Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Witteboordencriminaliteit

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • weer ff stil rond Sywaert en zijn trawanten

    Comment


    • Ja waar ambtenaren zijn gaan dingen traag

      Comment


      • https://www.ad.nl/show/rick-engelkes...alen~a6ab47ab/

        Rick Engelkes moet 3,7 miljoen euro coronasteun terugbetalen


        Theaterproducent Rick Engelkes moet 3,7 miljoen euro aan coronasteun terugbetalen die hij heeft ontvangen voor de musical Willem van Oranje, die nooit is gespeeld. Dat heeft zijn bedrijf Waterfront Entertainment maandag bevestigd na berichtgeving van het Noordhollands Dagblad.

        De steun was bedoeld om de culturele sector overeind te houden toen door de coronalockdowns allerlei concerten en theatervoorstellingen niet konden doorgaan. Engelkes had naar eigen zeggen het voornemen om in Delft een grootse musical over het leven van Willem van Oranje te maken. Het stuk moest zeker enkele jaren in Delft te zien zijn. Er zou zelfs een nieuw theater worden gebouwd en het stuk zou worden geregisseerd door Theu Boermans, die eerder Soldaat van Oranje maakte.



        De musical kwam er vooralsnog niet. Engelkes zei altijd dat hij de voorstelling doorontwikkelde en dat hij de toegekende subsidie zou kunnen verantwoorden. In gesprek met deze site zei hij vorig jaar dat de verkregen 4,3 miljoen euro ‘netjes op de rekening van Waterfront stond’.

        ,,We hebben daar meteen mensen van betaald, voornamelijk zzp’ers, die afgelopen jaren in de voorproductie veel werk hebben verricht”, zei Engelkes in juli 2022. ,,Het zijn zaken die je op het eerste oog niet ziet. Denk aan het werk van de artistieke directie, technici, de schrijvers en kostuummakers.”

        De theaterproducent vergeleek het proces toen met het bouwen van een huis. ,,Als je een stuk grond hebt, dan ga je ook niet de volgende dag naar de Gamma om een zak cement te kopen. Er is veel meer voorwerk nodig.”

        Met 3,7 miljoen verlaagd


        Het Fonds Podiumkunsten heeft nu echter bepaald dat het bedrag van ruim 4,3 miljoen euro steun met 3,7 miljoen wordt verlaagd. De bijna 7 ton die wel blijft staan, is bedoeld voor decorbouwers, tekstschrijvers en de makers van de maquette van het beoogde theater. ,,Deze beslissing heeft voor ons, maar ook voor alle betrokkenen gevolgen, die we nu in kaart gaan brengen’’, laat Engelkes maandag weten.

        Engelkes heeft vier weken de tijd om op het besluit van het Fonds Podiumkunsten te reageren en liet aan Shownieuws weten daar gebruik van te maken. Hierna zal het fonds een definitief besluit nemen.

        Comment


        • https://www.ad.nl/binnenland/cyberch...iden~a6290cc8/

          ‘Cybercharlatan’ Rian van Rijbroek probeerde rechtbank te misleiden


          ‘Cybercharlatan’ Rian van Rijbroek heeft bewust geprobeerd de rechter te misleiden in een rechtszaak tegen een deurwaarder. In een vonnis noemt de rechtbank Dordrecht haar manipulatie van videobeelden onrechtmatig. Ze moet de deurwaarder daarom schadevergoeding betalen.

          Comment


          • https://www.ad.nl/binnenland/van-lie...ezin~a6dd685c/

            Van Lienden stopt hoger beroep om ‘incidenten rond gezin’


            Wegens ‘incidenten in de privésfeer’ heeft Sywert van Lienden zich teruggetrokken uit het hoger beroep over zijn ontslag als bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Dat zei zijn advocaat Sjef Bartels donderdag bij aanvang van de behandeling van het hoger beroep in het gerechtshof in Amsterdam.

