Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komt er een nieuwe grote Europese crisis?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Russen komen in opstand, sommige politici ook... begin van kentering?

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1946...-treft-de-stad

      Overlast door veiligelanders in Utrecht loopt de spuigaten uit: deze maatregelen treft de stad

      UTRECHT - Utrecht is de overlast en het criminele gedrag van een groep vreemdelingen rond het station helemaal zat. Het gaat om onder meer Europese arbeidsmigranten en een toenemend asielzoekers uit veilige landen. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor geweld, intimidatie, winkeldiefstal en zakkenrollerij. Stadsbestuur, politie en Openbaar Ministerie hopen met een verhevigde aanpak de groep weg te krijgen, desnoods met uitzetting.

      De groep houdt zich vooral op onder het ’bollendak’ van het Stationsplein, maar waaiert geregeld uit over de binnenstad. Daar waren ze afgelopen periode betrokken bij meerdere geweldsincidenten, waaronder een steekpartij. Maandagavond werd nog een man mishandeld.



      Het stadsbestuur, de politie en het OM hebben de problemen ’al langer in het vizier’, schrijft burgemeester Sharon Dijksma aan de gemeenteraad. „Deze incidenten staan niet op zichzelf, maar laten een zorgelijk patroon zien van overlast en geweld.” Ze noemt de situatie, die grote impact heeft op omwonenden, winkeliers, bezoekers en passanten ’hardnekkig’ en ’onacceptabel’.

      Het gaat volgens Dijksma soms om alcohol- en drugsverslaafden, soms om Europese arbeidsmigranten. „Wat daarnaast opvalt is dat een sterke stijging te zien is van overlast die wordt veroorzaakt door een mobiele groep vreemdelingen. Het gaat hier veelal om zogenaamde ‘veiligelanders’.” Het zijn asielzoekers die vrijwel geen kans maken op een verblijfsvergunning omdat ze afkomstig zijn uit veilige landen als Marokko of Tunesië. Dat ’uitzetten van deze vreemdelingen zeer ingewikkeld is’, maakt de ’aanpak complex’, schrijft Dijksma. Ze vraagt hulp van het Rijk.

      Maatregelen


      Intussen heeft Utrecht woensdag zelf maatregelen getroffen. Overlastgevers krijgen een gebiedsverbod, de controles en het toezicht worden verscherpt. Zo’n vijftig personen zijn in beeld voor een ’persoonsgerichte aanpak’. Bij illegale, criminele vreemdelingen wordt gekeken of opsluiten of uitzetten mogelijk is.

      Staatssecretaris zit al langer in z’n maag met een beperkte, maar hardnekkige groep ’asielhoppers’ uit veilige landen die de asielopvang in Nederland en andere EU-landen misbruiken als uitvalsbasis voor een zwervend bestaan door Europa. Een proef met versoberde opvang in Ter Apel en Budel vorig jaar werd door kabinet en de IND als succes beschouwd, omdat veel veiligelanders uit Nederland vertrokken. Rond de twee asielcentra nam echter de overlast enorm toe. Sindsdien broedt de VVD-bewindsman op een nieuwe aanpak.

      Comment


      • https://www.telegraaf.nl/financieel/...-flink-duurder

        DEN BOSCH (ANP) - Essent gooit zijn variabele tarieven voor stroom en gas per 1 oktober flink omhoog. Het tarief voor stroom gaat met ruim 50 procent omhoog en de prijs van gas met meer dan 30 procent, laat Essent aan zijn afnemers weten.

        „De energieprijzen stijgen nog steeds erg snel. Helaas gaan je variabele leveringstarieven daardoor per 1 oktober 2022 omhoog”, staat in een mail aan klanten van Essent. De nieuwe tarieven zijn inclusief „energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw”.



        Volgens Essent hebben ruim een miljoen klanten een variabel energiecontract. De energierekening gaat voor deze klanten met gemiddeld 30 procent stijgen, meldt het bedrijf op zijn website.

        Vattenfall


        Eerder heeft concurrent Vattenfall al aangegeven de energietarieven fors te verhogen per 1 oktober. Vattenfall stelt gedwongen te zijn tot de tariefsverhogingen, omdat de inkoopprijzen op de energiemarkt zijn gestegen tot een ’uitzonderlijk hoog niveau’. Ook klanten van Eneco en Greenchoice zijn per 1 oktober duurder uit.

        Het kabinet heeft aangekondigd dat de energienota van een gemiddeld huishouden vanaf 1 november omlaag gaat, mede dankzij een prijsplafond voor gas en stroom. Maar de details hiervan worden pas volgende maand bekend.

        Comment


        • Comment


          • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...willen-vechten

            Duitsland: asiel voor Russen die niet willen vechten

            Duitsland is bereid om Russen op te vangen die niet in Oekraïne willen vechten, meldt persbureau AFP. De Bondsdagfracties van de groenen en de liberalen hadden de regering woensdag al opgeroepen om Russische deserteurs te hulp te schieten.

