Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komt er een nieuwe grote Europese crisis?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Comment


    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/8431...an-3-9-procent

      Koopkrachtdreun volgend jaar mild gedempt: plus van 3,9 procent

      DEN HAAG - De koopkrachtdreun van dit jaar wordt in 2023 deels gecompenseerd. Door de maatregelen die de coalitie op Prinsjesdag presenteert, staat er voor komend jaar een plus van 3,9 procent ingetekend. Dat blijkt uit de Miljoenennota.

      Vooral lage inkomens profiteren van de maatregelen van de regeringspartijen. De pijn van dit jaar is niet verzacht, er staat nog altijd een min van 6,8 procent. Maar volgend jaar is er herstel van bijna 4 procent, melden bronnen. Dat de koopkrachtplaatjes er voor dit jaar niet best uit zien, was in augustus al bekend. Toen rapporteerde het Centraal Planbureau een historische min van bijna 7 procent. Voor komend jaar zou daar dan maar een miniem plusje tegenover staan. Rond die voorspellingen hangt meer dan ooit onzekerheid, door de op drift geslagen energieprijzen en verschillen in situaties van huishoudens die wel of niet in een tochtige woning wonen en wel of niet nog een vast energiecontract hebben.

      Tegenover de historische koopkrachtmin staat een forse ingreep, schrijft minister Kaag (Financiën) in haar voorwoord. „De maatregelen in deze Miljoenennota zijn historisch in omvang. Tegelijk past ons terughoudendeid. De oorlog op het Europese continent zal zijn schaduw vooruitwerpen en heeft ook in ons land vergaande gevolgen. Gevolgen voor burgers en bedrijven, gevolgen die heel ongelijk door de samenleving heenlopen en sommigen veel harder raken dan anderen. De maatregelen die het kabinet neemt, hebben als doel om het komende jaar de bestaanszekerheid van mensen te stutten, groeiende armoede een halt toe te roepen en Nederlanders een steuntje in de rug te geven.”
      Arsenaal maatregelen


      Het reparatiewerk tijdens de begrotingsonderhandelingen heeft zich vooral gericht op het komende jaar. Daarmee wilde de coalitie de schade van dit jaar proberen te herstellen, in elk geval deels. Daarvoor werd een heel arsenaal aan maatregelen in stelling gebracht. De zorg- en huurtoeslag gaan bijvoorbeeld omhoog, net als het kindgebonden budget en de studiebeurs voor uitwonende studenten. Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting (tot bijna 70.000 euro) gaat omlaag.

      Het minimumloon stijgt vanaf januari met 10 procent, net als de daaraan gekoppelde AOW en uitkering. Voor het dempen van de stijgende energieprijzen blijft volgend jaar de lagere energiebelasting in stand, net als de lagere brandstofaccijns.

      Na het afronden van de begrotingsonderhandelingen is het kabinet ook nog gaan werken aan een pakket energiemaatregelen voor het lopende jaar, maar de betrokken ministers zijn daar vrijdag nog altijd niet uit. De effecten daarvan zijn dus ook nog niet doorgerekend.



      Staatsschuld


      Ruimte om nog meer geld uit te geven dan het Prinsjesdag-pakket van ruim 15 miljard euro is er in elk geval wel. De staatsschuld komt volgend jaar uit 48,8 procent van de omvang van de economie, ruim binnen de Europese norm van 60 procent. Ook de economie zit nog altijd in de lift, zij het een stuk beperkter dan in 2021 en 2022, de jaren van coronaherstel. Voor volgend jaar staat nog een plus van 1,5 procent ingetekend, tegenover 4,6 procent groei in dit jaar.

      Opvallend genoeg wordt voor volgend jaar nog maar 2,6 procent inflatie verwacht, na 9,9 procent dit jaar. In augustus verwachtte het Centraal Planbureau nog een prijsstijging van 4,6 procent in 2023.

      Comment


      • Eerst zien, dan geloven..

