Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

SOA van niet goed schoongemaakte toys?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • SOA van niet goed schoongemaakte toys?

    Misschien een gekke vraag, maar ik kom regelmatig bij een Meesteres die heel uitgebreid alle toys en maskers die ze op mij heeft gebruikt goed schoonmaakt. De anaaltoys hebben ook een condoom om. Maar ik heb dat in het verleden niet bij alle Meesteressen zo grondig zien gebeuren.

    Kan je een SOA krijgen als een dildo bijvoorbeeld niet is gedesinfecteerd bij een vorige klant?

    Bedankt alvast voor het antwoord!

  • #2
    Originally posted by Wouter1234 View Post
    (...) alle toys en maskers die ze op mij heeft gebruikt goed schoonmaakt. De anaaltoys hebben ook een condoom om (...) Kan je een SOA krijgen als een dildo bijvoorbeeld niet is gedesinfecteerd bij een vorige klant? (...)
    Beste Wouter1234,

    Excuus voor de late reactie.

    De kans dat je via een seksspeeltje een soa oploopt is aanwezig, maar klein.
    Het speeltje moet wederzijds gebruikt worden tijdens de seksuele handeling.

    Dus: de Meesteres gebruikt eerst bij zichzelf in vagina of anus de toy en direct daarna stopt ze het bij jou naar binnen. Dan is er kans dat jij van haar een soa oploopt.
    En vice versa kan natuurlijk ook: jij krijgt eerst de toy naar binnen en direct daarna gebruikt de Meesteres het bij zichzelf. Dan kan zij van jou een soa oplopen.
    Vooropgesteld uiteraard dat er sprake is van een soa bij één van jullie.

    Wanneer het speeltje na iedere klant wordt schoongemaakt (water en gewone zeep is voldoende, zelfs water alleen is voldoende) dan kan er niet van de ene klant naar de volgende klant iets worden overgedragen.
    En bovendien: er zit een condoom omheen. Dat zal een nieuw condoom zijn. Dan is er ook niets aan de hand.

    Bij seksspeeltjes en risico gaat het dus om het directe wederzijdse gebruik.

    Vriendelijke groet,
    piet soaaids

    Comment


    • #3
      Ja, dat is zeker mogelijk. Als een toy niet grondig is schoongemaakt en gedesinfecteerd na gebruik door iemand anders, bestaat er een risico op het overdragen van infecties, waaronder soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen). Zelfs als er een condoom wordt gebruikt, blijft desinfectie belangrijk, omdat er andere manieren zijn waarop infecties kunnen worden overgedragen, bijvoorbeeld via beschadigde huid of slijmvliezen. Het is altijd beter om ervoor te zorgen dat toys goed worden gereinigd voor gebruik om risico's te minimaliseren.

      Comment


      • #4
        kwestie van toys altijd schoonmaken, simpel.....

        Comment


        • #5
          https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/380...ggd-verlichten

          Supersnelle soa-kliniek moet druk op GGD verlichten

          Utrecht - Nog even voor werk, tijdens de pauze of voordat je de kinderen van school haalt. Iedereen kan sinds begin oktober in Utrecht een soa-test doen en binnen 90 minuten het resultaat krijgen. "Na Den Haag wilden we ook graag een kliniek in Utrecht openen."
          "Je vult online een formulier in, betaalt en dan ontvang je in de mail een qr-code." Vervolgens kan je de kliniek binnenlopen wanneer het jou uitkomt, vertelt arts-microbioloog Bas Mourik. Hij opende de eerste vestiging in 2018 in Den Haag.
          Het laboratorium om het materiaal te onderzoeken zit ook in de ZIZ-kliniek. "Daarom kunnen we binnen 90 minuten het resultaat delen" legt Bas uit.Druk op de zorg


          De kliniek is een aanvulling op de eerstelijnszorg van de GGD en de huisarts. De GGD test bij een specifieke doelgroep en de drukte bij de huisarts neemt toe. De kliniek moet voor verlichting zorgen.

          Soa Aids Nederland is blij met de nieuwe vestiging, in het bijzonder voor mensen die een drempel ervaren bij de huisarts. "Omdat de ouders naar dezelfde huisarts gaan bijvoorbeeld of het gezin, dan is de ZIZ-kliniek een uitkomst" zegt Erwin Fisser van Soa Aids Nederland.Meer vestigingen


          De ZIZ-kliniek in Utrecht is de tweede vestiging in Nederland. "Ik moet nog even bijkomen van deze opening", vertelt Bas, "maar we willen in elke grote stad een kliniek opzetten met als doel om uiteindelijk tien tot vijftien klinieken in Nederland te hebben."

          Comment


          • #6
            https://www.telegraaf.nl/video/51812...ernstig-zorgen

            Aidsfonds luidt noodklok: 'Maken ons ernstig zorgen'

            18:07Video



            Het aantal nieuwe HIV-besmettingen in ons land daalde jarenlang in een flink tempo. Het Aidsfonds ziet nu dat deze afname stagneert. Volgens het fonds komt dit mede doordat er onder jongeren minder condooms worden gebruikt.

