Wellicht dat wat er vandaag over naar buiten is gekomen, ook een verschil gaat maken voor de privehuizen? O.a. ABN-Amro zegt dat ze nu aan de slag gaan om medewerkers beter de informeren en ING dat ze nu beter kunnen focussen door deze nieuwe afspraken: https://www.sexdome.nl/prostitutie/z...s-ondernemers/
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Banken weigeren seksbedrijven
Collapse
X
-
https://www.sexdome.nl/prostitutie/z...s-ondernemers/
Zakelijke rekening voor sekswerkers mogelijk: ‘Eindelijk behandeld als ondernemers’
Het moet voor sekswerkers makkelijker worden een zakelijke rekening te openen. Dat is de uitkomst na een serie rondetafelgesprekken tussen vertegenwoordigers van sekswerkers, banken, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).
Het was voor deze groep praktisch onmogelijk van een bank gebruik te maken, ook al is sekswerk sinds 2000 geliberaliseerd in Nederland. Een goede boekhouding, inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een aangifte voor inkomstenbelasting moeten nu voldoende zijn om een zakelijke rekening te krijgen.
“Dit is een grote erkenning voor de branche”, zegt Irina Hornstra van de Sekswerk Alliantie Destigmatisering. “We worden nu eindelijk behandeld als ondernemers en kunnen op een normale manier zakendoen.” Ook anti-witwasexpert van de NVB Helène Erftemeijer noemt het een belangrijke stap: “Zonder bankrekening kan je niet goed deelnemen aan de samenleving.”
Sekswerkers werken vaak als zzp’er. Uit eerder onderzoek van KRO-NRCV-programma Pointer bleek dat sekswerkers en exploitanten bij vrijwel geen enkele Nederlandse bank een hypotheek of zakelijke rekening konden krijgen.
Dat kwam doordat mensenhandel en uitbuiting een ‘gronddelict van witwassen’ zijn. “Dat zijn misdrijven waar geld mee wordt verdiend dat moet worden witgewassen”, legt Erftemeijer uit. Banken durfden zich niet te branden aan sectoren waar een verhoogd risico is op mensenhandel en uitbuiting, zoals sekswerk.
Strenge anti-witwasregels maakten banken nóg strenger, vanwege de hoeveelheid cash die er in de branche rondgaat. Banken kunnen niet goed zien waar dat geld vandaan komt. Sinds de invoering van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) controleert toezichthouder DNB banken streng op hun poortwachtfunctie. Doen ze dat niet goed dan kunnen boetes van (honderden) miljoenen volgen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij ING , Rabobank en ABN Amro .
Met alleen het woord ‘seks’ in je bedrijfsnaam werd je al geweigerd.
“Eigenlijk speelt deze problematiek al decennia”, zegt Hornstra. “Het opheffen van het bordeelverbod in 2000 had het voor sekswerkers beter moeten maken, maar het bleef steevast een ‘nee’ bij banken.”
De sector is binnen de bankenwereld niet zo bekend en tegelijkertijd zijn er volgens Hornstra veel vooroordelen. “Het woord ‘seks’ in je bedrijfs- of organisatienaam kon er al voor zorgen dat een bankrekening werd geweigerd.” Hornstra werkt momenteel als sekswerker, en eerder als adviseur van obligatiehandelaren op Wall Street. Ze spreekt daarom naar eigen zeggen de taal van bankiers en speelde een belangrijke rol in dit proces.
Erftemeijer van de NVB erkent dat er een drempel was. “Er was veel onwetendheid van onze kant. Door echt met elkaar en met de toezichthouder om tafel te zitten, zijn we van onze koudwatervrees af.”
Uitgelegd
Hornstra kon banken uitleggen waarom er zoveel cash in de branche is (vanwege de privacy), wat de zakelijke profielen van sekswerkers zijn en wat de problematiek rond mensenhandel en uitbuiting is.
Voor de problemen met mensenhandel werd ook een oplossing gevonden. Hornstra: “Banken waren bang dat ze daarop moesten controleren vanwege hun poortwachtersfunctie. Nu is er expliciet opgenomen dat banken daar niet verantwoordelijk voor zijn, alleen bij heel duidelijke signalen. De banken weten nu ook welke hulporganisaties ze moeten inschakelen.”
Hornstra richt zich nu op trainingen bij banken. “Implementatie is cruciaal.” Uit een rondgang langs de banken blijkt dat het nog te vroeg is om te zeggen die gaan doen, maar er wordt in het algemeen positief gereageerd.