        Comment


        • dat ze wat gaat doen is wel duidelijk, ze hebben tot nu toe ook al dingen gedaan, alleen is de vraag straks voor wie en hoeveel, en wie betaalt het, want uiteindelijk zijn de inkomsten van de overheid grotendeels weer onze belastingcenten

          Comment


          • Originally posted by vuurwants View Post
            Eerst zien, dan geloven..
            de plannen zijn zoals ieder jaar voor troonrede al gelekt, dus dit zijn ze:

            https://www.ad.nl/politiek/prinsjesd...-rij~ad4344d3/

            Comment


            • Dit is wat er totnogtoe bekend is en of het allemaal klopt ....

              Comment


              • wat gelekt is klopt ieder jaar, dat halen ze uit de troonrede, maar er komt nog meer wat dan nog niet gelekt is

                Comment


                • We gaan het zien, niet helemaal vergelijkbaar, maar ik weet dat ze er bij de coronamaatregelen nog wel eens naast zaten.

                  Comment


                  • gaat hier over lekken troonrede, niet coronamaatregelen

                    Comment


                    • Lekken uit de troonrede, wat een onzin. Het is lekken uit de kabinetsplannen.

                      Comment


                      • ja dat is symbolisch gekoppeld aan de troonrede

                        maar je bent wel kampioen spijkers op laag water zoeken! hahaha die Paulus

                        Comment


                        • https://www.bnnvara.nl/joop/artikele...er-in-het-nauw

                          China en India laten Rusland vallen, Poetin verder in het nauw

                          Rusland lijkt verder geïsoleerd te raken in de wereld nu de twee dichtstbevolkte landen ter wereld, India en China, zich van Poetin af lijken te keren. Tot nu toe hield het Kremlin vol dat de westers sancties nauwelijks invloed op Rusland hadden omdat er voldoende steun uit het oosten was. Die blijkt er nu niet te zijn.

                          Donderdag gaf de Russische dictator Vladimir Poetin al schoorvoetend toe dat de Chinese president Xi hem deze week heeft laten weten ‘zorgen en vragen’ over de oorlog tegen Oekraïne te hebben. Een dag later kreeg Poetin van de Indiase premier Narendra Modi tijdens een regionale top in Oezbekistan te horen dat ‘nu niet de tijd is voor oorlog’. De toespraak werd live uitgezonden.



                          De afwijzing van China en India brengt Rusland verder in het nauw, aangezien het vooral de banden met deze twee landen zijn die de klap van de westerse sancties verzacht. Het ondermijnt ook de bewering van het Kremlin dat Rusland bij lange na geen wereldwijde paria is.

                          Nu China en India niet in de hoek van het Kremlin blijken te staan, het Russische invasieleger wordt teruggedrongen en grote verliezen telt, en Poetin ook in eigen land steeds meer kritiek krijgt, is de vraag wat hij nu gaat doen. Gevreesd wordt dat Poetin zich in het nauw gedreven voelt en niet terugkrabbelt, maar juist de gewelddadigheden in Oekraïne zal opvoeren. Dat Rusland in reactie op het verlies van grote stukken grondgebied in het oosten van Oekraïne aanvallen uitvoerde op energie- en drinkwatervoorzieningen, toont aan dat de dictator bereid is tot het uiterste te gaan.

                          Comment


                          • Misschien nog iets te optimistisch, maar laten we hopen dat Putin inbindt, hoewel dat enorm gezichtsverlies zou zijn voor hem

                            Comment


                            • https://nos.nl/artikel/2445048-topov...energieprijzen

                              Topoverleg kabinet en coalitie in Den Haag over stijgende energieprijzen


                              Op het ministerie van Financiën in Den Haag wordt op hoog politiek niveau overleg gevoerd over de stijgende energieprijzen. Enkele bewindspersonen en fractievoorzitters van de coalitiepartijen zijn even na 15.00 uur aan het spoedoverleg begonnen.