            Niemand mag gedwongen worden om deel te nemen aan de Russische invasie in Oekraïne, meent Robin Wagener, de buitenlandwoordvoerder van de Groenen. “De Russen die aan de kant van gerechtigheid en vrede staan, staan aan de goede kant”, stelt Johannes Vogel van de liberale FDP.



            Sinds Vladimir Poetin woensdagochtend een gedeeltelijke militaire mobilisatie afkondigde, is er sprake van een grote uittocht uit Rusland. Volgens de Russische minister van Defensie zullen er in eerste instantie 300.000 reservisten worden opgeroepen.

            Comment


            • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1643...m-niet-stoppen

              ’Nu het moment om aan goede kant geschiedenis te staan’
              Rutte bij VN: ’Poetin laat het niet bij Oekraïne als we hem niet stoppen’

              NEW YORK - Premier Rutte roept de landen die zich nog niet duidelijk hebben uitgesproken tegen de Russische inval in Oekraïne op dat snel te doen. „U hebt een keuze. Nu is het moment om u uit te spreken. Nu is het moment om aan de goede kant van de geschiedenis te gaan staan.” Dat zei hij in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York.

              Rutte benadrukte dat Rusland de duidelijke agressor is in Oekraïne, ook al doet het zich voor als slachtoffer. „Niemand viel Rusland binnen. Niemand bedreigde het Russische volk.” De wereld heeft te lang gedacht dat het maar retoriek was van Poetin toen hij sprak over de neerval van de Sovjet-Unie als „de grootste geopolitieke catastrofe” in de geschiedenis, aldus Rutte.



              Onze premier waarschuwde dat het niet bij Oekraïne zal blijven als er geen actie wordt ondernomen. „Hij zal het niet bij Oekraïne houden als we hem niet stoppen. Deze oorlog is groter dan Oekraïne. Het gaat over het ophouden van de internationale wetten. Het gaat om het recht van een soeverein volk om een eigen pad te kiezen. Het gaat over vrijheid. Die van hen en die van ons.”

              Kernwapens


              De recente acties van Poetin, die dreigde met kernwapens en overging tot een gedeeltelijke mobilisatie, laten zien dat de westerse steun aan Oekraïne helpt, zo zegt Rutte. „Deze week hield Poetin een toespraak die alleen maar kan worden omschreven als een teken van paniek, een teken van zwakte. Hij verliest zijn eigen ondoordachte oorlog, en hij weet het.”

              Poetins woorden waren bedoeld om Oekraïne en de bondgenoten te intimideren, maar dat heeft niet gewerkt, stelt Rutte. „Ze laten ons koud.” De dreigementen om kernwapens te gebruiken, waren ook een manier om verdeeldheid te zaaien. „Maar dat zal niet werken. Samen met onze bondgenoten blijft Nederland Oekraïne steunen, op elke manier mogelijk. Hoelang het ook duurt, de hele weg lang.”

              Massagraven


              Rutte ging ook in op de berichten over massagraven, martelingen en verkrachtingen in door Rusland bezette gebieden. „De wereld kan niet, en zal niet passief blijven en niets doen.” Daarin ziet Rutte ook een belangrijke rol voor Nederland. „Nederland en ook Den Haag, als hoofdstad van het internationale recht, voelen een speciale verantwoordelijkheid hiervoor.”

              Nederland heeft in samenwerking met het Internationaal Strafhof in Den Haag al eerder forensische teams naar Oekraïne gestuurd, en er staat ook een nieuwe missie op de planning. Daarnaast organiseerde Nederland deze zomer een congres waarbij 45 landen zich aansloten bij het proces om oorlogsmisdaden in Oekraïne te bestraffen. Maar, zo waarschuwt Rutte: „We weten uit ervaring dat het vinden van gerechtigheid in internationale context een lange weg kan zijn, waarbij grote zorgvuldigheid nodig is.”

              Rutte stelde dat de oorlog in Oekraïne, en dan met name de Russische invloed op de westerse energievoorziening, een extra motivator is om te kijken naar alternatieve energiebronnen. „Het maakt ook het aanpakken van dat andere wereldwijde probleem, klimaatverandering, nog urgenter. En ook daar is internationale samenwerking een absolute must.”

              Comment


              • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...ie-te-besparen

                Straatverlichting in België 's nachts uit om energie te besparen

                Comment


                • Russische bevolking komt steeds meer in opstand tegen Putin en de mobilisatie. Teken van hoop?

                  Comment


                  • Russische toppolitici bezorgd over excessen bij mobilisatie (msn.com)

                    Russische toppolitici bezorgd over excessen bij mobilisatie

                    MOSKOU (ANP/RTR) - De voorzitters van het Russische lager- en hogerhuis hebben zondag hun zorgen geuit over de chaos die is ontstaan bij de door president Poetin afgekondigde mobilisatie. Het regent klachten over de campagne. De Poetingetrouwe voorzitters hebben regionale bestuurders opgedragen de "excessen" snel uit te bannen.