            ,,De afgelopen twee jaar heeft mijn cliënt in de pers alle klappen opgevangen. Iedere keer als er ontwikkelingen zijn dan leidt dat tot een enorme publiciteitsgolf en incidenten rond zijn gezin. Om die reden heeft hij zich in de aanloop naar deze zitting teruggetrokken’’, luidde de uitleg van Bartels



            ‘Laffe afzegging’


            De rechtbank in Amsterdam besloot in juli vorig jaar om Van Lienden en zijn compagnon Bernd Damme te ontslaan als bestuurders van de mondkapjesstichting. De rechtbank bepaalde eveneens dat beiden de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting mogen worden. Van Lienden en zijn zakenpartner tekenden hoger beroep aan tegen het oordeel van de rechtbank. Ze zeiden in oktober dat daar ‘feitelijke en juridische gronden’ voor zijn. Damme zet zijn hoger beroep wel door.

            De advocaat van de zeven medewerkers die zich op vrijwillige basis hebben ingezet voor de stichting, heeft geen goed woord over voor het besluit van Van Lienden om niet in het hof aanwezig te zijn. ,,Namens de medewerkers zeg ik dat het schandalig is en een laffe afzegging’’, zei advocaat Marcel Evers. ,,Van Lienden heeft hoog van de toren geblazen dat hij getroffen was in zijn rechtsgevoel door het vonnis van de rechtbank. Hij kon op 21 december wel een hele dag uittrekken om op de publieke tribune van de Tweede Kamer te zitten. Maar als het hem uitkomt zegt hij op het laatste moment af. De medewerkers voelen zich slachtoffer van Van Lienden.’’


            Ontslag


            Het Openbaar Ministerie had om het ontslag van Van Lienden en Damme gevraagd. Justitie denkt dat de bestuurders klanten vanuit de mondkapjesstichting, waarover ze beweerden er zonder winstoogmerk mee begonnen te zijn, doorgesluisd hebben naar een commerciële bv, die los stond van de stichting. Hiermee verdienden ze miljoenen.

            Het hoger beroep bij het hof staat los van het strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden, Damme en de derde zakenpartner, Camille van Gestel, in de mondkapjesaffaire. Ze worden verdacht van onder meer witwassen.

            Comment


            • Is weer ff stil rond hem en zijn 2 trawanten...

              Comment


              • Erg lang stil!

                Comment


                • verwachten jullie dan nog iets van de politiek tegenwoordig? ze laten mensen overal in de kou staan

                  Comment


                  • En die arrogante hufter van een Kroymans uit Nieuwersluis ook de boel opgelicht

                    Comment


                    • Diepe diepe stilte

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/entertainme...n-terugbetalen

                        Kogel door de kerk: Rick Engelkes moet miljoenen aan coronasteun terugbetalen

                        Rick Engelkes moet definitief 3,7 miljoen euro aan coronasteun aan de staat terugbetalen. De theaterproducent had ruim 4,3 miljoen aan compensatiegeld opgestreken voor een musical over Willem van Oranje die nooit is gespeeld.

                        Tot voor kort beweerde Engelkes dat hij de voorstelling doorontwikkelde en dat hij de toegekende subsidie zou kunnen verantwoorden. Er is nu echter bepaald dat van de eerder toegewezen 4,3 miljoen euro coronasteun 3,7 miljoen euro moet worden terugbetaald, laat het Fonds Podiumkunsten aan Shownieuws weten.

                        De overige 700.000 euro die open blijft staan, is bedoeld voor decorbouwers, tekstschrijvers en de makers van de maquette van het beoogde theater.


                        Comment


                        • Krijgen we binnenkort weer een huilverhaal dat hij geen geld meer heeft en naar de voedselbank moet.
                          Hij heeft de boel gewoon getild dus wat mij betreft prima dat ze 'n aan hebben gepakt.

