Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komt er een nieuwe grote Europese crisis?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Maar Oekrainers zijn sterk en meer saamhorig dan ooit.

    Comment


    • Dat kan zijn maar maanden vrieskou en wellicht hongersnood kan veel schade geven en we moeten in Europa ook oppassen dat die Russen onze elektra en verwarming niet gaan platleggen.

      Comment


      • https://www.nu.nl/achterklap/6239346...-oekraine.html



        goed iniatief!

        Comment


        • Minister Helder keert zonder gasdeal terug uit Quatar. Duitsland heeft wel een gasdeal bedongen.

          Comment


          • Er vallen momenteel tijdens zware gevechten gemiddeld 500 doden onder de Russische soldaten per dag. Voorop worden criminelen en gevangenen als kannonenvoer gepositioneerd, daar achter de gewone Russische soldaten xie terugvluchtende van de fronttroepen ook weer doodschieten.

            Comment


            • Putin tobt met zijn gezondheid, en er gaan geruchten over een komende couppoging van de leider vd Wagnergroep.

              Comment


              • https://www.ad.nl/buitenland/baas-am...ont~a452a1b7c/

                Baas Amerikaanse geheime dienst twijfelt of Poetin goed weet wat er speelt aan Oekraïens front


                Heeft Vladimir Poetin een goed beeld van de ‘uitdagingen’ waar het Russische leger voor staat in Oekraïne? Avril Haines, directeur van de Amerikaanse Nationale inlichtingendiensten, heeft zo haar twijfels.

                Dat vertelde ze gisteren op het jaarlijkse Reagan National Defense Forum in Californië. Op een vraag of Poetins adviseurs de president wel alles durven te vertellen, antwoordde ze: ,,Poetin raakt beter op de hoogte van de uitdagingen waarmee het Russische leger wordt geconfronteerd. Maar het is ons nog steeds niet duidelijk of hij in dit stadium ook een ​​volledig beeld heeft van hoe groot die uitdagingen zijn. We zien tekorten aan munitie, onvoldoende moreel, bevoorradingsproblemen, logistieke problemen, een hele reeks andere zorgen waarmee Rusland wordt geconfronteerd.”

                Weerstand


                Ondanks doorlopende Russische aanvallen op het Oekraïense elektriciteitsnet en daardoor groeiende ontberingen van Oekraïense burgers, is de wil van de Oekraïners om weerstand te bieden aan de Russen ongebroken, stelde de baas van de inlichtingendiensten. De gevechten in Oekraïne zijn door de inval van de winter wel in intensiteit afgenomen en dat zal de komende maanden waarschijnlijk zo blijven.

                Haines verwachtte dat zowel het Oekraïense als het Russische leger deze maanden inzetten op herbewapening en herbevoorrading om zich voor te bereiden op een tegenoffensief na de winter. ,,We zijn eerlijk gezegd sceptisch over de vraag of de Russen daartoe wel bereid zullen zijn”, aldus Haines, die geen twijfel had over de motivatie van de Oekraïners. Duizenden Oekraïense soldaten volgen momenteel in Westerse landen militaire trainingen met moderne wapens. Al een paar weken ligt de militaire focus van Rusland op het aanvallen van de Oekraïense infrastructuur en het uitvoeren van een offensief in het oosten, nabij de stad Bachmoet in de regio Donetsk.



                Linkeroever


                Oekraïense troepen zijn volgens de laatste berichten in het zuiden van het land overgestoken naar de oostelijke (linker) oever van de rivier de Dnjepr, tegenover de stad Cherson. Het Oekraïense leger heeft beelden vrijgegeven van militairen die die in kleine boten een jachthaven aan de overkant innamen en daar ook de Oekraïense vlag hesen.


                De operatie zou een springplank kunnen zijn voor volgende Oekraïense operaties op de oostelijke oever. Volgens de gezaghebbende Amerikaanse denktank Institute for the Study of War zullen de Oekraïners als ze door willen wel te maken krijgen met recent opgetuigde Russische vestingwerken en loopgraven. Dat kan leiden tot beelden die we ook in de zwaar bevochten Donbas-regio zien.