                    De eerste mobilisatie in Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geleid tot een reeks protesten in het hele land, waarbij volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 2000 mensen zijn opgepakt. Mannen van militaire leeftijd proberen massaal het land te ontvluchten. Berichten dat ook mensen zonder enige militaire ervaring worden opgeroepen, zorgen voor extra onrust.

                    De voorzitter van de Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement, Valentina Matvijenko, gaf via Telegram aan ervan op de hoogte te zijn dat mannen die ongeschikt zijn, toch worden opgeroepen. "Zulke excessen zijn absoluut onacceptabel. En het is in mijn opinie terecht dat er in de maatschappij scherp op wordt gereageerd."

                    Verantwoordelijkheden

                    Ze stelt de regiogouverneurs verantwoordelijk voor het verloop van de mobilisatie, zo liet ze weten in een boodschap aan hen. "Zorg ervoor dat de gedeeltelijke mobilisatie wordt uitgevoerd in overeenstemming met de geschetste criteria, zonder één enkele fout."

                    Doemavoorzitter Vijatsjeslav Volodin heeft eenzelfde boodschap. "Als er een vergissing wordt begaan, is het nodig die recht te zetten. De autoriteiten op alle niveaus moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden."

                    Volgens de officiële lezing heeft president Poetin bij de mobilisatie 300.000 mensen opgeroepen. Berichten in onafhankelijke Russische media dat het in werkelijkheid zal gaan om meer dan een miljoen mannen, zijn tot twee keer toe door het Kremlin ontkend.

                    Comment


                    • Hebben die sukkels in Den Haag ook nog besloten om het Groninger gasveld op waakvlam te zetten ipv extra naar gas te boren... onder mom dat ze voldoende gas hebben ingekocht vd komende winter. Waarom stijgen die energieprijzen dan nog steeds door vd consument? Per as weekend 1 oktober weer 50% verhoging!

                      En dan nog, we kunnen gas boren voor verkoop en met die miljarden de bevolking die de rekeningen niet meee kunnen betalen helpen en ook op zeker het mkb die nu energierekeningen krijgen waardoor ze hun zaak moeten sluiten of de prijs van hun produkten zodanig moeten verhogen dat veel consumenten dat niet meer kunnen betalen. Zit er tegenwoordig dan helemaal geen mensen met een iq daar in Den Haag?

                      Comment


                      • Je komt er nu pas achter dat er geen gastekort is? De voorraden zijn voor 80% gevuld as usual.. lang leve de energiemaatschapijen en hun 'markt'..met dank ook aan Mark.

                        Comment


                        • er is crisis bij de mensen, dus je kan gas pompen als export middel wat we al tig jaar doen en daar mee de mensen helpen , wij betalen in Nederland als gebruiker het hoogste bedrag voor gas, dat is absurd.

                          Comment


                          • Wel knap gedaan dat we die gastekorten hebben opgevuld, dat doet deze regering dan wel weer goed, want andere landen hebben dat nog lang niet op orde.

                            Comment


                            • https://www.ad.nl/buitenland/poetin-...-is~a59141616/

                              Poetin voert nucleaire dreiging stapsgewijs op: ‘Rusland wil Westen laten zien dat het menens is’


                              Beetje bij beetje voert de Russische president Vladimir Poetin de nucleaire dreiging op. ,,Ik bluf niet”, zei hij enkele dagen geleden nog tijdens een toespraak. Blijft het toch bij bluf of gaat hij over tot actie? En hoe tactvol zijn ‘tactische’ kernwapens nu echt? ,,Poetin wil ons wakker schudden. Tot alleen de laatste optie, het laatste stukje van de salami, overblijft.”

                              ,,De kernwapendreiging wordt gradueel opgevoerd, de zogenaamde ‘salamitactiek’”, zegt professor internationale politiek en expert in kernwapens Tom Sauer (Universiteit Antwerpen). De term ‘salamitactiek’ wordt sinds de Koude Oorlog gebruikt voor de manier waarop grootmachten met steeds concretere dreigementen hun tegenstander voor voldongen feiten zetten. De uitspraak werd voor het eerst gebruikt door een Hongaarse stalinist. Die zei in de jaren 40: ,,Niemand eet een salami in één keer. Die wordt in kleine plakjes gegeten. Daarom ruimde ik al mijn tegenstanders één voor één uit de weg.”



                              Net zoals een salami geserveerd wordt, voert Poetin zijn nucleaire dreigementen in mootjes op. ,,De kans bestaat dat Rusland steeds verder zal gaan in het flirten met het gebruik van kernwapens. Denk aan ondergrondse kernproeven en daarna bovengrondse tests”, zegt Sauer. De laatste bovengrondse kernproef door Rusland vond plaats in 1963. Poetin wil ons wakker schudden. Tot alleen de laatste optie, het laatste stukje van de salami, overblijft. ,,Ultiem kan Rusland een tactisch kernwapen inzetten op Kiev of een westerse hoofdstad. Een kleinere stap is op een dunbevolkt gebied in Oekraïne.”