                          Comment


                          • nu Sywert en zijn kompanen nog en die vent uit Nieuwersluis, de ex Ferrari Dealer en SAAB eigenaar, Frits Kroymans, ook zo'n vuile oplichter die denkt dat ie ontastbaar is

                            Comment


                            • https://www.nu.nl/achterklap/6274691...e-voorbij.html



                              Rick Engelkes en zijn vriendin Marie Claire Noorlander zijn niet langer samen, meldt laatstgenoemde op Instagram. Het stel, dat zo'n zes jaar samen was, is al een paar maanden uit elkaar.
                              "Geliefd, geleefd, genoten, gedroomd, geknokt, gelachen, gezorgd, gerouwd en gehouden van", schrijft Noorlander op Instagram.

                              "Het was mooi, intens en onvergetelijk! Nu, na een paar maanden zonder elkaar, weet ik zeker: de mooie herinneringen blijven mij bij en daarmee ook de liefde. Maar dan in een andere vorm."

                              De twee leerden elkaar in 2017 kennen. De 63-jarige Engelkes had eerder een relatie met Annemarie Paol, met wie hij van 2002 tot 2013 getrouwd was. Met haar kreeg hij dochters Teddie en Minka Lee.

                              Noorlander was eerder samen met oud-profvoetballer Tim de Cler, met wie ze zoons Thijn en Jesper kreeg.

                              Engelkes moet miljoenen coronasteun terugbetalen


                              De acteur en musicalproducent, die bekend werd door zijn rol als dokter Simon in Goede Tijden, Slechte Tijden, is de laatste tijd vaker in het nieuws. Vorige week werd bekend dat Engelkes' bedrijf Waterfront Entertainment ruim 3,7 miljoen euro aan ontvangen coronasteun moet terugbetalen.

                              Tijdens de coronacrisis kreeg Engelkes ruim 4,3 miljoen euro steun voor een musical die hij wilde maken over het leven van Willem van Oranje. Het stuk zou zeker enkele jaren in Delft te zien zijn, in een nieuw gebouwd theater.

                              De werkzaamheden kwamen door corona stil te liggen en daarom vroeg Engelkes steun aan om de kosten te kunnen blijven dekken. Maar de musical is er nooit gekomen. Het is nog niet precies wat de gevolgen zijn voor Waterfront Entertainment.

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/nieuws/3793...n-terugbetaald

                                Rick Engelkes heeft nog geen cent van coronamiljoenen terugbetaald

                                Theaterbedrijf Waterfront van Rick Engelkes heeft nog geen cent terugbetaald van de miljoenen die hij de staat verschuldigd is. Zijn firma ontving ten onrechte 3,7 miljoen euro coronasteun en had dat bedrag de afgelopen week moeten terugstorten. Binnenkort volgt een gesprek over de afwikkeling.


                                Engelkes kreeg met zijn bedrijf Waterfront Entertainment 4.392,780 euro compensatie en incasseerde daarmee één van de grootste bedragen uit de zogenoemde Compensatieregeling 3. Die regeling was bedoeld om de culturele sector overeind te houden toen voorstellingen en concerten door de corona-maatregelen tussen november 2021 en januari 2022 niet konden doorgaan.

                                De branche vreesde dat de sluiting van theaters het faillissement van veel betrokkenen zou betekenen. Met name zzp’ers als acteurs, zangers , musici, technici en decorbouwers zouden de dupe worden. Om de sector tegemoet te komen, stak de overheid na hun noodkreet zo’n 110 miljoen euro in de compensatieregeling.

                                Hiervan ging dus ruim 4,3 miljoen naar Waterfront, wat leidde tot vraagtekens omdat er van deze nieuwe onderneming van Engelkes nog geen voorstelling te zien was geweest. Het bedrijf was pas opgericht om voor langere tijd een musical over Willem van Oranje te spelen in een nieuw te bouwen theater in Delft. Maar omdat dat pand er nog niet stond en er geen acteurs en technici waren geboekt, fronste de theaterbranche de wenkbrauwen toen de miljoenen richting Engelkes vloeiden.