                Haines schatte in dat de politieke doelstellingen van Poetin in Oekraïne niet lijken te zijn veranderd, maar Amerikaanse inlichtingenanalisten dachten wel dat de Russische president misschien bereid is militaire doelstellingen op korte termijn terug te schroeven, ‘op tijdelijke basis met het idee dat hij dan op een later tijdstip op deze kwestie terugkomt’. Dat zou kunnen betekenen dat Poetin voorlopig genoegen zou nemen met wat Moskou noemt ‘de bevrijding van de Donbas’.

                Het Russische leger zou momenteel vooral kampen met grote tekorten aan precisiemunitie, melden diverse bronnen. Volgens Haines is het veelzeggend dat Rusland niet in staat is uit eigen fabrieken aan te vullen wat er wordt afgeschoten in Oekraïne en de boer op moet bij onder meer Iran en Noord-Korea.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/7829...pen-in-rusland

                  OORLOG IN OEKRAÏNE

                  ’Een gevaar voor de mensheid’
                  ’Baas Wagner Groep wil macht grijpen in Rusland’

                  De oprichter van de beruchte Wagner Groep, Yevgeny Prigozhin, zou een plan beramen om de macht te grijpen in Rusland. „Hij is een gevaar voor de mensheid”, zegt Marat Gabidullin, een voormalige huurling en rechterhand van de man die bekendstaat als ’Poetins kok’.

                  De 56-jarige Gabidullin was voor de Wagner Groep aan de slag in Sint-Petersburg nadat hij als huurling had gevochten in Syrië. De voormalige parachutist heeft inmiddels politiek asiel aangevraagd in Frankrijk.



                  „Prigozhin kan charmant overkomen, maar evengoed bijzonder grof. Hij is erg slim, meedogenloos en denkt op een veel grotere schaal dan andere mensen. Hij is een zeer gevaarlijke man die je niet mag onderschatten”, waarschuwt Gabidullin in een interview met The Times. Yevgeny Prigozhin leidt een leger online trollen en was met zijn privémilitie actief in Syrië, Venezuela, Libië en tegenwoordig ook in Oekraïne. Zijn huurlingenleger is al herhaaldelijk beschuldigd van oorlogsmisdaden en schendingen van mensenrechten.

                  Politieke ambities


                  De privékrijgsheer van Poetin treft volgens Marat Gabidullin voorbereidingen voor een staatsgreep in Rusland. „Hij zal geen president kunnen worden, omdat hij niet beschikt over de machtsbasis om president te worden. Dus hij is actief op zoek naar mensen om een politiek blok te smeden. Hij heeft politieke ambities en zal waarschijnlijk proberen om de plaats van Zjirinovski in te nemen.” Vladimir Zjirinovski was een ultranationalist die in april op 75-jarige leeftijd is overleden.

                  Maar voorlopig stelt Prigozhin zich tevreden met zijn rol als „waakhond” van Poetin, meent Marat Gabidullin. „Poetin zal geen seconde aarzelen om Wagner te vernietigen als hij merkt dat de militie een gevaar vormt voor zijn positie in het Kremlin.” Volgens Gabidullin maakt Poetin misbruik van de mentaliteit van het Russische volk: „We leren niet van onze geschiedenis, mensen willen blijkbaar geen conclusies trekken uit het verleden.”

                  De Verenigde Staten loofden deze zomer een beloning van 10 miljoen dollar uit voor meer informatie over Yevgeny Prigozhin en zijn Russische trollenfabriek Internet Research Agency. De beruchte zakenman wordt gezocht voor zijn rol in de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

                  Comment


                  • ruim 80% van het grote Oekraine is niet bezet door Russen, waarom zijn er dan zoveel vluchtelingen als je ziet hoe giga groot dat land is en waar geen oorlog is. Je zou zeggen daar kunnen ze in eigen land toch prima blijven. Ik bedoel niet dat ze voor mij hier niet welkom zijn hoor, maar ik vraag me dat gewoon af.

                    Comment


                    • Er vallen momenteel weer massaal raketten uit Rusland op Oekraine

                      en de loopgraven aan het Oostfront doen denken aan de 1e wereldoorlog, zo niet van deze tijd en zo zinloos en onmenselijk....