            Comment


            • #7
              https://www.telegraaf.nl/nieuws/6013...e-voorlichting

              Vijf vragen
              Hoe kan het dat aantal hiv-gevallen onder jongeren weer toeneemt? ’Al jaren geen fatsoenlijke voorlichting’

              Amsterdam - Soa Aids Nederland trekt aan de bel. De hiv-afname stagneert. Vooral onder jonge mannen, die seks hebben met mannen, neemt hiv weer toe. Het Aidsfonds wil dat minister Fleur Agema van VWS investeert in een publiekscampagne. Directeur Mark Vermeulen: „Er is al tien jaar geen fatsoenlijke voorlichting.”

              © ANP / HH

              Het aandeel jongeren met hiv is gestegen, het Aidsfonds wil dat er weer wordt geïnvesteerd in fatsoenlijke voorlichting.

              1 Wat is er precies aan de hand?



              Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is op zich stabiel met 424 geregistreerde gevallen in 2023. Het blijkt echter geen reden rustig achterover te leunen. Het aandeel jongeren met hiv is namelijk gestegen binnen de groep van mannen die seks hebben met mannen: in 2002 was de groep 15-30 jaar nog 15 procent, dat is nu 29 procent. Vermeulen: „ Het Aidsfonds heeft samen met kenniscentrum Rutgers onderzoek gedaan. Gaf vijf jaar geleden 25 procent van de jongeren aan geen condoom te gebruiken bij losse seks, afgelopen zomer bleek die groep gegroeid naar veertig procent. Dat is zorgwekkend.”

              2 De veertigers en vijftigers van nu dachten er in hun jonge jaren niet aan geen condoom te gebruiken. Het liedje Mr. Blue van Paul de Leeuw en een doodzieke René Klijn door aids staat nog op het netvlies gegrift.




              Mark Vermeulen: „Die generaties waren doodsbang. Mensen gingen dood. Er was ook nog geen behandeling voor hiv en aids en de onwetendheid was enorm. Dat voedde de angst. Gelukkig is die tijd geweest. Je ziet nu dat de levensverwachting van iemand met hiv net zo lang is als iemand zonder hiv. Het is een chronische ziekte geworden waar met dagelijkse medicatie prima mee te leven valt. Het gebruik van PrEP – de preventieve hiv-medicatie – steeg de laatste jaren. Maar ook dat kan beter.”



              Van de mensen met een nieuwe hiv-diagnose die PrEP niet hebben gebruikt, dacht 25 procent geen risico te lopen, kende negentien procent PrEP niet en had 21 procent graag PrEP gewild, maar had geen toegang of stond op een wachtlijst. Overigens wilde bijna een kwart geen PrEP gebruiken.

              3 Het enorme stigma rond hiv en aids is er nog steeds?



              Vermeulen: „Helaas wel. Niet in die mate toen de ziekte nog niet genezen kon worden, maar het blijft gevoelig liggen. Als mensen hiv hebben, moeten ze vaak dezelfde vragen beantwoorden: Hoe ben je daar dan aangekomen? Met wie heb je seks gehad? Dat werpt toch allerlei drempels op.”

              4 Het gaat dus om het vinden van de juiste balans? Angst is akelig, maar jongeren moeten wel geïnformeerd en waakzaam zijn.



              „Precies. Het advies is helder: laat je bij de huisarts of de GGD testen als je wisselende partners hebt en je risico loopt. Kijk ook op de website hebikhiv.nl. Kennis is essentieel. Als het immuunsysteem wordt aangevallen, wil je dat zo snel mogelijk weten. Hoe later je test, hoe lastiger het is om de medicijnen te laten werken. Hiv geeft geen eenduidig beeld. De een krijgt last van heftige griepverschijnselen, de ander wordt ’s nachts drijfnat wakker van het zweet. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat de diagnose hiv wordt gesteld. Daarom willen wij de bevolking en dan vooral jonge mensen via een landelijke voorlichtingscampagne benaderen. Tegen hiv en vóór het gebruik van condooms.”



              5 Hebben die angstige ouders hun werk niet goed gedaan? Je verwacht toch dat er voortdurend op condoomgebruik wordt gewezen richting de volgende generatie?




              Lachend: „Dat kan ik niet beoordelen.” Dan serieus: „Seksuele voorlichting begint thuis, maar dat is nooit voldoende. School en de maatschappij moeten daarbij betrokken zijn, zeker als tieners seksueel actief worden. Dan is het verhaaltje van het bloemetje en het bijtje niet genoeg. Dan heb je zoiets als de vroegere vrij veilig-campagnes nodig, alleen dan in een nieuw jasje, aangepast aan deze tijd.”

              Comment


              • #8
                ach ja, de wereld gaat nog steeds niet tenonder, geen stress

                Comment

                Working...
                X