                                Kamervragen


                                Na onderzoek van het Noordhollands Dagblad stelde de VVD Kamervragen over de kwestie. Het Fonds Podiumkunsten – dat de coronasteun namens de overheid toekende, vroeg accountants om een oordeel. Die concludeerden dat 684.432 euro was toegekend binnen de richtlijnen, dat geld was naar zzp’ers gegaan die in de bewuste periode werk voor Waterfront deden. De overige 3,7 miljoen moet terug. Engelkes vocht de beslissing nog aan, maar tevergeefs. De beslissing is nu definitief.

                                De hoofdsponsor van de musical Willem van Oranje haakte inmiddels af, maar in een tv-interview zei Engelkes vorig jaar dat er nog drie miljoen van het toegekende bedrag op de rekening stond.

                                Betalingsregeling


                                De theatermaker heeft op korte termijn een gesprek met het Fonds Podiumkunsten over hoe het geld moet worden verrekend. Daarbij lijkt hij aan te dringen op een betalingsregeling. ,,We willen afspraken maken over hoe we dit goed kunnen afhandelen. Bijvoorbeeld over het hoe en wanneer van de betalingen’’, zegt de woordvoerster van Engelkes. Zij benadrukt dat zijn bedrijf nog altijd kansen ziet om de musical in de toekomst met nieuwe sponsors op de planken te brengen.

                                Het Fonds Podiumkunsten wil de kwestie ook snel afronden. ,,Als niet binnen de termijn wordt of kan worden betaald, zijn er geëigende stappen voor vordering zoals die met incasso-ondersteuning of juridische middelen.’’

                                Comment


                                • Zal wel weer een afbetalingsregeling worden of zoiets

                                  Comment


                                  • https://www.ad.nl/binnenland/fiod-vo...eerd~a4b1d2a4/

                                    Waarom weten ze dat na een jaar nog niet?

                                    Comment


                                    • onderbezetting, zoals overal

                                      Marco Borsato en Ali B wachten ook al 2 jaar

                                      Comment


                                      • die van Eerd vd Jumbo zal wel cash geld nodig hebben gehad voor drugs en prostitutie bezoek

                                        Comment


                                        • https://www.telegraaf.nl/entertainme...p-bankrekening

                                          Opnieuw trammelant rond Rick Engelkes: zakenpartner legt beslag op bankrekening

                                          Opnieuw zijn er problemen met het bedrijf Waterfront van theatermaker Rick Engelkes. Zijn voormalige zakenpartner (en ex-zwager) Pierre Karsten heeft beslag gelegd op de bankrekening van Waterfront, de onderneming waarmee de twee een musical over Willem van Oranje ontwikkelden.

                                          © NL BEELD

                                          De musical Willem van Oranje moest een grote voorstelling worden, met bekende acteurs, ontploffingen en paarden op het toneel. Speciaal voor dit spektakel zouden de zwagers een theater laten bouwen in Delft, de stad waar Willem van Oranje werd vermoord. Met de musical Soldaat van Oranje als voorbeeld zou de voorstelling van oud-GTST-acteur Engelkes minimaal vijf jaar gespeeld worden. Aldus de plannen.

                                          Het initiatief kwam in opspraak nadat het Haarlems Dagblad onthulde dat het bedrijf van Engelkes 4,3 miljoen euro aan coronasteun had ontvangen voor Willem van Oranje. Die overheidssteun was opmerkelijk omdat er nog geen theater stond en nog geen voorstelling was gespeeld. Na de publicaties bleek dat de steun grotendeels onterecht was toegekend en moest het bedrijf 3,7 miljoen euro terugbetalen. In gesprekken met het Fonds Podiumkunsten – dat de subsidie namens de overheid overmaakte – bleek dat Engelkes het geld niet in één keer kon terugbetalen. Daarom kwam er een betalingsregeling.

