswijziging de seksbranche verder te reguleren”, meldt het college aan de raad in een toelichting op komende wijzigingen in de APV. Die moet hierover beslissen. Gorinchem loopt met zijn lokale regels voor gegunde prostitutie vooruit op die veranderende wet. ,,Met aanvullende bepalingen die onder meer sekswerkers bescherming moeten bieden. Het bieden van zorg en ondersteuning aan deze groep vinden we zelf van groot belang. Ook worden er meer verantwoordelijkheden bij exploitanten van seksbedrijven neergelegd en kijken we naar aanvullende handhavingsmogelijkheden.”

                    De raad uitte eerder al zijn zorgen over mensenhandel. Raadslid Tom van der Meijden (D66) vroeg aan burgemeester en wethouders hoeveel slachtoffers er in Gorinchem waren nadat hij landelijke cijfers van de nationaal rapporteur mensenhandel had gezien. Deze vermoedt dat er tussen de 5000 en 7500 vermoedelijke slachtoffers zijn. Prostitutie is overigens niet de enige branche waar mensenhandel plaatsvindt. Slachtoffers van arbeidsuitbuiting verdwijnen in diezelfde cijfers. Door privacywetgeving is het bovendien al moeilijk om landelijk een volledig beeld te krijgen, laat staan op lokaal niveau.

                    Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1880...trum-als-buren

                      Europees Geneesmiddelenbureau wil geen erotisch centrum als buren

                      AMSTERDAM - De toezichthouder voor geneesmiddelen in Europa, het EMA, is furieus over plannen van de gemeente Amsterdam voor een nieuw erotisch centrum. Twee van de drie locaties die daarvoor in beeld zijn, liggen vrijwel naast het hoofdkantoor van de waakhond. Het sekscomplex zou de veiligheid van medewerkers en bezoekers in gevaar brengen, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau.



                      „Het bureau voert op het hoogste gepaste politieke en diplomatieke niveau actie, in samenspraak met de Europese Commissie, om een veilige werkomgeving voor medewerkers en deskundigen te verzekeren”, laat een woordvoerder van het EMA weten. De organisatie verhuisde in 2020 van Londen naar Amsterdam na de Brexit. „Veiligheid was een belangrijke voorwaarde voor de keuze van een nieuwe EMA-locatie. Negentien lidstaten kwamen met een voorstel en moesten aantonen hoe ze voldoen aan de eisen van het bureau”, benadrukt het EMA.

                      Comment


                      • Er kpm nooit een nieuw prostitutiegebied, zeker niet onder Halsema

                        Comment


                        • https://www.sexdome.nl/prostitutie/w...groot-bordeel/

                          Woede bij ’kakkers’ over erotisch centrum A’dam-Zuid: ’Wordt een megagroot bordeel’

                          Als burgemeester Femke Halsema het erotisch centrum wil bouwen bij de RAI, krijgt ze te maken met minstens tweehonderd erg verontwaardigde, maar ook minstens zo strijdbare bewoners. Die lieten dinsdagavond al massaal van zich horen tijdens een bijeenkomst van VVD, CDA, Bij1 en 50Plus.

                          De zaal zit stampvol met bezorgde buurtbewoners. Van heel jong tot oud. En tientallen van hen willen ook inspreken. Paul Slettenhaar, oud-stadsdeelbestuur en lokaal VVD-icoon, leidt het gesprek en vertelt dat er twee stoelen gereserveerd zijn voor de burgemeester en de stadsdeelvoorzitter. Ze zullen dinsdagavond leeg blijven.

                          De eerste bewoner die het woord krijgt, is een expat die vraagt of zij in het Engels mag spreken. „Ja, dit is toch Zuid”, mompelt iemand in het publiek. De international vertelt dat zij juist naar deze buurt verhuisde voor de goede scholen. „Het metrostation zal onveilig worden. Het Beatrixpark en Amstelpark een hub voor drugsverslaafden en alcoholisten. Bedrijven zullen de Zuidas verlaten, families de buurt. De kwaliteit van scholen zal afnemen omdat de bewonerssamenstelling verandert.”

                          Bewoners maken zich zorgen om de veiligheid, toenemende drukte, bereikbaarheid en het groen rond de mogelijke locaties. Ze zijn hier niet zomaar komen wonen. Ook voelen ze zich nu al onterecht ’geframed’ als nimby’s (Not In My Backyard red.) door burgemeester Femke Halsema. „Zo van: die kakkers moeten niet zeuren”, vat een bewoner samen.

                          Bezorgde moeders


                          Er zijn meer moeders die het woord nemen. Een van hen vertelt dat ze hier woont met haar dochter van elf jaar. „Het wordt een megagroot bordeel. Het grootste van Europa. In deze buurt vol scholen. Werkelijk ongelofelijk.”

                          Ze noemt teksten van Halsema over dat het een plek moet zijn waar seksualiteit ’gevierd’ wordt. „Hou ons niet voor de gek.” Een soortgelijk project in Keulen veranderde volgens haar al snel in ’een grimmige plek’. Een andere moeder overweegt haar huis al te koop te zetten. Ze had juist alles bij elkaar geschraapt om in een fijne buurt te wonen met haar kinderen.

                          De Nederlandse sekswerker ’Lucy’ stelt de moeders gerust. „Wij eten geen kinderen”, grapt ze. „We doen ons werk ook niet op het balkon. Jullie hoeven daar niet bang voor te zijn.” Toch is ze tegen het plan. „Het werk op de Wallen is de veiligste manier om te werken. Je bent volledig eigen baas. Een aantal verhalen dat de gemeente verspreidt, kloppen gewoon niet. Wij hoeven niet gered te worden.”

                          Theodoor van Boven, bewoner en ondernemer van de Wallen, spreekt namens vijf ondernemersverenigingen in de binnenstad. „Wij vinden dat de ramen open moeten blijven. Dat een erotisch centrum niet nodig is om de Wallen te vervangen. Sekswerker is een legaal beroep. Wij ondernemers zijn gewend aan drukte en overlast. Wij proberen de gekte te voorkomen door het eruit te plukken.”