                      Comment


                      • Dat krijg je er uiteindelijk van, we hebben Poetin z'n fratsen altijd maar voor lief genomen en net gedaan alsof Rusland een normale regering had.

                        We leren er niks van, want we rennen nu weer net zo hard naar andere dictatoriale landen om alternatieve energie te halen (Qatar).

                        Comment


                        • wat hadden we dan moeten doen? Net als in Noord Afrikaanse of Arabische landen binnen vallen of een president laten vallen, zo simpel is dat toch niet bij een land of Rusland?

                          Afhankelijkheid energie van Rusland neem ik onze politici wel kwalijk.

                          Comment


                          • Wat we hadden moeten doen??? 20 jaar geleden meer wind- en zonneparken aanleggen. Daar zijn we nu rijkelijk laat mee..
                            Maar oké; dat vindt het merendeel waarschijnlijk te progressief.. hier wordt immers vastgehouden aan traditie en kolen en gas.
                            Last edited by vuurwants; 05-12-2022, 18:05.

                            Comment


                            • dat schrijft niemand hier, gaat er nu om dat er in de GEHELE wereld veel moet gebeuren , maar vele landen kunnen dat niet, andere landen willen niet en zo blijft het een probleem. En het is kolder te denken dat we met wat miljarden er in pompen in ons kleine kikkerlandje en regels op boeren etc los te laten uberhaupt effect in het klimaat kunnen hebben. Niets doen is ook geen optie, maar het is nu eenmaal een groot probleem wat niet opgelost lijkt te kunnen worden

                              we zijn met vele miljarden mensen teveel

                              Comment


                              • hopen dat er ontwikkelingen in techniek etc komen die we nu nog niet zien en dat dat oplossingen kan geven... en dat de bevolking gaat afnemen... we zijn met teveel mensen, dieren etc. en dat zorgt voor nadelige klimaat effecten, Aan de andere kant verandert de wereld al vele eeuwen, zowel qua bestaan van dieren, als temperaturen, land en zee verhoudingen, en ga zo maar door, alleen 1 ding is wel nadelig dat er steeds meer mensen bij komen en meer uitstoot door wat we allemaal nodig hebben en dat hou je niet tegen, ook al is het nodig.

                                Comment


                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/9877...om-hoge-kosten

                                  AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders bespaart op kosten door de verwarming niet aan te zetten, ook nu de temperatuur buiten daalt. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos. Bovendien blijven mensen zich zorgen maken over de gestegen kosten als gevolg van de hoge inflatie, ondanks maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd.

                                  Vooral Nederlanders met een laag- of middeninkomen proberen op de energierekening te besparen, zien de onderzoekers van Ipsos. Het onderzoeksbureau sluit niet uit dat een deel van de bespaarders op een andere manier het huis verwarmt, bijvoorbeeld met elektrische verwarming of houtkachels.

                                  Ipsos zegt dat besparen op verwarmings- en energiekosten al langer een trend is. Sinds september zou ongeveer 70% van de besparende Nederlanders de verwarming lager hebben gezet. Vanaf die tijd waren de temperaturen vrij zacht, maar ook nu het kouder wordt „zetten besparende Nederlanders tot nu toe stug door”, aldus het onderzoeksbureau.

                                  Het prijsplafond op energie gaat gelden vanaf het nieuwe jaar. Huishoudens betalen vanaf dat moment een lager tarief voor elektriciteit en gas tot een bepaalde verbruikshoeveelheid. Maar die maatregel neemt de zorgen bij mensen niet meteen weg, aldus Ipsos. Zo geeft slechts een kwart van de Nederlanders aan door de invoering van het prijsplafond minder zorgen te hebben. Bij vier op de tien mensen blijven de zorgen over een hoge energierekening bestaan.

                                  Comment


                                  • wat we hadden moeten doen is 10 kerncentrales neerzetten dat zet zooiden aan de dijk . want windmolens en zonnepanelen van 20 jaar oud zijn afgeschreven leveren niks meer op !
                                    ja alleen een hoop afval .