                                          Miljoenen


                                          Uit onderzoek door het Algemeen Dagblad blijkt nu dat Engelkes een conflict heeft met zijn voormalige zakenpartner Karsten, die eerder een relatie had met de zus van de theatermaker. Karsten legde beslag op de rekening van hun gezamenlijke bedrijf Waterfront. Terugbetalen aan het Fonds Podiumkunsten - de overheid dus - wordt daardoor onmogelijk.

                                          Engelkes en Karsten liggen inmiddels flink met elkaar overhoop. „Door het handelen van Pierre Karsten wordt niet alleen het fonds benadeeld, maar komt ook het doorgaan van de productie in gevaar. Ik vind dat onverantwoordelijk en onaanvaardbaar”, meldt Engelkes in een schriftelijke verklaring.

                                          ’Onzin’


                                          Karsten noemt Engelkes’ verklaring „totale onzin”. „Hij heeft zelf als bestuurder de uitspraak van het Fonds Podiumkunsten aangevochten. Dus hij wilde zelf ook nog niet terugbetalen”, zegt hij tegen De Telegraaf. „Overigens heeft Waterfront recent een regeling getroffen met het Fonds Podiumkunsten, waardoor de beslagen eraf kunnen. Het Fonds Podiumkunsten had ook beslag gelegd. Mijn beslag ook: mijn investering blijft in de onderneming! Als tenminste de Delftse ondernemers of ik in de productie – zonder Engelkes – blijven geloven.”

                                          Volgens Karsten is Engelkes „naar alle door hem veroorzaakte publiciteit niet meer de geschikte persoon” voor de productie. „Er ligt een prachtig script over een geweldige man die aan de basis van ons land en onze vrijheid heeft gestaan. Verbondenheid als thema. Het is Rick niet gelukt om in dat spoor te blijven. Als je het zelf niet voor elkaar krijgt, dan geef je toch lekker je investeerder de schuld? Hij heeft zelf geen cent geïnvesteerd!”

                                          Geduld


                                          Om de beslaglegging op te heffen, klopte Engelkes bij de rechter aan. Maar dat vergt geduld, want de rechtbank kan de zaak pas in maart behandelen. De theatermaker meldt dat hij het coronageld snel wil terugbetalen en dat hij met nieuwe sponsors in gesprek is om de voorstelling alsnog gespeeld te krijgen.

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/delft/toch-sprankj...ggen~acf204e7/


                                            Producent Rick Engelkes ligt in de clinch met met zijn compagnon en voormalig zwager Pierre Karsten. © Guus SchoonewilleToch sprankje hoop voor musical Willem van Oranje, geldschieters willen miljoenen euro’s neerleggen


                                            Er gloort weer een sprankje hoop voor het geplaagde theaterspektakel Willem van Oranje de Musical. Een groep rijke Delftenaren is bereid miljoenen euro’s in het noodlijdende bedrijf van de ruziënde theatermakers Rick Engelkes en Pierre Karsten te pompen om de productie nieuw leven in te blazen.

                                            De vermogende Delftenaren willen Waterfront Entertainment (het bedrijf achter het theaterspektakel) helpen om een flink financieel gat te dichten. Daarmee is de kans weer wat groter dat de historische musical over prins Willem van Oranje tóch nog wordt opgevoerd in Delft.

                                            ,,We hebben afgelopen week goede gesprekken gehad en zetten nog de laatste puntjes op de i”, laat Jurjen van der Honing weten. Hij voert namens de geldschieters het woord, omdat ze allen anoniem willen blijven. ,,We hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.”

                                            Doorstart


                                            Eerder beweerde Karsten, de directeur van Waterfront, dat er minstens 20 miljoen euro nodig zou zijn om een doorstart te kunnen maken. Hoeveel geld de Delftenaren in het theaterspektakel steken, willen ze nog niet zeggen. De productie van de theatershow kwam begin dit jaar volledig stil te liggen door meerdere conflicten tussen oud-soapacteur Engelkes en de Amsterdamse zakenman Karsten.