                          Hij zegt dat in de media alleen ’grachtengordelgekkies’ aan het woord komen. „Over nimby’s gesproken…” Die zouden niet representatief zijn voor alle bewoners.



                          Overlast


                          Opvallend is dat er geen sfeer heerst van ’doe dan maar in Noord’. De bewoners in Zuid vinden dat een erotisch centrum er helemaal niet moet komen. „Het lijkt wel alsof ze ons tegen elkaar willen uitspelen”, zegt bewoonster Jessica Bartels. „Ik wil geen buurt-battle. Het moet gewoon nergens komen. De gemeente wil het overlastprobleem niet oplossen, maar verspreiden.”

                          EMA furieus


                          Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is furieus over de plannen voor het erotisch centrum. Hun kantoor ligt pal tussen twee van de drie mogelijke locaties van burgemeester Femke Halsema. De medicijnenwaakhond stapt naar de Europese Commissie.

                          „Het bureau voert op het hoogste gepaste politieke en diplomatieke niveau actie, in samenspraak met de Europese Commissie, om een veilige werkomgeving voor medewerkers en deskundigen te verzekeren”, aldus een woordvoerder van het EMA.

                          Het EMA kwam in 2020 als ’Brexit-vangst’ naar de stad.

                          Veiligheid


                          „Veiligheid was een belangrijke voorwaarde voor de keuze van een nieuwe locatie.” Daardoor kreeg Amsterdam het hoofdkantoor en niet een andere stad. Nu vreest het EMA alsnog voor de veiligheid rond hun plek aan de Domenico Scarlattilaan.

                          Bron: Telegraaf.nl

                          Comment


                          • Nou zegt in dit geval toch vooral iets over de betreffende man, die uit onvrede over de service de voorpui in rijdt van een bordeel. En minder over de service-levels van Duitse prostitutie

                            Comment


                            • Originally posted by SKW Walker View Post
                              Er kpm nooit een nieuw prostitutiegebied, zeker niet onder Halsema
                              Halsema lijkt anders de enige die daadwerkelijk doorduwt naar een oplossing die niet eindigt bij 'sluit de wallen en laat sekswerkers de tering krijgen'. Ook GroenLinks is geen voorstander van het sekswerkers dwingen om ergens anders te werken, daarmee zijn ze zo ongeveer de partij in Amsterdam die luisteren naar sekswerkers op de Wallen.

                              Comment


                              • https://www.sexdome.nl/prostitutie/v...e-laten-horen/

                                Vandaag 16 maart laatste kans WRS-Nee te laten horen

                                Tot 17 maart, is het mogelijk om je stem nog te laten horen tegen de Wet Regulering Sekswerk. De wet die ervoor zou zorgen dat alle sekswerkers zich moeten registreren en klanten van sekswerkers strafbaar kunnen stellen. Een wet waar in de branche enorme tegenstand voor is. Nu kan je in een paar kliks je tegengeluid laten horen richting de overheid.



                                Op dit moment is de Wet regulering sekswerk (WRS) in consultatie. Dat betekent dat de overheid aan de bevolking vraagt wat ze van die wet vinden. En 16 maart is de laatste kans om daar gebruikt van te maken. Op de website van redinsight.org wordt in simpele stappen uitgelegd hoe je dit kan doen.

                                Klik hier en zeg nee tegen de WRS!

                                Waarom de WRS een idioot plan is


                                Waarom de WRS een idioot plan is, hebben wij hier al eens uitgelegd. En is ook te lezen in onderstaande artikelen:

                                De Wet Regulering Sekswerk ligt weer op tafel, en KvK heeft al een pagina over registratieplicht aangemaakt
                                ‘Wet op sekswerk is morele koehandel’ te belangrijk om te vergeten!
                                ‘Wetsvoorstel duwt sekswerkers illegale circuit in’
                                ‘Registratieplicht sekswerkers heeft averechts effect’

                                Comment


                                • https://www.sexdome.nl/prostitutie/s...ofd-te-worden/

                                  Sekswerkers vinden locaties Amsterdams erotisch centrum onveilig en vrezen ‘s nachts beroofd te worden

                                  De mogelijke komst van een erotisch centrum houdt de Amsterdammers flink bezig sinds burgemeester Halsema vorige maand een shortlist met drie voorkeurslocaties bekendmaakte. Sekswerkers op de Wallen probeerden het centrum vorig jaar nog tegen te houden. Inmiddels moeten ook zij erkennen dat de kans groot is dat het centrum er gaat komen. Hoe kijken zij tegen de drie mogelijke locaties aan?



                                  Amsterdamse sekswerkers zijn niet te spreken over de voorgestelde locaties bij de RAI in Zuid en de NDSM in Noord. Zij voelen zich niet betrokken bij het proces en maken zich met name zorgen over hun veiligheid.

                                  Felicia Anna van belangenvereniging Red Light United: “Ons voornaamste bezwaar is dat een erotisch centrum een afgesloten geheel is. De ramen op de Wallen zijn een stuk veiliger, omdat de gordijnen open zijn en er veel mensen op straat lopen.”
                                  Onveilig en afgelegen


                                  “Het zijn een beetje desolate plekken”, aldus sekswerker Lucy. Zij werkt al jaren op de Wallen en zag de buurt in de coronaperiode, toen het rustig was op straat, juist onveilig worden: “Er waren meer dealers en rare figuren op straat. Daar ben ik bij de voorgestelde locaties ook bang voor, want het is afgelegen. Hier in de buurt zijn altijd mensen op straat.”

                                  Met name over de NDSM-locatie bestaat bezorgdheid. Felicia Anna: “De meeste sekswerkers zien het niet zitten om ‘s avonds op de pont te stappen. Stel dat je een klant tegenkomt met wie je die avond problemen hebt gehad.” Daarnaast betalen de meeste klanten cash en willen de sekswerkers geen lange afstanden afleggen met geld op zak.