                                    Comment


                                    • Comment


                                      • Voor Putin worden al vluchtplannen gemaakt naar Venezuela mocht het fout gaan met zijn machtspositie in Rusland. China wordt van af gezien omdat die banden wat bekoeld zijn en China geen partij wil kiezen en ook niet van verliezers houdt. Op het tropische eiland Isla Margarita worden al dure properties gekocht vanuit Rusland. Maarvmen verwacht nog een langdurige oorlog waarin Putin nu ook toegaf dat bewust aanvallen op de energie voorzieningen worden gedaan en dat ook door zal gaan ivm komende winter.

                                        Een echte barbaar is hij dys inmiddels wel geworden.

                                        Comment


                                        • Nu weer luchtaanvallen vd Russen en gerucht gaat dat ze opnieuw willen proberen Kiev in te nemen

                                          Comment


                                          • Komende week staat een belangrijke toespraakvan Putin gepland. Men verwacht dat hij een groot grondoffensief in Ukraine gaat aankondigen eventueel met hulp van troepen uit Wit Rusland wat zijn bondgenoot is.

                                            Comment


                                            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8607...emlin-reageren

                                              ’Amerika zal Oekraïne steunen zolang als dit nodig is’
                                              Bezoek Zelenski aan VS klap in gezicht Poetin: hoe zal het Kremlin reageren?

                                              WASHINGTON - De aankondiging van het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan Washington kwam uit de lucht vallen en werd vanwege veiligheidsredenen strikt geheim gehouden, maar de timing ligt wel erg voor de hand.

                                              Duidelijk is geworden dat de oorlog in Oekraïne er één van de lange adem is geworden, dat de kaarten momenteel wat gunstiger staan voor Oekraïne dan voor Rusland, maar dat de Russische troepen zich hergroeperen en mogelijk zelfs weer vanuit Wit-Rusland een nieuw offensief voorbereiden. De boodschap die Joe Biden samen met Zelenski aan Moskou, Brussel en het Amerikaanse congres wil sturen, is kraakhelder: dit is niet het moment om Oekraïne in de steek te laten.

                                              Of zoals woordvoerster Karine Jean Pierre van het Witte Huis het verwoordde: „Amerika zal Oekraïne steunen zolang als dit nodig is.”

                                              Wapenpakket


                                              De Amerikaanse president geeft, niet voor het eerst, een voorbeeld door weer een peperduur wapenpakket (bijna 50 miljard dollar) aan Kiev te geven, deze keer voorzien van Patriot-afweergeschut. Hoognodig, want de Russische tactiek is veranderd en richt zich via aanhoudende raketaanvallen op de vernietiging van steden en infrastructuur nu men het op de grond lastig heeft.

                                              „Rusland is nu zwak, maar zal zich herstellen. Als Oekraïne Rusland wil verslaan is het nu en Amerikaanse en westerse steun is nu essentiëler dan ooit”, meent de voormalige commandant voor de NAVO-troepen in Europa, Wesley Clark.

                                              Zelenski zal samen met Biden het Congres bezoeken en daar zijn strijd afschilderen als een gevecht voor westerse waarden en de democratie tegen een totalitair systeem. Eerder al trok hij vergelijkingen met de voormalige Britse premier Winston Churchill, die alleen stond in de strijd tegen Hitler en pas won toen de Amerikanen zich achter hem schaarden.

                                              Voor het blok


                                              Je kunt het aan de slimme pr-man die Zelenski ook is, wel overlaten dat de applausmachine in het Congres zal uitslaan. Ook hij weet dat er langzamerhand wat kritischer wordt gekeken naar de enorme geldbedragen die de VS aan de oorlog besteden. Vooral aan Republikeinse kant wordt er hier en daar gesuggereerd dat het uitschrijven van ’blanco checks’ niet eeuwig kan doorgaan. Hetzelfde geldt voor sommige NAVO-bondgenoten, die zelfs zien dat hun eigen wapenvoorraad tot een kritische grens slinkt door alle leveringen aan Oekraïne.


                                              Met de uitnodiging aan Zelenski zet Biden die twijfelaars voor het blok. Als leider binnen de NAVO en de westerse wereld moeten de VS worden gevolgd door de bondgenoten.