                              Premier Rutte is er naar verluidt niet bij, en ook minister Jetten is afwezig. Het overleg is in ieder geval met minister Kaag van Financiën, staatssecretaris Van Rij die over de belastingen gaat en de fractievoorzitters Hermans van de VVD, Paternotte van D66 en Heerma van het CDA. ChristenUnie-leider Segers is niet fysiek aanwezig, maar doet wel mee.

                              Langer


                              In het overleg wordt gepraat over maatregelen om mensen die worden getroffen door de stijgende energieprijzen tegemoet te komen. Het kabinet spreekt er al langer over, maar er zijn nog geen knopen doorgehakt. Gedacht wordt onder meer aan een maximumprijs die de energiebedrijven in rekening mogen brengen.

                              Belangrijke vraag daarbij is of zo'n voorstel praktisch uitvoerbaar is. Minister Jetten zei eerder: "Alles wat er wordt geopperd beoordelen we, maar het moet wel uitvoerbaar zijn."

                              Verder zijn er plannen voor een gezamenlijk noodfonds van de overheid en de energiebedrijven. Daarmee moeten mensen die in de knel komen worden geholpen. Het kabinet zou er honderden miljoenen euro in willen stoppen.



                              Geen afsluitingen


                              Doordat de prijs van gas sinds begin dit jaar enorm is gestegen, hebben steeds meer mensen moeite de rekening van het energiebedrijf te betalen. Nu van steeds meer mensen het vaste contract afloopt, wordt het probleem nog groter. Het kabinet wil voorkomen dat mensen die de rekening niet meer kunnen betalen, worden afgesloten. Daarover lopen gesprekken met de energiebedrijven.

                              Catshuis


                              De verwachting van Haagse bronnen is dat het overleg aan het einde van de middag afgelopen zal zijn. Morgenochtend is er dan overleg gepland op het Catshuis, om definitieve besluiten te nemen over wat er vanmiddag wordt besproken.

                              Dinsdag is het Prinsjesdag en het kabinet is er veel aan gelegen om dan een akkoord te hebben.

                              Comment


                              • Nou ben benieuwd waar de concrete hulp uit gaat bestaan en voor wie deze geldt.

                                Comment


                                • Als het aan de econoom van de ABN/AMRO ligt, uit zo min mogelijk. Er is volgens haar namelijk (nog) geen energie-crisis..:
                                  https://www.bd.nl/economie/abn-amro-...isis~aafb3dae/

                                  Comment


                                  • die zijn gek, hebben de rekening van mij niet gezien of bij mij velen in de straat

                                    Comment


                                    • Tja, die dame kan dat natuurlijk makkelijk roepen met een salaris van -wat een hoofdeconoom van een bank verdient-.

                                      Comment


                                      • nonsens, dat is natuurlijk haar argument niet

                                        Comment


                                        • Het is nu in spanning afwachten op de toespraak van Putin rond 7 uur deze morgen. Gaat hij over tot mobilisatie van alle volwassen mannen in Rusland om de bezette Oekrainse gebieden te versterken en bewust op een conflict met ons het vrije westen te laten escaleren, door ook de bezette gebieden te annexeren en bij Rusland te trekken. Een soort van wanhoopsdaad?

                                          Of gaat hij zwichten en stoppen met de oorlog? Ik vrees dat dat laatste niet in zijn karakter zit of uberhaupt in zijn manier van denken.... lets hope...dat ie ons toch een x positief verrast...

                                          Comment


                                          • Ja het lijkt inderdaad fout te gaan. Het zal een heftige lange winter worden, met veel bloedvergieten daar en bij ons verder oplopende prijzen en gas en olietekorten. Putin gaat er vol in lijkt het, dus hopelijk wordt dat op termijn zijn verlies, maar tenkoste van veel ellende. Oef....

                                            Comment


                                            • Mijn angst van afgelopen nacht is helaas waarheid geworden:

                                              https://www.ad.nl/buitenland/rusland...aine~a0c9bb8b/

                                              Rusland mobiliseert 300.000 reservisten voor de strijd in Oekraïne

                                              Rusland voert per direct een gedeeltelijke mobilisatie in om de strijd in Oekraïne te kunnen voorzetten. De nadruk ligt op reservisten met gevechtservaring, zo kondigde president Vladimir Poetin vandaag aan in een televisietoespraak.