                                  Het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) is bang dat een erotisch centrum het welzijn van sekswerkers verder in gevaar brengt, omdat het zich niet in de binnenstad bevindt. Daarnaast vrezen ze voor een toename van discriminatie en stigmatisering van sekswerkers. Coördinator Lucy: “Dat krijg je als iedereen onder één dak wordt weggezet.”

                                  Begrip voor bewoners


                                  Eerder deze week uitten bewoners van het RAI-gebied ook al hun zorgen over de komst van een erotisch centrum. Twee van de drie mogelijke locaties staan in dit gebied. Felicia Anna begrijpt hun zorgen wel: “Die mensen hebben niet gekozen om in een gebied met prostitutie te wonen, terwijl de Wallenbewoners wisten in welk gebied ze gingen wonen.”

                                  Hoeveel ramen er moeten verdwijnen is nog niet duidelijk. De gemeente spreekt van “een wezenlijk aantal”. Het moeten er in elk geval genoeg zijn om een erotisch centrum met honderd ramen een kans te geven en de overlast door toeristen te laten afnemen. De sekswerkers zijn niet overtuigd dat het verplaatsen van de ramen tot minder toeristen of overlast leidt.

                                  “De gemeente heeft zwaar campagne gevoerd omdat het toerisme moest worden aangetrokken”, aldus Lucy. “Er zijn inderdaad meer toeristen, met alle gevolgen van dien, maar de sekswerkers krijgen de schuld. Natuurlijk is er overlast, maar dat komt van groepen toeristen waar niemand blij van wordt. Die gaan echt niet naar een erotisch centrum, die komen om naar de ramen op de Wallen te kijken.”

                                  Felicia Anna wijst erop dat de afgelopen jaren al een groot aantal ramen op de Wallen is verdwenen. Daardoor bevinden de ramen zich nu voornamelijk op één straat. Zij is er van overtuigd dat dit juist voor meer overlast gaat zorgen, doordat toeristen nu massaal naar de Oudezijds Voorburgwal komen om de ramen te bekijken.

                                  Herverdeling ramen


                                  Ook is het nog een raadsel hoe de ramen op de Wallen die wel openblijven moeten worden verdeeld. De gemeente kan daar nog geen details over geven. “Vanuit de belangenvereniging heb ik nog geen vrouw gehoord die vrijwillig gaat vertrekken”, aldus Felicia Anne. Lucy: “Misschien moeten we gaan loten, ik weet het niet.”

                                  Het PIC is voorstander van een combinatie van ramen op de Wallen en een erotisch centrum. Coördinator Phoebe: “In het erotisch centrum komen maar honderd werkplekken. Als er daarnaast een significant aantal ramen op de Wallen verdwijnt, leidt dat ertoe dat minder werkplekken voor de sekswerkers beschikbaar zijn. Veel sekswerkers op de Wallen hebben een vast klantenbestand, dus dat zou funest zijn voor hun business.”

                                  Vrijwillig of niet, het lijkt erop dat de sekswerkers langzaam moeten gaan wennen aan het idee van een werkplek buiten de Wallen. Maar of dat het erotisch centrum gaat zijn? Lucy: “Ik zou naar België verhuizen, waar sekswerk volledig gedecriminaliseerd is, dus dat is eigenlijk de ideale situatie. Wel met pijn in het hart.”

                                  De gemeente laat weten gesprekken te hebben gevoerd met verschillende groepen sekswerkers en hun input te hebben meegenomen in de zoektocht naar een locatie. Dit najaar wil het college een besluit nemen over de locatie. Naar verwachting maakt de gemeenteraad in 2024 een definitieve keuze.

                                  Bron: AT5.nl

                                  Comment


                                  • https://www.parool.nl/amsterdam/is-v...rdam~b4a1eafd/

                                    Is verplaatsen van sekswerkers wel de oplossing? En nog 19 vragen over het erotisch centrum in Amsterdam

                                    In februari werden de drie mogelijke locaties voor een erotisch centrum in Amsterdam bekendgemaakt. Hoe gaat het nu verder? Gaat dit helpen tegen de overlast in het centrum? Twintig vragen en antwoorden over het erotisch centrum.

                                    In 2019 zei de toen nog kersverse burgemeester Femke Halsema na te denken over het verplaatsen van sekswerkers uit het Wallengebied. Zo’n vier jaar later heeft ze een nieuwe stap gezet met de bekendmaking van drie locaties waar een erotisch centrum in de stad kan komen.

                                    Bij de RAI gaat het om twee mogelijke locaties: in de ‘oksel’ van de afrit tussen Amstelpark en de Europaboulevard, of in de zogenoemde Groene Zoom, pal naast het NH Hotel op de Europaboulevard. De derde locatie is op de NDSM-werf in Noord, tussen het Straatmuseum en restaurant IJver in.

                                    De komst van een centrum roept veel vragen op. Een overzicht in twintig antwoorden.

                                    1. Hoe is Amsterdam tot deze locaties gekomen voor het erotisch centrum?

                                    De gemeente heeft 24 locaties in acht gebieden onderzocht. Er vielen plekken af omdat ze bijvoorbeeld slecht bereikbaar zijn met het ov, auto’s niet anoniem konden parkeren of omdat het botst met de natuur. Daarnaast keurden onderzoekers locaties af omdat de buurt te kwetsbaar is en ook de politie oordeelde meermaals dat sommige gebieden onveilig zijn omdat ze te afgelegen liggen.

                                    Uiteindelijk bleven veertien locaties over die als goed genoeg werden beoordeeld. Halsema koos ‘alles overwegende’ voor de RAI en NDSM-werf als definitieve locaties. De plekken zijn redelijk tot goed bereikbaar, er kan aansluiting gevonden worden bij aanwezige horeca en evenementen, de sociaal-maatschappelijke impact is laag tot gemiddeld en de politie acht de locaties relatief minder kwetsbaar dan andere plekken.