                                              Zelenski zal ongetwijfeld een heldenontvangst krijgen. Dat is een slag in het gezicht van Vladimir Poetin. Grote vraag is hoe de Russische president zal reageren. Bij eerdere successen van Zelenski op het wereldtoneel en wapenleveranties werd het offensief in Oekraïne weer opgevoerd met nog stevigere aanvallen op (burger)doelen in Oekraïne. Dat verlies neemt Zelenski op de koop toe, de Amerikaanse wapensteun is belangrijker.

                                              Een belangrijk winstpunt heeft hij al binnen. De VS zullen Oekraïne niet dwingen tot vredesbesprekingen. „We besluiten niets over Oekraïne zonder Oekraïne”, herhaalde Biden nog maar eens. Eerder had hij verklaard bereid te zijn tot een ontmoeting met Poetin, maar pas als die bereid is om te zoeken naar een vreedzame oplossing en stopt met zijn ’verschrikkelijke aanvallen op de burgers van Oekraïne’.

                                              Comment


                                              • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/17...ot-aan-de-dood

                                                Poetin en Xi lijken zich op te maken voor een heerschappij tot aan de dood

                                                A bad year for the bad guys, een slecht jaar voor de slechteriken, zo luidde de optimistische kop van de Amerikaanse website Vox, vergezeld van een foto van die bad guys, Poetin, Bolsonaro, en Xi. Een dag later was er in Washington een triomf voor de Oekraïense president Zelenski die alom werd gezien als een klap in het gezicht van de man die zich ontpopte als dé vijand van het Westen, Vladimir Poetin.

                                                In de donkere dagen voor kerst wil ik ook graag licht zien aan het einde van de tunnel, maar ik vrees dat Vox te optimistisch is. Zo is het rijtje van booswichten wel erg kort. Het schoelje kun je moeiteloos uitbreiden met de ayatollahs in Iran, de legerleiders in Myanmar, de Venezolaanse leider Maduro, de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, Litle Rocketman Kim Jong-un en een handjevol dictators in Afrika, een continent waar de hongersnood door droogte weer toeneemt.

                                                Bovendien vertrekt van het door Vox geselecteerde trio alleen de Braziliaanse president Bolsonaro op 1 januari. De andere twee lijken zich op te maken voor een heerschappij tot aan de dood.



                                                Een andere sluipmoordenaar, de klimaatverandering is in 2022 ook nog niet verslagen. Er is aandacht genoeg voor, men doet zijn best, maar aangedragen oplossingen zijn peperduur en daardoor niet populair. Het coronaspook lijkt in Nederland op zijn retour , iedereen omhelst elkaar weer straks onder de mistletoe, maar kraaiden we al niet eerder victorie? De berichten uit China waar men de strikte maatregelen heeft vervangen door een laat maar waaien wind zijn schrikbarend en de WHO luidt alweer de alarmklok.

                                                Op het economische vlak lijkt het of we heel langzaam afscheid gaan nemen van het model waarbij de hele wereld met elkaar, maar vooral met China, was verbonden. We moeten het weer zelf doen, zelf dingen maken, in plaats van babbelen met een mental coach. Wordt alles wel duurder.

                                                Ondertussen zullen we op onze hoede moeten blijven voor spionage, zullen we weer een wachtwoord voor de laptop moeten verzinnen dat zo gecompliceerd is dat we met uitzondering van de ! op het einde die zullen vergeten en krijgt de kinderachtige site TikTok de spionnenprijs.

                                                De huizenprijzen zullen instorten of weer opkrabbelen, maar het maakt niet uit want er zijn er niet genoeg en inflatie is een woord waar we voor het eerst sinds jaren in 2022 bang van zijn geworden. Wegvluchten bij een lekkere hazenbout en veel drank kan ook al niet meer, want maatschappelijk onaanvaardbaar. Seks? Eerst een toestemmingsbriefje schrijven!

                                                Is er dan niets gelukt dit jaar? Ja toch, de excuses van Rutte over het slavernijverleden zijn redelijk goed gevallen. Halleluja!

                                                Frank van Vliet is chef buitenland.

                                                Comment


                                                • En de Russen willen onderhandelen nu ze financieel uitgeput raken. Maar willen dat Oekraine 20% van hun grond opgeven. Dat gaan ze natuurlijk nooit doen.

                                                  Comment


                                                  • En Putin wil alleen onderhandelen met Biden. Sinds wanneer gaat ie over Ukraine?

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X