                                              Volgens de Russische leider moeten de reservemilitairen eerder hun dienstplicht hebben voltooid, over bepaalde militaire specialiteiten beschikken, alsmede over relevante gevechtservaring.

                                              Voordat ze naar het front worden gestuurd, krijgen ze verplicht een aanvullende opleiding, beloofde Poetin. De Russische minister Sergej Sjojgoe van Defensie verklaarde na de rede van de president dat 300.000 man onder de wapenen zullen worden geroepen.

                                              Langeafstandsraketten

                                              Poetin zei dat het Westen Rusland bedreigt door de steun aan het Oekraïense leger, waarmee hij onder meer doelde op de langeafstandsraketten die de Verenigde Staten verstrekte.

                                              ,,Om ons vaderland, zijn soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen, om de veiligheid van onze mensen en mensen in de bevrijde gebieden (de bezette territoria in Oekraïne, red.) te waarborgen, acht ik het noodzakelijk het voorstel van het Ministerie van Defensie te steunen voor een gedeeltelijke mobilisatie in de Russische Federatie’’, verklaarde Poetin.

                                              Rusland, aldus de president, staat ook achter de ‘referenda’ die vanaf komende vrijdag tot volgende week dinsdag zullen worden gehouden in delen van de door Russische troepen bezette Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. In de niet-erkende volksraadplegingen kunnen burgers zich uitspreken voor aansluiting bij de Russische Federatie.



                                              Mogelijk gebruik van atoomwapens

                                              De tactiek daarbij lijkt duidelijk: als de Oekraïense regio’s (in de ogen van Moskou) deel uitmaken van Rusland, kan het land aanvallen van het Oekraïense leger uitleggen als een aanval op Russisch grondgebied. Daarmee kan het de eigen oorlogsdoctrine van mobilisatie en zelfs de inzet van nucleaire wapens in werking zetten.

                                              Poetin verwees zelfs rechtstreeks naar het mogelijke gebruik van atoomwapens. ,,Degenen die ons proberen te chanteren met kernwapens, moeten weten dat de heersende winden in hun richting kunnen draaien.’’

                                              Hij benadrukte dat Rusland toegang heeft tot ‘verschillende vernietigingsmiddelen’. ,,Die zijn in sommige onderdelen moderner dan die van de Navo-landen’’, aldus Poetin. ,,En als de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we zeker alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan ​​om Rusland en ons volk te beschermen. Dit is geen bluf!’’

                                              Scherpe escalatie


                                              De Russische mobilisatieplannen markeren een scherpe escalatie in de strijd met Oekraïne. Toch kunnen ze de populariteit van Poetin onder de Russische bevolking ernstig aantasten en sociale onrust veroorzaken. Veelzeggend is dat een eerdere campagne om vrijwilligers te werven voor de strijd in Oekraïne op weinig animo onder de Russen kon rekenen.

                                              Mykola Podoljak, topadviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, reageerde ronduit ontspannen op de Russische mobilisatie: ‘Het leven heeft een geweldig gevoel voor humor. 210de dag van de driedaagse oorlog’, schreef Podoljak op Twitter, een verwijzing naar de Russische veronderstelling dat Kiev in drie dagen ingenomen zou kunnen worden.

                                              De Russische militair analist Jan Matvejev wierp op het onafhankelijke internetkanaal Populaire politiek grote twijfels op over het nut van mobilisatie. ,,Afgezien van het feit dat je rekruten eerst moet trainen en van wapens moet voorzien, wat nu al een probleem is, wordt de logistiek een enorm probleem’’, zei Matvejev. ,,Kort samengevat: je hebt een menigte mensen, maar hoe krijg je die naar het front?’’

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/buitenland/prijs-v...etin~a85a97c1/

                                                Prijs voor gas, olie en tarwe schiet de hoogte in na toespraak Poetin


                                                Na de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin is de prijs voor gas, olie en tarwe de hoogte in geschoten. Handelaars vrezen een escalatie van de oorlog en een lang conflict.