ABN Amro gaat samen met de sector sessies organiseren om medewerkers beter te informeren. “We keken te veel naar de risico’s, de toezichthouder keek vooral of banken voldeden aan de vinkjes. We zijn blij dat DNB hierin meegaat.”
ING zegt zich beter te kunnen richten op daadwerkelijke risico’s. “in plaats van veel tijd kwijt te zijn aan formele controles en administratief werk.” De Volksbank omarmt deze ontwikkeling.
Over een half jaar gaan de betrokken partijen evalueren. Hornstra vindt het wel jammer dat ongedocumenteerde migranten-sekswerkers nog buiten de boot vallen. “Hoe meer sekswerk genormaliseerd wordt, hoe veiliger het wordt.”
Bron: nos.nl
-
Ah, dat is interessant, de middelste dame op de foto is Meesteres Eve die nog een behoorlijke huurachterstand open heeft staat bij onze SM Studio (www.smstudio-almere.nl) in ALmere. MIsschien is het geld wat wij nog te goed hebben van deze Meesteres Eve direct over te maken via haar zakelijke rekening naar ons, maar cash afgeven kan natuurlijk ook nog, dan krijg je van ons de factuur voor je boekhouding
Comment
-
https://nos.nl/video/2499055-sekswer...t-verandert-nu
Sekswerkers konden geen bankrekening krijgen, maar dat verandert nu
Sekswerk is legaal. Toch was een zakelijke rekening openen moeilijk. Nu verandert dat door afspraken tussen vertegenwoordigers van sekswerkers, banken, de Nederlandse Vereniging van Banken ) en De Nederlandsche Bank.
Comment
-
https://www.sexdome.nl/prostitutie/m...f-nieuwe-baan/
Met sekswerk op je cv kom je moeilijk aan een hypotheek, verzekering of nieuwe baan
Een alliantie van sekswerkers verzet zich tegen het taboe op sekswerk in de samenleving, bijvoorbeeld bij banken en werkgevers. De 30.000 sekswerkers in Nederland hebben op papier dan wel dezelfde rechten als andere werknemers, maar in de praktijk blijkt het afsluiten van een hypotheek of zorgverzekering haast onmogelijk. Zelfs het openen van een zakelijke bankrekening was tot voor kort lastig.
Daarom wil een brede alliantie van sekswerk- en mensenrechtenorganisaties onder de noemer SWAD (Sex Work Alliance Destigmatization) het taboe op sekswerk doorbreken. Dat doet de alliantie op verschillende manieren, bijvoorbeeld door met instanties om de tafel te gaan.
Eind vorig jaar bracht dat na gesprekken met Nederlandse banken succes: sekswerkers kunnen eindelijk een zakelijke bankrekening openen. Andere speerpunten zijn het organiseren van sekswerkers, het publieke imago veranderen en ervoor pleiten dat de werkers betrokken worden bij politieke beslissingen die hun aangaan.
Erotisch centrum
Want dat gebeurt vaak nog niet, zoals bij de plannen voor een nieuw erotisch centrum in Amsterdam-Zuid. “Ook bij de gemeente zie je het taboe op sekswerk terug”, zegt de Britse ‘Violet’, (30) die tot voor kort zelf achter het glas op de Wallen stond en nu als coördinator voorlichting over sekswerk geeft bij het Prostitution Information Center (PIC). “We worden gedwongen om naar een nieuwe locatie te verhuizen, zonder enige inspraak. Volgens de gemeente zijn er ook gesprekken gevoerd met sekswerkers. Dat kan wel zijn, maar er is in ieder geval niet naar ze geluisterd.”
Violet zegt niemand op de Wallen te kennen die blij is met een erotisch centrum. “De meeste cliënten zijn schuw en lopen op de Wallen vaak vier of vijf keer onopvallend langs voordat ze ergens naar binnen stappen. In het geplande sekscentrum val je als klant veel meer op. Onze grootste angst is dan ook dat het nieuwe erotische centrum veel minder klanten zal trekken. En dat de werkers niet meer rond kunnen komen en daarmee de illegaliteit in geduwd worden.”
Violet, een gediplomeerde etnograaf uit Engeland, is gestopt met sekswerk omdat het moeilijk werd om als sekswerker een werkvisum voor de lange termijn te krijgen. “Je merkt het stigma zelfs bij universiteiten. Ik stuurde twee versies van mijn cv door naar universiteiten. De een met sekswerk, de ander zonder. Eén keer raden bij welke ik reacties kreeg, en bij welke dat er nul waren. Instanties en organisaties hebben hun mond vol van een inclusieve samenleving, maar als puntje bij paaltje komt, word je als sekswerker geweerd.”