                              Tactisch zegt niets over kracht


                              ,,Ondanks wat de naam doet vermoeden zegt ‘tactisch’ niets over de kracht van een kernbom”, haalt Sauer aan. ,,Een tactische kernbom heeft nog steeds de vernietigingskracht van de bom op Hiroshima. Dan spreken we over 140.000 doden. Waar het over gaat, is de reikwijdte. Strategische kernwapens worden op een intercontinentale raket geplaatst. Die staan vast in militaire silo’s in de VS en Rusland. Tactische kernwapens zijn inzetbaar met een gevechtsvliegtuig.”

                              Door de nucleaire dreigementen op te voeren, wil Poetin ervoor zorgen dat de westerse sancties worden opgeheven, maar ook dat Oekraïne en het Westen akkoord gaan met een Russische annexatie van Oost-Oekraïne. ,,Rusland zet het Westen onder druk. Het wil laten zien dat het menens is. Herinner je hoe alle analisten ervan overtuigd waren dat Rusland nooit Oekraïne zou aanvallen. Zelfs niet toen we op satellietbeelden zagen hoe het de troepen klaarstoomde aan de grens. Ik maan al onze leiders aan om Poetins dreigementen serieus te nemen”, stelt Sauer.

                              In de bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne (Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja) hielden de Russen de afgelopen dagen schijnreferenda. Gisteren werd door Russische staatsmedia aangekondigd dat de gebieden hebben gestemd vóór het aansluiten bij Rusland. ,,Ook dat past in de Russische strategie om langzaam kernwapens te legitimeren, de oostelijke provincies worden zo deel van het moederland”, zegt Sauer. Volgens Oekraïne zijn de referenda niet meer dan propaganda. Bovendien duiken er berichten op van Russische soldaten die gewapend van deur tot deur gaan.



                              Dreiging serieus nemen


                              Dat het serieus is, lijken ook de Amerikanen te beseffen. ,,We hebben het Kremlin op de hoogte gebracht dat het gebruik van kernwapens catastrofale gevolgen zal hebben voor Rusland. De Verenigde Staten en onze bondgenoten zullen resoluut reageren”, zei Amerikaans veiligheidsadviseur Jake Sullivan afgelopen zondag.

                              ,,Kernwapens schrikken niet langer af, dat lijkt me duidelijk. Bovendien geloof ik niet dat westerse democratieën opnieuw kernwapens zouden inzetten, daarvoor is de menselijke tol te groot”, legt Sauer uit. ,,Ik hoop dat deze crisis onze politici doet nadenken over of hun beleid wel zo verstandig is. Oekraïne is aan de winnende hand in deze oorlog. Uiteraard moeten we ons niet overgeven aan de Russen, maar er moet ruimte blijven voor onderhandelingen. Daarom is het geen goed idee om steeds zwaarder wapentuig naar Oekraïne te sturen. Want als het ooit effectief tot een kernoorlog komt, is er niemand meer om het na te vertellen.”

                              Comment


                              • Originally posted by Dikkertje Dap View Post
                                er is crisis bij de mensen, dus je kan gas pompen als export middel wat we al tig jaar doen en daar mee de mensen helpen , wij betalen in Nederland als gebruiker het hoogste bedrag voor gas, dat is absurd.
                                Nee, dat is beleid van de Kamer en de energiemaatschappijen. Geld binnenslurpen is het beleid.

                                Comment


                                • En dat is absurd te noemen.

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2144...el-oekraine-in

                                    Rusland pikt 15 procent van Oekraïens grondgebied
                                    Grootste annexatie sinds Tweede Wereldoorlog: Kremlin neemt deel Oekraïne in

                                    MOSKOU - Rusland zal vrijdag officieel de bezette Oekraïense regio’s Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja inlijven. President Vladimir Poetin zal de annexatie met een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin en een toespraak formaliseren.

                                    De annexatieplannen zijn donderdag door Kremlinwoordvoerder Dimitri Peskov bekend gemaakt. De inlijving volgt na een zogenaamd verzoek hiervoor door de door Rusland aangestelde leiders van de bezette gebieden. De annexatie beslaat ongeveer 15 procent van het landoppervlak van Oekraïne. Dat is een gebied vergelijkbaar met de grootte van Portugal. Het is daarmee de grootste gedwongen annexatie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. In de gebieden leven naar schatting zo’n vier miljoen mensen.



                                    Poetin zal de annexatie van Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja tijdens een ceremonie in het Kremlin op vrijdagmiddag bezegelen. Volgens Peskov spreekt de president daarna het volk toe.

                                    Vanuit Washington en de Europese Unie werden eerder al aanvullende sancties aangekondigd in reactie op de voorgenomen annexatie. Sommige bondgenoten van Rusland, zoals Servië en Kazachstan, lieten al weten de annexatie niet te erkennen.

                                    Russisch grondgebied


                                    De grote vraag is nu hoe Rusland vanaf vrijdagmiddag zal reageren op Oekraïense aanvallen in de geannexeerde regio’s. In de ogen van het Kremlin behoort het oosten van Oekraïne vanaf dat moment tot Russisch grondgebied. In de mobilisatie-toespraak van vorige week woensdag liet Poetin reeds doorschemeren hoe hij denkt over aanvallen binnen Russische landsgrenzen. „Wanneer de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we zeker alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan om Rusland en ons volk te beschermen.” Poetin voegde dreigend toe dat hij niet blufte.