                                                Een langdurige oorlog brengt de dreiging van verdere verstoringen van de Russische gasvoorziening aan Europa met zich mee, vooral via de enige resterende pijplijn die door Oekraïne loopt. Moskou heeft de belangrijke Nord Stream 1-gaspijpleiding naar Duitsland al volledig stilgelegd als reactie op de westerse sancties tegen het land vanwege de inval in Oekraïne.



                                                Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de gasprijs met ruim 9 procent naar 212 euro per megawattuur. Gisteren steeg de gasprijs al bijna 7 procent. Aan het begin van de week zakte de gasprijs nog tot het laagste niveau in bijna twee maanden door de maatregelen die steeds meer Europese landen nemen om bedrijven en huishoudens te helpen met de hoge energierekening.
                                                Benzine


                                                Ook olie en tarwe werden duurder omdat de export in het gedrang zou kunnen komen. In het eerste geval gaat het om een stijging van 2 procent. Een vat Amerikaanse olie kost nu meer dan 85 dollar, een vat Brent - doorslaggevend bij ons aan de pomp - meer dan 92 dollar. Die stijging zal de benzineprijzen ook omhoog stuwen, zegt Paul van Selms van United Consumers. ,,Tot gisteren was er sprake van een daling maar het tijd is gekeerd’’, zegt hij tegen deze site. ,,Er dreigen nu opnieuw adviesprijzen van 2,50 per liter aan de pomp zoals in juni en maart.’’

                                                Tarwe steeg op de termijnmarkt van Chicago naar 9,08 dollar per bushel, het hoogste niveau sinds juli. Ook de voorbije dagen was tarwe al beduidend duurder geworden.
                                                Gasvoorraden


                                                Een lichtpuntje voor Europa is dat de gasvoorraden inmiddels voor 86 procent zijn gevuld. Dat biedt wat steun als het Russische aanbod van gas verder daalt. De sterke invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) helpt ook om de gasopslagen te vullen, waardoor de gasprijs ten opzichte van het hoogtepunt in augustus is gezakt.

                                                Een ongewoon koude winter zou de gasreserves echter snel kunnen uitputten. Ook zou het aanvullen van de voorraden volgend jaar nog moeilijker kunnen worden, omdat Europa dan mogelijk helemaal geen gas meer uit Rusland krijgt.
                                                Humanitaire corridor


                                                Oekraïens graan vindt nu zijn weg naar de wereldmarkt via een humanitaire corridor door de Zwarte Zee. Dat kan middels een akkoord tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. De woorden van Poetin misten hun effect echter niet.

                                                De dollar bereikte het hoogste peil sinds 2002. De Amerikaanse munt geldt als een veilige beleggingshaven in tijden van crisis.
                                                Gedeeltelijke mobilisatie


                                                In de vooraf opgenomen toespraak kondigde de Russische president een gedeeltelijke militaire mobilisatie aan. Dat betekent dat alleen diegenen die momenteel reservist zijn ingelijfd zullen worden, concreet gaat het om 300.000 mensen. Het presidentiële besluit slaat dus niet op studenten en dienstplichtigen, een gevoelig punt in Rusland.

                                                Poetin zei ook dat hij ‘alle beschikbare middelen’ zou inzetten om de ‘nucleaire chantage van het Westen’ te beantwoorden. ,,Ik bluf niet’’, klonk het.

                                                Comment


                                                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1067...s-aankondiging

                                                  OORLOG IN OEKRAÏNE

                                                  Letland wil geen Russen opvangen die oorlog ontlopen
                                                  Russische stormloop op vliegtuigtickets naar het buitenland na Poetins aankondiging

                                                  RIGA - Meteen na de aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin om 300.000 reservisten met onmiddellijke ingang op te roepen voor de strijd in Oekraïne worden veel lastminute vluchten geboekt naar buitenlandse steden, zoals Istanboel, Dubai of Jerevan. De kosten voor een stoel lopen volgens Reuters hoog op, soms tot in de duizenden euro’s voor een enkele reis, als het al lukt om Rusland te verlaten.