Misvattingen over sekswerk
Het taboe op sekswerk leidt volgens onderzoeker en antropologe Roos de Wildt voor misvattingen die doorwerken in de hele samenleving, en dus ook bij instituties. Zoals het idee dat sekswerkers met een migratieachtergrond – het grootste deel van de alle sekswerkers in Nederland – per definitie het slachtoffer zijn van mensenhandel: “Velen nemen zelf het besluit om hier te komen werken. Ze sturen vaak geld terug naar hun familie en zoeken manieren om een stabiel leven op te bouwen. Maar dat gaat moeilijk als je wordt geweerd bij banken en verzekeraars.”
Volgens De Wildt is het tijd voor een nieuwe visie op sekswerk. “Als er problemen plaatsvinden in de bouw, is het ook normaal dat die misstanden worden bestreden. Sekswerk is ook gewoon werk, en als er misstanden zijn, dan pak je die aan.”
Bron: Trouw.nl
Comment
-
https://www.sexdome.nl/prostitutie/b...che-actief-is/
Bank en geldtransportbedrijf weigeren geld aan te nemen omdat klant in seksbranche actief is
‘Ik ben wel eens toevallig in de Doubletstraat terecht gekomen, dan is het je toch wel duidelijk dat het een prostitutiestraat is.’ De vrouwelijke rechter heeft woensdag grote moeite met het verhaal van geldtransportbedrijf Ziemann en de Duitse Raisin Bank dat ze aanvankelijk niet wisten dat hun Haagse klant actief is in de seksbranche. Beide bedrijven beweren dat hen niet verteld is dat het om prostitutieramen ging in de Doubletstraat. Toen ze daar onlangs achter kwamen hebben ze meteen het contract met de Haagse klant opgezegd.
De klant is het vastgoedbedrijf Vriesan B.V. Het verhuurt onder meer ramen aan sekswerkers in de Doubletstraat in Den Haag, maar kan sinds kort de contante opbrengsten daaruit niet meer kwijt. Ze had een contract met het bedrijf Ziemann uit Rotterdam dat het cash geld een keer per week in de Doubletstraat kwam ophalen. Het geldtransportbedrijf boekte de bedragen weer over naar de Duitse Raisin Bank in Frankfurt.
Maar toen beide bedrijven erachter kwamen dat het geld werd verdiend in de Doubletstraat, zegden ze allebei direct het contract op. Criminelen gebruiken de prostitutie immers vaak om winsten wit te wassen. ‘Bovendien is er een hoog risico op mensenhandel en seksuele uitbuiting in de branche’, zegt de advocate van Ziemann tijdens het kort geding woensdag bij de Haagse rechtbank.
‘Overal prostitutieramen’
De bedrijven beweren dat Vriesan hen niet verteld heeft dat ze prostitutieramen verhuurt in de Doubletstraat. Maar dat wil er bij de advocaat van het ramenverhuurbedrijf niet in. Hij wijst erop dat een medewerker van Ziemann in het kantoor van Vriesan in de Doubletstraat op gesprek is geweest. ‘Overal prostitutieramen, links en rechts, onder en boven. Dat kan je toch niet ontgaan!’ Hij wijst er ook op dat een chauffeur van het bedrijf wekelijks in de Doubletstraat zelf het contant geld van Vriesan kwam ophalen.
De advocaat eist dat het bedrijf daar weer mee begint en dat de Raisin Bank uit Frankfurt het geld weer accepteert. Daarnaast hamert hij erop dat de prostitutie in Nederland een legale business is en dat de verhuurder onder het vergrootglas van de instanties ligt. Misstanden zijn daardoor uitgesloten. ‘De gemeente kijkt mee, de Belastingdienst, de politie, iedereen kijkt mee. Doet Vriesan iets mis, boem, dan is ze haar vergunning kwijt.’
Geen rekeningnummer voor sekswerkers
Een woordvoerster van het ramenverhuurbedrijf legt daarbij uit dat de sekswerkers de huur niet via de bank aan Vriesan kunnen overmaken. Ze krijgen immers geen rekeningnummer van de bank, omdat ze in de prostitutie zitten. Dus moeten ze de huur wel contant aan haar betalen. De rechter doet uitspraak op 24 juli.
Bron: omroepwest.nl
Comment
Comment