                                    2. Wat kan een bezoeker aantreffen in een erotisch centrum?

                                    Het gebouw krijgt honderd werkplekken voor sekswerkers. De ramen zijn inpandig, maar online moeten klanten ook een sekswerker kunnen boeken. In het gebouw komen horecazaken en verschillend erotisch entertainment, zoals een sekstheater, seksclub of een erotheek. Een gemengde hetero- en lhbtq-nachtclub waar sekswerkers klanten kunnen werven, behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast moet er een winkel komen met erotische artikelen.

                                    3. Hoe moet het centrum eruit gaan zien?

                                    Alle bezoekers komen via dezelfde ingang naar binnen, waarna zij op een ‘discrete manier’ naar sekswerkers kunnen lopen op de bovenste verdiepingen. De ruimte daar is open en overzichtelijk, ook zodat de doorstroom goed verloopt en overlast wordt voorkomen. Op de lagere verdiepingen zitten horecazaken of ander erotisch vermaak.

                                    4. Komt er een minimumleeftijd? Kost het geld om binnen te komen? Wat worden de openingstijden?

                                    Het zal niet permanent open zijn en het ligt in de verwachting dat iedereen 18 jaar of ouder moet zijn om toegelaten te worden. Het heffen van entree om pottenkijkers te weren wordt overwogen, maar deze vragen worden pas echt beantwoord als het centrum in de eindfase zit.



                                    5. Heeft de gemeente Amsterdam eerder sekswerkers verplaatst?

                                    Zeker. Eind vorige eeuw was er veel straatprostitutie rondom Amsterdam Centraal. Oud-burgemeester Schelto Patijn verplaatste ze in 1996 naar de Theemsweg in het Westelijk Havengebied, maar overlast zorgde ervoor dat de tippelzone in 2003 werd opgeheven. Sindsdien is straatprostitutie uit het Amsterdamse straatbeeld verdwenen. De huidige verplaatsing is dan ook van een andere orde.

                                    In 2016 probeerde oud-burgemeester Eberhard van der Laan meer grip te krijgen op sekswerk door ‘gemeentebordeel’ My Red Light te openen. Het moest een plek op de Wallen zijn zonder pooiers, zonder mensenhandel en gerund door de sekswerkers zelf, maar na vier jaar ging het prestigeproject roemloos ten onder met een ton aan schuld en meerdere meldingen van mensenhandel.

                                    6. Bemoeit de gemeente zich deze keer met het uitbaten van het pand?

                                    Nee. Halsema benadrukt dat de gemeente niet meewerkt aan de exploitatie van de kamers en andere zaken, maar wel ‘hoge eisen’ aan de uitbaters stelt. Om monopolieposities te voorkomen wil de gemeente meerdere ondernemers aantrekken. De gemeente is wel toezichthouder en verleent de benodigde vergunningen, maar de ondernemers bepalen de prijzen van de raamverhuur aan sekswerkers. De gemeente ziet vrouwen het liefst hier als zelfstandige werken. De burgemeester verwacht dat de huurprijzen hier lager zullen zijn dan op de Wallen.

                                    7. Veroorzaken sekswerkers ook overlast in het Wallengebied?

                                    Nee. In een debat eind 2022 benadrukte de burgemeester nog maar eens: sekswerkers zijn niet de oorzaak van de overlast, maar net als bewoners juist de dupe van de veranderde sfeer op de Wallen. “Het is een toeristische attractie geworden die gepaard gaat met een zeer onwenselijke vernedering van de sekswerkers.”

                                    8. Is verplaatsen dan wel de oplossing?

                                    Dat is nog maar de vraag. Zeker is dat er vanuit deze maatregel ook een symbolische functie uitgaat. Door sekswerkers te verplaatsen, moet de aantrekkingskracht op de Wallen minder worden waardoor er uiteindelijk minder blow- en braltoeristen naar Amsterdam komen. Maar minder drukte en overlast? De Wallen blijft een uniek stukje in Amsterdam dat in elke reisgids wordt aanbevolen – dat verdwijnt niet zomaar.


                                    Comment


                                    • 9. Heeft Halsema meer redenen om sekswerkers te verplaatsen?

                                      Halsema wil de positie van sekswerkers verbeteren. Zij moeten een plek krijgen waar ze veilig, legaal en ongestoord kunnen werken. Een erotisch centrum moet ook van pas komen bij het doorbreken van taboes. Sekswerk moet niet worden weggemoffeld, maar zaken als seksualiteit, erotiek, diversiteit en inclusiviteit moeten worden verwelkomd en gevierd, zoals de burgemeester zegt.

                                      10. Helpt een erotisch centrum tegen uitbuiting en mensenhandel?

                                      Nee, zegt Marie-Louise Janssen (Universiteit van Amsterdam). Zij heeft jarenlang met slachtoffers van mensenhandel gewerkt en doet sinds 2000 onderzoek naar de seksindustrie en mensenhandel. “Mensenhandel gebeurt veel minder bij vrouwen die achter ramen staan. Het komt meer voor bij gesloten bordelen of thuisontvangst. Het verplaatsen van de ene werkplaats naar de andere is geen efficiënte maatregel in de bestrijding van mensenhandel. Daarvoor moet eerst de arbeidspositie van sekswerkers worden versterkt.”

                                      11. Willen sekswerkers werkzaam in het Wallengebied verhuizen naar een erotisch centrum elders?

                                      Nee. Zes belangenorganisaties en 130 sekswerkers zeiden vorig jaar dat ze te weinig gehoord worden door de gemeente en willen niet gedwongen vertrekken. Volgens een woordvoerder van Prostitutie Informatie Centrum (PIC) is dat standpunt niet veranderd: “We worden naar de randen van de stad geduwd. Voor onze veiligheid is dat niet goed, voor onze inkomsten niet en ons werk wordt gestigmatiseerd.”

                                      12. Hoe reageert de politiek op de weerstand die het plan bij sekswerkers oproept?

                                      Politieke partijen zeggen het belangrijk te vinden dat sekswerkers worden meegenomen in de plannen. En ook Halsema zegt regelmatig met ze aan tafel te zitten, maar noemt de houding van de sekswerkers tegelijkertijd defensief. Vorig jaar zei ze in een interview dat veel vrouwen een ‘kwetsbare status’ hebben en worden aangestuurd door kamerverhuurders om op te komen voor kamers op de Wallen.