                                                  Er is na Poetins aankondiging sprake van een piek in het aantal zoekopdrachten naar vliegtickets, getuige de enorme kosten voor een enkele vlucht vanuit Rusland, net als de zoekopdracht op Google ’hoe Rusland te verlaten’, zo melden diverse media. Voor een stoel vandaag van Moskou naar Istanboel moet meer dan duizend euro worden neergeteld.



                                                  Ook bestemmingen die verder weg liggen vanuit Rusland zijn de laatste uren erg in trek. Volgens de in Rusland geboren en in Duitsland wonende Oost-Europa-expert Sergej Sumlenny betaal je op dit moment voor een enkeltje richting Dubai vandaag maar liefst 1 miljoen roebel (bijna 17.000 euro). Maar het is onduidelijk of zulke vluchtpogingen niet door de autoriteiten bij de grenscontrole worden afgestopt. De Doema, het Russische parlement, verhoogde dinsdag al de straffen voor mensen die niet komen opdagen tijdens een mobilisatie.

                                                  Niet welkom


                                                  Russen die de afgekondigde mobilisatie proberen te ontlopen, zijn in elk geval niet welkom in Letland. De Letse minister van Buitenlandse Zaken zegt ze niet op te willen vangen. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen laten al bijna geen Russische burgers meer toe. Toeristen en zakenlieden komen die landen niet meer binnen. Ook Finland denkt erover de regels voor reizigers uit Rusland nog verder aan te scherpen. Litouwen heeft de paraatheid van het leger verhoogd bij de grens met Rusland.

                                                  Nu de invasie in Oekraïne niet naar wens verloopt schakelt het Kremlin een versnelling hoger. President Poetin kondigde woensdagochtend tijdens zijn speech een ’gedeeltelijke mobilisatie’ aan, waarbij 300.000 reservisten worden opgeroepen voor de inval en bezetting van het land. De president herhaalde dat hij de Donbas, bestaande uit de Oost-Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk, wil „bevrijden.” Rusland probeerde recent ook al gevangenen over te halen om zich in te schrijven voor de gewapende strijd.

                                                  Poetin spreekt van een „oorlog met het collectieve Westen” en stelt dat de NAVO Rusland „geen andere keus” heeft gegeven dan tot de gewelddadige inval in Oekraïne over te gaan. Het gaat reeds om het bloedigste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Na de inval in februari zouden al meer dan vier miljoen burgers Rusland hebben verlaten, meldde de VN eerder.

                                                  Comment


                                                  • https://www.gva.be/cnt/dmf20220921_96558506


                                                    Protesten tegen mobilisatie uitgebroken in tal van Russische steden: meer dan duizend mensen opgepakt


                                                    Meer dan 1.026 mensen zijn woensdag in Rusland opgepakt bij geïmproviseerde manifestaties na de gedeeltelijke militaire operatie die de Russische president Vladimir Poetin eerder aankondigde. Dat meldt het onafhankelijke burgerrechtenportaal OVD-Info.



                                                    Volgens de ngo vonden er protesten plaats in zeker 23 steden in het hele land. Er zouden intussen al zo’n 1.026 manifestanten opgepakt zijn. Journalisten van AFP in Moskou zagen hoe zeker vijftig mensen werden gearresteerd in een van de belangrijkste straten van de hoofdstad. In Sint-Petersburg, de tweede grootste stad van Rusland, werd in het centrum een bus vol arrestanten afgevoerd door de politie. De manifestanten scandeerden “neen tegen de oorlog” en “geen mobilisatie”.

                                                    Nu, bijna zeven maanden na de inval in Oekraïne, kiest Poetin voor een gedeeltelijke mobilisatie van zijn eigen strijdkrachten. Enkel de personen die momenteel reservist zijn en dus militaire ervaring hebben, worden opgeroepen. Volgens het defensieministerie zou het gaan om 300.000 reservisten.


                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X