                                    Volgens oud-bondskanselier Angela Merkel moet dat laatste dreigement serieus worden genomen. Woensdag waarschuwde Merkel voor onderschatting van de Russische president. „Dat is geen teken van zwakte of appeasement, maar een teken van politieke slimheid.”

                                    De Oekraïense president Volodimir Zelenski gaf eerder al te kennen zich niet te laten tegenhouden door de Russische toe-eigening en Oekraïense burgers in bezet gebied blijvend zal „verdedigen.” Ook zei Zelenski dat „een annexatie verdere onderhandelen onmogelijk maakt.” Na de aankondiging van de het Kremlin herhaalde Bondskanselier Olaf Scholz op Twitter zijn eerdere uitspraak dat Duitsland de bezetting niet zal accepteren.

                                    Schijnvertoning


                                    Het verzoek voor annexatie volgde na referenda die vorige week werden gehouden in de bezette gebieden. Volgens de Russen stemde een overgrote meerderheid van de bevolking in met annexatie door Rusland. De uitslag in Donetsk spande de kroon, met 99 procent voorstanders voor Russische inlijving. Loegansk en Zaporizja volgden met respectievelijke scores van 98 en 93 procent. De bewoners van Cherson leken minder enthousiast. Daar was slechts 87 procent van de stemmers te porren voor aansluiting bij Rusland. De referenda zijn door Oekraïne en het Westen meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat al vaststond.

                                    Comment


                                    • Wat denken jullie? Zal Putin kernwapens gaan gebruiken en zo ja hoe en waar?

                                      Comment


                                      • https://www.gva.be/cnt/dmf20221001_96186291

                                        Russische oppositieleider Aleksej Navalny laat van zich horen: “Het Westen gaat voorbij aan één belangrijke vraag”


                                        De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die momenteel een celstraf van negen jaar uitzit in een Siberische strafkolonie, is van mening dat het Westen weliswaar recht in zijn schoenen staat in zijn verdediging van de Oekraïense belangen, maar daarbij een zeer belangrijk aspect van de toekomst uit het oog verliest. Dat schrijft hij zaterdag in een opiniestuk in The Washington Post.



                                        Navalny gaat in zijn opiniestuk uit van één belangrijk uitgangspunt: “Het Westen vindt dat Rusland (Poetin) deze oorlog niet mag winnen” en dat “Oekraïne een onafhankelijk en democratisch land moet blijven”. “En dat klopt”, schrijft de oppositieleider “maar het Westen vergeet de belangrijke vraag: hoe moet Rusland eruitzien als dat doel bereikt is?”

                                        Want: “Waar is de garantie dat de wereld daarna niet geconfronteerd wordt met een nog agressiever regime, dat getergd wordt door wraakgevoelens en imperialistische ideeën die weinig te doen hebben met de werkelijkheid? Dat beschikt over een grote economie die zich in een staat van permanente militaire mobilisatie bevindt? En met kernwapens die straffeloosheid voor allerlei internationale provocaties en avonturen garanderen? Geleid door een man die vervolgens een sterk leger zal willen creëren zodat ‘het Westen de dag zal berouwen dat het ons uitdaagde’? Waarna we een nieuwe cyclus zullen zien van hybride oorlogsvoering en provocaties, die zullen escaleren in nieuwe oorlogen.”





                                        De les van oorlog

                                        “Jaloezie van Oekraïne en de mogelijke successen van dat land zijn een inherent kenmerk van Russische leiders sinds de val van de Sovjet-Unie”, schrijf Navalny. “Maar voor Poetin, voor alle politici van zijn generatie, en voor alle Russen met imperialistische standpunten is het een obsessie. Ze beschouwen de verovering van dat land als een geweldige manier om alle problemen op te lossen: oorlog is geen dure affaire, leerden zij tijdens het conflict in Tsjetsjenië, het lost alle problemen op het thuisfront op, het wordt beloond met torenhoge populariteitscijfers, en belangrijk: zolang je wint, wordt je nooit bestraft. Vroeg of laat komt er wel één van de steeds veranderende westerse leiders naar de onderhandelingstafel.”

                                        Volgens Navalny is het dan ook ijdele hoop om te denken dat het probleem van Russische agressie zal verdwijnen met Poetin. “De Russische elite weet dat oorlog werkt. Het beste voorbeeld is Dmitry Medvedev, de voormalige president op wie het Westen ooit zoveel hoop vestigde, maar die dezer dagen uitspraken doet die zo agressief zijn dat ze wel karikaturen lijken van die van Poetin.”

                                        Drie opties

                                        “Rusland had in het verleden kansen om zich te ontdoen van die eeuwige cyclus van zelfreproducerende autoritaire en imperialistische leiders, maar zowel de Russische voorstanders van democratie als de westerse leiders maakten telkens de vergissing om akkoord te gaan met het model waarbij de Russische president enorm veel macht had. Het kan logisch lijken om de ‘goede kerel’ veel macht te geven. Maar dan gebeurt het onvermijdelijke: de goede kerel wordt slecht.”