                                      Halsema: “Maar ik wil de sekswerkers niet tekortdoen. Er zijn ook buitengewoon mondige vrouwen. Tegen hen heb ik nu een paar keer gezegd: denk eens mee over de verbetering van de situatie. Je kan niet alleen op de Wallen willen blijven werken als je weet dat de inwoners er zo veel last van hebben.”

                                      Het is de vraag in hoeverre het haar gaat lukken om bruggen te slaan.

                                      13. Zijn honderd ramen in het erotisch centrum voldoende?

                                      Prostitutie Informatie Centrum vindt van niet. Momenteel telt Amsterdam 352 ramen, waarvan 249 op de Wallen, 63 in het Singelgebied en 40 op de Ruysdaelkade in De Pijp. Veel ramen zullen sluiten, zegt Halsema, maar het is aan de raad om keuzes te maken over de aantallen, welke ramen en wanneer dit gebeurt

                                      14. Als de ramen sluiten, wat komt daarvoor in de plaats?

                                      Dat varieert. De laatste jaren zijn er meerdere ramen gesloten op de Wallen en daar zitten nu (tijdelijke) bewoners in, of winkels. De nieuwe invulling hangt ook af van bij wie het pand in beheer is.

                                      15. Wat is de positie van de Amsterdamse gemeenteraad?

                                      In 2021 stemde de raad in met de plannen voor een erotisch centrum. GroenLinks en D66 stellen als eis dat sekswerkers voldoende werkplekken overhouden. De partijen willen ook dat de gemeente met een bredere visie op sekswerk komt.

                                      16. Wat wordt bedoeld met een bredere visie op sekswerk?

                                      Tijden veranderen en steeds meer sekswerkers willen vanuit huis werken. Sekswerk is sinds 2000 in Nederland een legaal beroep, maar om dit werk thuis te doen moeten gemeenten de vergunningsregels aanpassen. Dat gebeurt nog maar amper, zocht Pointer uit. In 2021 mocht het slechts in 3 van de 352 gemeenten.

                                      Inmiddels overweegt Utrecht dit door te voeren en GroenLinks heeft aan Halsema gevraagd om te onderzoeken of het in Amsterdam ook kan. Met reden: onderzoek uit 2010 zegt dat er tussen de 5000 en 7600 sekswerkers in Amsterdam zijn, van wie er maximaal 2000 zonder vergunning vanuit huis werken. Dat onderzoek is waarschijnlijk achterhaald door de technologische ontwikkelingen en de verwachting is dat veel meer sekswerkers onvergund thuiswerken.

                                      Halsema komt nog dit jaar met plannen over het verbeteren van de arbeidspositie van sekswerkers.

                                      17. Hebben andere steden een erotisch centrum?

                                      Den Haag praat al jaren over een mogelijke verhuizing van de raamprostitutie naar een erotisch centrum, maar dat komt maar niet van de grond. Te weinig draagvlak en financieel te riskant, is de tendens. Het erotisch centrum in Keulen (sinds 1972), ging failliet in coronatijd, maar is inmiddels weer geopend. Halsema verwees eerder naar dit centrum als voorbeeld – een plek waar prostitutie geen toeristische attractie is.

                                      In Antwerpen is sinds 2005 megabordeel Villa Tinto verrezen. Het heeft 51 suites, een politiebureau ter plaatse, een paniekknop onder de bedden voor de vrouwen, er zijn massagesalons en stripclubs met seksshows. Antwerpen heeft daarnaast ook nog drie straten met ramen voor sekswerkers.

                                      Amsterdam kijkt ongetwijfeld over de stadsgrenzen, maar zal ook zelf het wiel willen uitvinden en een nieuw en modern bordeel willen neerzetten.

                                      18. Hoe reageren omwonenden uit Noord en Zuid op de komst van een erotisch centrum?


                                      Halsema waarschuwde vorig jaar al voor het nimby-effect, dat staat voor not in my backyard. Op verzet werd dus door de Stopera gerekend en het gebeurt volop. Bewoners zijn petities gestart tegen de komst omdat ze vrezen dat het overlast, criminaliteit en drukte meebrengt.

                                      Vaccinwaakhond EMA reageerde woedend op de plannen. Een sekscomplex op kleine afstand zou de veiligheid van medewerkers en bezoekers van het EMA in gevaar brengen, aldus het bureau.

                                      Tegelijkertijd zijn er ook veel Amsterdammers die het niet als een probleem ervaren, maar die laten minder snel iets van zich horen. Halsema kan in ieder geval op steun rekenen van de Wallenbewoners: zij zijn dankbaar voor het lef dat ze toont door deze stappen te willen nemen.

                                      19. Hoe gaat het nu verder?

                                      De komende maanden is het aan de stadsdelen Zuid en Noord om de bewoners aan te horen. Zij organiseren inspreekmomenten en de stadsdelen koppelen dit weer terug aan het stadsbestuur. Tijdens een eerste inspraakavond in Zuid was de stemming eensgezind: ‘Deze gemeentelijke seksclub is een onzalig plan.’

                                      Hierna is het aan Halsema en de wethouders om tot een definitieve locatie te komen. Dat moet dit jaar gebeuren.

                                      Als de locatie definitief is, komt er nog een participatietraject met de buurt en moeten er planologische en juridische procedures gestart worden. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om tot een definitieve keuze te komen – naar verwachting in 2024.

                                      20. En wanneer moet het erotisch centrum uiteindelijk openen?

                                      In 2020 zei Femke Halsema dat het zo’n drieënhalf tot tien jaar kan duren voordat het centrum er staat. Dan zou het uiterlijk in 2030 moeten openen. Maar talloze hobbels liggen in het verschiet. Een lange adem is noodzakelijk – voor iedereen die hierbij betrokken is.

                                      Comment


                                      • Vind dit wel een interessante opinie, het slaat de spijker op zijn kop wat mij betreft mbt het nieuwe erotische centrum in Amsterdam, met name hetgeen over de 'morele paniek'


                                        ‘Erotisch centrum kan het stigma op sekswerk verkleinen’

                                        20 maart 2023
                                        Het nieuwe erotisch centrum kan een belangrijke bijdrage leveren aan de normalisering van sekswerk in Nederland, aldus Marie-Louise Janssen (docent gender en seksualiteit) en Mark Spiering (docent seksuologie). Sekswerk is legaal, dus moeten ook de burger- en arbeidsrechten van de werknemers worden beschermd.



                                        Het nieuwe erotisch centrum houdt de gemoederen flink bezig en heeft in de media nog geen warm welkom. Wij zien ook positieve kansen.

                                        Seks is belangrijk, gezond en plezierig. Een grote meerderheid van de mensen zegt te genieten van seks. Nederland is een seksueel gezond land en een pragmatisch beleid draagt daaraan bij. Mensen hebben seks, we kunnen er het beste voor zorgen dat mensen weten wat ze (kunnen) doen, dat ze bewuste keuzes maken en dat ze in een veilige omgeving van seks kunnen genieten.

                                        Betaalde seks is een vorm van seks en sekswerk is al bijna 25 jaar een legaal beroep in Nederland. Natuurlijk zijn er tal van problemen, maar laten we ons ook richten op de positieve aspecten. Wij denken dat het voornemen om een sekscentrum op te richten kansen biedt.

                                        De grootste kans is het stigma rondom sekswerk, en daarmee ook seks in het algemeen, te verkleinen. Immers, onderzoek wijst uit dat niet geweld, mensenhandel of overdraagbare ziektes de grootste problemen zijn die sekswerkers ervaren, maar het heersende stigma. Het is in Nederland weliswaar legaal om als sekswerker te werken, maar dit wil niet zeggen dat sekswerk ook geaccepteerd is.

                                        Morele paniek

                                        De sekswerker die lichamelijk zieke medemensen of mensen met een beperking bedient kan soms nog wel enig respect krijgen. Echter, wanneer de klant bijvoorbeeld een ‘zielige man’ is, een eenzaam mens die verlangt naar intimiteit, of iemand met een variatie in seksuele voorkeur, dan ligt dit vaak anders. Ook verschillende motivaties om sekswerk te doen, bijvoorbeeld een goed inkomen verdienen of beroepstrots, worden verschillend gewaardeerd. Onze perceptie wordt gevormd door onze moraal en het is goed hierop te reflecteren. De ophef die er is rondom het erotisch centrum zien wij als een vorm van morele paniek.

                                        Morele paniek maakt decriminalisering van sekswerk moeilijk, want het ontneemt sekswerkers het recht op zelfbeschikking en beslissingsbevoegdheid. In beleidsvorming rondom sekswerk zou er geen plaats moeten zijn voor morele paniek. Het maakt de sekswerkers monddood en misinformatie wordt verspreid op basis van aannames en vooroordelen. Zo ervaren gemeenten dat veel exploitanten van seksbedrijven zich aan de regels houden en wordt de overlast op de Wallen niet door de sekswerkers en hun klanten veroorzaakt, maar door een teveel aan (dronken) toeristen.

                                        Als sekstoeristen entree moeten betalen om het eroscentrum te bezoeken, of daar worden geweigerd als ze dronken zijn, zullen weinigen meeverhuizen naar de nieuwe locatie. En als alleen de sekswerkers en hun serieuze klanten verhuizen, zal het eroscentrum geen speciale overlast geven. Dan kan het centrum een belangrijke stap zijn in de destigmatisering van sekswerk. Daarom zijn wij ook van mening dat het erotisch centrum juist in het centrum van Amsterdam zou moeten komen, in plaats van in een buitenwijk. Een plek bijvoorbeeld als waar De Nederlandsche Bank huist, zonder bewoners in de directe omgeving en met een goede bereikbaarheid.

                                        Webcamfaciliteiten

                                        De meerderheid van de sekswerkers in Nederland heeft een migratieachtergrond. Een erotisch centrum kan deze werknemers een veilige werkplek bieden waar toezicht, goede arbeidscondities en gezondheidsvoorzieningen zijn. Hieronder valt ook het aanbieden van werkplekken met goede webcamfaciliteiten. Dit biedt ook de sekswerkers die momenteel in de niet-vergunde sector aan het werk zijn, zoals bijvoorbeeld veel thuiswerkers, de mogelijkheid tot een legale en plezierige werkplek.

                                        Een goede arbeidspositie draagt bij aan de arbeidsemancipatie van de werknemers en is tevens een belangrijk middel tegen de bestrijding van uitbuiting in de seksindustrie. In Nederland is ervoor gekozen sekswerk als legale bedrijfstak te zien. Sekswerk is een realiteit en maakt deel uit van onze stad, laten we het dan ook goed regelen en de burger- en arbeidsrechten van de werknemers beschermen. Wij hopen dat de gemeente Amsterdam vooral samen met de werknemers deze uitdaging aangaat.

                                        Sekswerkers zijn niet het probleem, wel onderdeel van de oplossing. Ook de klanten zijn gebaat bij een omgeving zonder vervelende randverschijnselen. Met een breed aanbod kan een podium voor seksuele en genderdiversiteit worden geboden waarop de stad Amsterdam trots zou kunnen zijn.

                                        Er zijn natuurlijk veel uitdagingen, maar het erotisch centrum zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de normalisering van sekswerk in Nederland. En mocht er een sekstheater komen, dan willen wij dat zo nu en dan wel omvormen tot een collegezaal om daar onderwijs over seks te geven.

                                        Comment


                                        • waar staat dit gepubliceerd als ik vragen mag?