                                        “In de 31 jaar sinds de instorting van de Sovjet-Unie hebben we een duidelijk patroon gezien: de landen die een parlementair model hebben gekozen (de Baltische staten) hebben succes. De landen die een presidentieel-parlementair model hebben gekozen (Oekraïne, Moldavië, Georgië) hebben constant instabiliteit gekend, en hebben weinig vooruitgang geboekt. De landen die hebben gekozen voor sterke presidentiële macht (Rusland, Wit-Rusland en de Centraal-Aziatische landen) zijn bezweken onder rigide autoritarisme, betrokken in militaire conflicten met hun buren, terwijl ze dagdromen over hun eigen kleine keizerrijkjes.”


                                        Hoop

                                        Navalny vindt dan ook dat het Westen verder moet denken. “De strategie zou erop gericht moeten zijn om ervoor te zorgen dat Rusland en de Russische overheid uit eigen beweging, zonder dwang, geen oorlogen willen starten. Dat is mogelijk, want de wens tot agressie komt momenteel van een minderheid in de Russische samenleving. Die bloeddorstige obsessie is niet wijdverspreid, welke leugens de propaganda ook moge verkondigen. De agressieve imperialisten vormen geen solide meerderheid van kiezers. De meerderheid in grote steden als Moskou en Sint-Petersburg is, net als de meerderheid van jonge kiezers, kritisch voor de oorlog.”

                                        “Een strategische overwinning bestaat er dan ook uit om het Russische volk weer de kans te bieden om de juiste keuze te maken. Het toekomstige model voor Rusland is er niet één van een ‘sterke leider’, maar één van harmonie, overleg en begrip voor de belangen van de hele maatschappij. Rusland heeft een parlementaire republiek nodig. Dat is de enige manier om de eindeloze cyclus van autoritarisme te stoppen.”

                                        Volgens Navalny moet het nieuwe Rusland er dan ook één zijn waarin de macht niet in de handen van één persoon ligt, maar waarin de regering gevormd wordt op basis van een parlementaire meerderheid, waarin het juridische systeem onafhankelijk is, en waarin de lokale autoriteiten veel meer macht hebben. Dergelijke instituten hebben nooit bestaan in Rusland, maar we hebben ze dringend nodig.”

                                        “Het Russische volk heeft een duidelijk signaal nodig”

                                        Navalny erkent dat die koerswijziging van het Russische volk moet uitgaan, maar vraagt westerse leiders om heel duidelijk te maken welke toekomstvisie gewenst is. “We mogen de cynische aanpak uit de jaren ‘90 – toen de Russische elite eigenlijk te horen kreeg: ‘Doe wat je wil, maar let op jullie kernwapens en lever ons olie en gas’ – niet herhalen. Het Russische volk en de Russische elite heeft een duidelijk signaal nodig, en een uitleg waarom de keuze voor democratie de juiste is. Dat is de eerste stap in de transformatie van Rusland naar een goede buur die problemen helpt oplossen, in plaats van ze te creëren.”

                                        Comment


                                        • https://www.ad.nl/buitenland/de-hero...omen~a1c61c9e/

                                          De herovering van Lyman kon voor Poetin niet op een slechter moment komen


                                          Oekraïne heeft dit weekend een flinke militaire én psychologische tik uitgedeeld aan Rusland. Dat zag zich één dag na de annexatie van de oostelijke Donetsk-regio genoodzaakt zijn troepen terug te trekken uit de strategisch belangrijke stad Lyman.



                                          De stad, gelegen in het noorden van de Donetsk-regio, was ruim vier maanden lang een bolwerk van Russen en pro-Russische separatisten. ,,Sinds 12.30 uur is Lyman volledig vrij van Russen’’, verklaarde president Volodimir Zelenski zondagmiddag in een korte videoboodschap op Telegram. Hij claimde de volledige controle over de stad, een logistiek knooppunt door haar ligging aan belangrijke spoorwegverbindingen.

                                          Moskou gaf zondag geen commentaar op de status van Lyman. Het Russische ministerie van Defensie meldde zaterdag aan staatspersbureau Ria Novosti de terugtrekking van troepen vanwege de ‘dreiging van omsingeling’. Eerder was vanuit Kiev gemeld dat Oekraïense troepen de stad waren binnengetrokken en zo’n 5000 Russische soldaten hadden omsingeld. Zelenski zei zaterdagavond dat er ondanks de terugtrekking nog werd gevochten, maar dat de Oekraïense vlag al wapperde in Lyman. ,,De komende week volgen meer steden’’, garandeerde hij in zijn dagelijkse videoboodschap.

                                          Volgens gouverneur Sergej Haidai van de aan Donetsk grenzende regio Loehansk, eveneens ingelijfd door Rusland, kan de herovering van Lyman helpen verloren terrein in zijn gebied terug te winnen. ‘De bevrijding van deze stad is een van de belangrijkste factoren voor verdere herovering van de regio Loehansk’, schreef hij zondag op Telegram.

                                          Beide regio’s staan grotendeels onder controle van Rusland, dat vrijdag officieel de annexatie bekrachtigde tijdens een ceremonie in Moskou. Dat gebeurde na ‘referenda’ waarbij de meerderheid van de bewoners van deze en twee andere regio’s (Charkov en Zaporizja) volgens president Vladimir Poetin hadden ingestemd met inlijving. Die wordt internationaal niet erkend wegens in strijd met de grondbeginselen van de Verenigde Naties.

                                          Lichte kernwapens

                                          De terugtrekking van Russische troepen uit ‘bolwerk’ Lyman in de Donetsk, uitgerekend één dag na de annexatie van de regio, veroorzaakte aan Russische zijde een golf van kritiek. De Tsjetsjeense leider en Kremlin-bondgenoot Ramzan Kadyrov acht ‘drastischer maatregelen’ nodig. ‘Te beginnen met het afkondigen van de staat van beleg in de grensgebieden en het gebruik van kernwapens met een laag rendement’, schreef hij zaterdagavond op Telegram. In zijn bericht bekritiseerde hij de Russische stafchef Valeri Gerasimov. Die zou Kadyrovs ‘waarschuwingen’ hebben genegeerd. De bevelhebber van de troepen bij Lyman is volgens de Tsjetsjeense leider ‘nutteloos’.

                                          Voormalig president Dmitri Medvedev, voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, dreigde anderhalve week geleden al met de inzet van ‘alle wapens inclusief strategische kernwapens’ om geannexeerd grondgebied te verdedigen.

                                          Washington herhaalde dat het ‘resoluut’ zal reageren bij elk gebruik van kernwapens. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin verklaarde zaterdag ‘zeer bemoedigd’ te zijn door de ontwikkelingen in Lyman. Het verlies ervan zal volgens hem nieuwe problemen veroorzaken voor Rusland. Het gebruikte de aanvoerlijnen bij Lyman om zijn troepen en materieel naar het zuiden en het westen te ‘duwen’. ,,Zonder die routes zal het moeilijker zijn”, zei hij tijdens een persconferentie.
                                          Nord Stream 1 en 2


                                          Intussen is nog altijd onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de lekkages in de twee gaspijpleidingen van Rusland naar Duitsland in de Oostzee. Ze zijn grotendeels eigendom van het Russische Gazprom. Zowel de EU als de Navo en Rusland gaan uit van sabotage. Moskou houdt de Verenigde Staten als ‘economisch meest begunstigde’ verantwoordelijk voor de vier lekken. Daaruit ontsnapt inmiddels geen gas meer. Bij Nord Stream 2 stopte dat zaterdag, bij Nord Stream 1 zondag. ,,De waterdruk heeft de pijpleidingen min of meer afgesloten’’, verklaarde een woordvoerder van Nord Stream AG.

                                          Comment


                                          • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1177...-vs-en-rusland

                                            Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

                                            NEW YORK/MOSKOU - De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt. Dit beklemtoonde de Russische gezant Konstantin Vorontsov van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op een vergadering van de VN in New York.



                                            De VS leveren niet alleen wapens aan Oekraïne, maar geven volgens Vorontsov ook belangrijke inlichtingen die de strijd bloediger en langer maken. De Amerikaanse regering heeft volgens de Russische lezing direct partijen ingeschakeld die deelnemen aan de oorlog.

                                            Dinsdag nog stelde de Amerikaanse regering nog eens 625 miljoen dollar extra beschikbaar aan de Oekraïense strijdkrachten. De bedragen die in Oekraïne worden gepompt zijn zelfs voor Amerikaanse waarnemers „historisch.”

                                            Comment


                                            • https://www.ad.nl/buitenland/live-oe...rson~a12624f2/

                                              LIVE | Oekraïne nadert grenzen regio Loehansk, Rusland trekt zich verder terug uit Cherson


                                              OORLOG OEKRAÏNEDe Russische troepen hebben 100 vierkante kilometer gebied ten noorden van Cherson verlaten. Dat brengt de Oekraïense opmars naar de belangrijke provinciehoofdstad weer een stap verder. In het noordoosten maken de Oekraïners ook flinke progressie. Daar is inmiddels de bevoorradingsweg tussen Svatove en Kremina in Loehansk binnen aanvalsbereik.Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

                                              - In het noordoosten van het land stoomt Oekraïne op richting de grenzen van de regio Loehansk. Die is vorige week geannexeerd door Rusland.

                                              - In het zuiden hebben Russische militairen zich teruggetrokken uit een gebied ten noorden van de stad Cherson. Ze zijn richting de provinciehoofdstad gegaan om die te verdedigen tegen de Oekraïners.

                                              - De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

                                              Door de Russische invasie van Oekraïne is de nucleaire dreiging weer hoogst actueel, vreest Serhii Plokhy. Hij is docent aan Harvard University en auteur van onder meer het boek Atoms and Ashes (Atomen en As).