                                          Comment


                                          • https://www.sexdome.nl/prostitutie/e...rk-verkleinen/

                                            Comment


                                            • https://www.gld.nl/nieuws/7849433/le...ndel-aanpakken

                                              'Leven uit koffers met lingerie en condooms', Arnhem wil mensenhandel aanpakken

                                              ARNHEM - Arnhem gaat de aanpak van mensenhandel verder intensiveren. Daar wordt 175.000 euro per jaar extra voor uitgetrokken. En dat blijkt nodig. Bij controles in zijn stad wordt in gezinswoningen in woonwijken 'een duistere wereld' aangetroffen, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in het plan. "Sekswerkers zonder binding met Arnhem of Nederland, die beperkt Engels spreken, samengepropt in één ruimte, levend uit koffers die gevuld zijn met lingerie en condooms."
                                              Om dit soort seksuele uitbuiting aan te pakken worden onder meer verschillende mensen opgeleid die vanuit hun functie mogelijk dicht op dat soort zaken zitten. Seksuele uitbuiting moet namelijk veel meer worden gezien en gemeld, weet Marcouch. "Slachtoffers melden zich niet zelf, uit angst of omdat ze zichzelf niet zien als slachtoffer."'Kunnen zich niet veilig wanen'


                                              Ook wil de burgemeester barrières opwerpen door 'eisen te stellen aan arbeid, huisvesting en het sekswerk zelf'. "Waardoor het voor uitbuiters moeilijker wordt om in Arnhem zaken te doen. We controleren aangekondigd en onaangekondigd, zodat zij zich niet veilig kunnen wanen." Ook wordt opvang en bescherming geboden aan slachtoffers.
                                              Naast de seksuele uitbuiting is er extra aandacht voor arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Voor al deze vormen kent de aanpak vier pijlers: voorkomen, signaleren, bestrijden en beschermen, legt Marcouch uit.

                                              Om arbeidsuitbuiting tegen te gaan worden uitzendbureaus aangesproken op hun verantwoordelijkheid en laat de gemeente (arbeids-)migranten weten dat ze 'welkom zijn en recht hebben op een goed werkend leven hier'. Er wordt namelijk gewerkt onder het minimumloon en verbleven in veel te kleine kamers, ziet Marcouch. "We treffen arbeidsuitbuiting aan in woningen, in de horeca, in massagesalons en op bedrijventerreinen. Cynisch genoeg is het voor velen in Nederland al snel beter dan in het land van herkomst."'Onder druk drugs verkopen'


                                              Om criminele uitbuiting zichtbaar te maken, moet eerst duidelijk zijn dat iemand veel meer een slachtoffer is dan dader, staat in het actieplan. "Het gaat bijvoorbeeld om een tiener die onder druk van criminelen drugs verkoopt. Dat betekent dus een ander traject dan voor de doorgewinterde beroepscrimineel: we helpen deze mensen om uit hun situatie te komen en nieuw perspectief te vinden."
                                              "Mensenhandel woekert veelal ongezien, maar veroorzaakt ongekend leed. Wij willen een uitbuitingsvrij Arnhem. Daar hebben we de Arnhemmers voor nodig, want zonder meldingen van oplettende burgers kunnen we het niet", roept de burgervader op.
                                              Per 1 januari van dit jaar moest elke gemeente lokaal beleid hebben voor de aanpak van mensenhandel. Hoewel enkele weken te laat, is Arnhem de eerste gemeente in de regio die daar nu ook daadwerkelijk mee komt.

                                              Comment


                                              • https://www.at5.nl/artikelen/219460/...-rond-bordelen

                                                POLITIEK


                                                NLHalsema pareert kritiek op erotisch centrum: "Haast nooit overlast rond bordelen"

                                                Burgemeester Halsema verwacht niet dat er veel overlast zal zijn rond het erotisch centrum. Dat zegt Halsema in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester. "De gedachte dat sekswerk, zeker in een gebouw waar mensen alleen naar binnen gaan die er iets te zoeken hebben, voor veel overlast zal zorgen, die zorg heb ik minder." Half februari maakte Halsema drie mogelijke locaties - twee bij de Rai en één op het NDSM-terrein - voor het erotisch centrum bekend, waarna een storm van kritiek losbarstte.

                                                Halsema benadrukt dat het erotisch centrum een gesloten gebouw wordt. "Het is niet zo dat je de Wallen verplaatst en er overal kamertjes en rood licht te zien zullen zijn. Het is een gebouw waar je naar binnen zal gaan en waarschijnlijk ook een entreeprijs voor gaat betalen en waar het zich vervolgens binnen, onzichtbaar voor de buurt, afspeelt."

                                                Misdaad


                                                Alle kritiek over de zorgen rondom mogelijke overlast en onveiligheid pareert de burgemeester: "Ik hoor dat natuurlijk heel erg in de zorgen van mensen terug. Maar als je kijkt naar andere plekken in de stad waar wij prostitutie hebben dan is er eigenlijk haast nooit overlast. Er hangt geen misdaad omheen, geen drugdealers. Het is alleen heel specifiek in het Wallengebied, omdat het daar een toeristische attractie is geworden die een specifiek soort toerist trekt. En dat trekt de criminaliteit aan."

                                                Dat Amsterdammers zich roeren, begrijpt Halsema. "Ik vind dat alle inwoners van Amsterdam, en zeker die in de betrokken buurten wonen, hun zorgen moeten kunnen uiten. Er is ook een periode tot half juni waarin mensen hun zorgen kenbaar kunnen maken. Alleen ik las een ook reacties van mensen die ik heel beledigend vond voor sekswerkers. Dan voel ik mij geroepen om sekswerkers te beschermen."



                                                Nadeel van de locatie in Noord is de bereikbaarheid, beaamt ook Halsema. "Het hangt er ook vanaf of de bruggen naar Noord er komen. Die twee dingen zijn niet aan elkaar gebonden, maar ik ben wel de mening toegedaan dat het goed zou zijn dat er bruggen naar Noord komen. Dat is niet verbonden aan het erotisch centrum."

                                                Red Amsterdam Noord


                                                Vandaag sprak Halsema met Red Amsterdam Noord. Deze groep actieve bewoners uitte in een open brief aan de burgemeester kritiek op de plannen. "We hebben 1,5 uur met elkaar zitten praten. Het is in zekere mate symbolisch voor de achterstand die ze voelen: dat ze de afgelopen jaren verwaarloosd zijn. Ik geef ze daar ook in grote mate gelijk in. Nu hebben ze het gevoel wel het erotisch centrum te krijgen. Ik denk niet dat de zorgen zijn weggenomen met het gesprek, maar daar wil ik mij ook niet te veel in bemoeien. Zij moeten de komende maanden vrij zijn om hun zorgen te delen."

                                                Met de kritiek van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft Halsema meer moeite, zo zegt ze. VNO-NCW stelt dat een erotisch centrum bij de Rai het internationaal vestigingsklimaat van Nederland benadeelt. "Ik heb ook de reactie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gezien en daar ga ik maandag ook mee praten. Maar bijvoorbeeld de afstand tussen EMA het een mogelijk erotisch centrum is een kilometer. Ik denk dat je dan wel reëel moet zijn. Ik denk niet dat het internationaal vestigingsklimaat daar een klap van zal krijgen."

                                                Minder ramen


                                                De komst van een erotisch centrum moet het aantal ramen op de Wallen verminderen, zo stelt Halsema. "Dat is de afspraak. Dat kan je afdwingen door verdere vernauwing van de sluitingstijden, met de gordijnen dicht. Het uitkopen van exploitanten is een laatste mogelijkheid en dat is niet waar we nu aan denken. We gaan er ook vanuit dat als er belangstelling in de markt is, het wordt namelijk privaat gebouwd en gefinancierd, dan kan het ook aantrekkingskracht hebben. Het erotisch centrum dient in hoge mate ter vervanging van de Wallen." Het aantal ramen kan ze nu niet kwantificeren.

                                                De komende tijd zal Halsema veel het gesprek aangaan met bewoners en organisaties die kritiek of zorgen hebben. "Elk proces van verandering in de stad leidt tot protest, mensen die zich zorgen maken, daar zal mee gepraat gaan worden. Uiteindelijk zal de raad een eerste beslissing moeten nemen, nadat de stadsdeelcommissies advies hebben kunnen uitbrengen en bewoners zich ermee hebben kunnen bemoeien. Omstreeks half juni ronden we dat deel af en kan de raad oordeel vellen."

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/entertainme...goedmiljardair

                                                  Sarah Ferguson betrokken bij prostitutieschandaal vastgoedmiljardair?

                                                  Dacht Sarah Ferguson na het schandaal rondom haar ex-man prins Andrew eindelijk opgelucht adem te kunnen halen, wordt haar naam nu gelinkt aan een ’bevriende’ miljardair die verdacht wordt van betrokkenheid bij mensensmokkel. Trammell Crow Jr (72), zoals de Texaanse vastgoedmagnaat en filantroop heet, is aangeklaagd door twee vrouwen. Volgens deze vrouwen financierde hij de hele handel en zijn zij seksueel misbruikt.

                                                  De twee vrouwen, Julia Hubbard en Kayla Goedinghaus, stellen dat het prostitutienetwerk onder leiding was van Richard Hubbard en hij dit deed ’met dank aan de financiering en invloed van Crow’. Daarnaast zou hij panden ter beschikking hebben gesteld. In rechtbankdocumenten in handen van The Sun staat dat Crow ’geweld, bedreiging met geweld, fraude en dwang gebruikte om Hubbard en Goedinghaus te dwingen tot seksuele handelingen in ruil voor geld’. Om deze handelingen te verrichten zouden zij gedwongen zijn verdovende middelen te gebruiken.



                                                  Daarnaast wordt er beweerd dat Crow ruimtes in gefaciliteerde panden had die hij ’lingeriekamers’ noemde, in elk van die kamers lag lingerie die klaarlag om door vrouwelijk bezoek te worden gedragen. Crow zou tevens aanwezig zijn geweest bij seks- en drugsfeestjes.

                                                  In een verzoek om de zaak te seponeren stelt de advocaat van Crow, Ken Stone, dat de twee vrouwen eerder getrouwd waren of een relatie hadden met de beschuldigde mannen. In een verklaring laat Crow weten de beschuldigingen ’absurd en overduidelijk niet waar’ te vinden.

                                                  ’Eenmalige ontmoeting’


                                                  Fergie is weliswaar niet direct betrokken bij het schandaal, maar wederom liggen zij en Andrew nu onder een vergrootglas. En wel op een heel ongelegen moment. De hertogin van York is namelijk druk bezig om haar boek A most intriguing lady te promoten in de Verenigde Staten. In interviews met Amerikaanse pers schuwde ze het niet om lovend over haar ex-man Andrew te praten. Andrew heeft weliswaar een schikking getroffen met Virginia Giuffre, de vrouw die hem beschuldigde van seksueel misbruik, maar zijn reputatie is nog altijd beschadigd.

                                                  Sarah vloog volgens The Sun naar de Verenigde Staten om de vastgoedmiljardair te ontmoeten. Aan Daily Mail laat een woordvoerder weten: „De hertogin heeft Crow een keer ontmoet om te praten over milieuproblemen.” Een ingewijde lijkt dat ook te bevestigen aan de krant. „Ze hebben elkaar maar een keer ontmoet, toen hij de organisator was van Earth X, de grootste ecologische bijeenkomst en toen was zij niet op de hoogte van deze aantijgingen aan zijn adres. Ze heeft verder geen plannen om met hem samen te werken of om hem nog eens te ontmoeten”, aldus de insider.

                                                  Comment


                                                  • https://www.telegraaf.nl/video/55881...trovers-actief

                                                    Sekswerker vreest nieuwe regels Amsterdamse Wallen: ‘Dealers en straatrovers actief’


                                                    Video11:39

                                                    Sekswerkers op de Amsterdamse Wallen zijn niet blij met de plannen van de gemeente. Nieuwe sluitingstijden en een erotisch centrum elders in de stad zorgen volgens hen voor veel problemen en een onveilige werkomgeving. Een sekswerker doet anoniem haar verhaal.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X