                                              Er wordt gevochten rond de centrale van Zaporizja, de grootste van Europa. ,,Het risico is enorm”, zegt Plokhy. Er waren al eens luchtaanvallen op reactoren in aanbouw, in Irak en Iran toen die landen plutonium wilden gaan produceren, zegt de historicus.

                                              ,,Maar nu zien we voor het eerst dat een vijandelijk leger een kerncentrale bezet. Dat wordt in het Westen snel weer vergeten omdat men daar meer bezig is met de vraag of Poetin wel of niet atoomwapens wil inzetten. Ik vind dat misplaatste bezorgdheid. Het echte nucleaire gevaar dreigt onder onze neus.”

                                              Russische leiders stellen dat de situatie in de buurt van Cherson en Liman stabiliseert. Rusland trok zijn troepen hier terug om nieuwe verdedigingslinies op te bouwen. Dat lukt, zeggen de lokale autoriteiten.

                                              ,,De verdedigingslinie wordt versterkt", zegt Denis Pushilin, die door het Kremlin is aangesteld als hoofd van de regio Donetsk. Hij ziet tegelijkertijd dat de Oekraïense strijdkrachten nu worden aangevuld met nieuwe militairen die door de Navo zijn getraind. ,,Daar moeten we rekening mee houden."

                                              Eenzelfde geluid komt uit de regio Cherson in het zuiden. Russische troepen trokken daar zuidwaarts nadat Oekraïners door de verdedigingslinie braken. Die opmars van Oekraïne is nu gestopt, zegt marionetten-leider Kirill Stremousov.

                                              Beide beweringen kunnen nog niet direct worden geverifieerd aan het front.

                                              Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat weer aardgas leveren aan Italië via Oostenrijk. Zaterdag werden de gasleveringen aan Italië via een Oostenrijkse pijpleiding stilgelegd vanwege veranderingen in Oostenrijkse regelgeving. Gazprom zegt dat het samen met Italiaanse afnemers een oplossing heeft gevonden waardoor er weer gas geleverd kan worden.

                                              Het Russische gas komt Italië binnen via de stad Tarvisio, die ligt aan de grens met Oostenrijk. De Oostenrijkse gasautoriteit weigerde gas door te laten omdat er veranderingen waren in regelgeving. Daardoor kon Gazprom geen contracten tekenen voor het transport van gas door Oostenrijk naar Italië. Maar Gazprom stelt nu dat Oostenrijk weer bereid is om Russisch gas door te laten.

                                              Italië is bezig zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen door meer te importeren uit bijvoorbeeld Algerije en versneld werk te maken van hernieuwbare energiebronnen. Voordat de oorlog in Oekraïne begon, was Rusland goed voor circa 45 procent van het gasverbruik in Italië. In juni was dit gedaald naar 25 procent.

                                              Comment


                                              • Het wordt nu gevaarlijk spannend, Putin die zich meer en meer terugtrekt in het Kremlin en steeds meer beslissingen zelf neemt. De machthebbers onder hem zijn doodsbang voor hem en vechten elkaar de tent uit en nu de geslaagde aanslag op zijn prestige bouwwerk de 4 miljard kostende brug die de Krim verbindt aan het vaste land waardoor die zwaar beschadigd is en nog steeds in brand staat, zal woede bij hem opwekken en het is wachten op een grote wraakaktie van Putin...

                                                En er worden steeds meer massagraven in Oekraine gevonden met afgeslachtte burgers, gezinnen, kinderen en Oekrainse soldaten. Wat een barbaren.

                                                Comment


                                                • En daar is de wraak, vele raketaanvallen op Kiev uitgevoerd met vele doden en ook belangrijke infrastructuur geraakt....

                                                  Comment


                                                  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...uatie-cruciaal

                                                    Russische invasiemacht schiet kerncentrale Zaporizja los van het stroomnet, situatie cruciaal

                                                    De situatie rond de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa, is nog nijpender geworden. Na nieuwe beschietingen door de Russische invasiemacht is nu ook de laatste stroomkabel beschadigd. De centrale is nu volledig losgekoppeld van het elektriciteitsnet en wordt alleen nog draaiende gehouden door dieselgeneratoren. Die kunnen het maximaal tien dagen uithouden.



                                                    Er wordt al lange tijd hevig gevochten rond de centrale die zich in door Rusland bezet gebied bevindt. De centrale zelf is in handen gevallen van de Russen en wordt zo goed als mogelijk draaiende gehouden door Oekraïens personeel. Er zijn vier toezichthouders van de internationale atoomwaakhond IAEA aanwezig, die lieten weten dat het personeel ‘onder haast ondraaglijke omstandigheden’ werkt.

                                                    IAEA-directeur Rafael Grossi heeft laten weten zo snel mogelijk af te reizen naar Rusland en Oekraïne om de situatie rond de centrale opnieuw te bespreken. De toezichthouders concludeerden al eerder dat de centrale door de gevechten ernstig beschadigd is, ook dichtbij de reactoren.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X