                                            Portret van Willem van Oranje, ca. 1579 © Rijksmuseum
                                            De heibel begon nadat vorig jaar duidelijk werd dat Engelkes en Karsten 4,3 miljoen euro aan coronasteun hadden gekregen voor de musical. Dat kwam vooral theatermaker Engelkes, die in de jaren 90 bekend werd door zijn rol als dokter Simon in de tv-soap Goede tijden, slechte tijden, op flinke kritiek te staan. Hoe was het mogelijk dat miljoenen aan staatssteun naar een voorstelling gingen die nog nooit gespeeld was?

                                            3,7 miljoen


                                            Afgelopen voorjaar bleek dat 3,7 miljoen euro van het totaalbedrag onterecht was toegekend. Dat enorme bedrag moest dus snel terug worden gestort op de rekening van subsidieverstrekker Fonds Podiumkunsten. Maar dat kon niet: Karsten had met zijn investeringsmaatschappij Toppot beslag laten leggen op de betaalrekening van Waterfront Entertainment.

                                            Dat was tegen het zere been van Engelkes. Naar eigen zeggen wilde hij de miljoenen euro’s juist zo snel mogelijk terugbetalen. Karsten zou de rekening alleen hebben bevroren om zijn eigen investering van 4 miljoen euro in het project veilig te stellen. Mede daarom sleept Engelkes de zakenman voor de rechter. Maar de zaak komt volgend jaar maart pas voor.

                                            Hier moet het Oranje Theater komen voor de musical over Willem van Oranje © Fred Leeflang
                                            Volgens Karsten klopt Engelkes’ bewering niet: hij handelde juist puur uit belang van Waterfront toen hij beslag liet leggen op de rekening. Daarmee wilde de zakenman voorkomen dat het totale bedrag van 3,7 miljoen euro in één keer van de rekening werd afgeschreven, zei hij eerder tegen deze krant. Door een automatische afschrijving onmogelijk te maken, zou Karsten ondertussen een betere betalingsregeling met de subsidieverstrekker proberen af te dwingen.

                                            En om de zaak nog ingewikkelder te maken, legde het Fonds Podiumkunsten in september vervolgens óók beslag op de rekening. Inmiddels ligt er volgens Karsten en de woordvoerder van de geldschieters een betalingsregeling met de subsidieverstrekker klaar zodat de schuld kan worden afgelost. Maar of Engelkes nog deel uitmaakt van het bedrijf achter de musical, wordt niet duidelijk. De oud-soapacteur beweerde vorige week nog dat hij niet meer met Karsten verder wilde werken aan Willem van Oranje de musical.

                                            Bouwdepot


                                            De gemeente Delft ziet de toekomst van de productie zonnig in, bevestigt een woordvoerder van verantwoordelijk wethouders Frank van Vliet (Cultuur, GroenLinks) en Maaike Zwart (Economie, STIP). Eerder deze week zaten de stadsbestuurders met Karsten om tafel om te bepalen of Delft de overeenkomst met Waterfront Entertainment zou verlengen.

                                            Het theaterbedrijf huurt de grond van de gemeente en krijgt van Delft een bouwdepot van 630.000 euro om het theaterterrein verder in te richten. De stad heeft nog geen geld in het project gestoken, maar heeft er wel op een andere manier in geïnvesteerd: inmiddels is ze al ruim 100.000 euro kwijt aan ambtelijke uren die zijn opgegaan aan het project.

                                            Comment


                                            • Interessante wending, oplichter of toch niet?

                                              Comment


                                              • https://www.ad.nl/politiek/staat-beg...deal~a7937961/


                                                Hoofdrolspeler van het mondkapjesdebat, Sywert van Lienden op de publieke tribune tijdens een debat in de Tweede Kamer over de omstreden mondkapjesdeal. © ANPStaat begint rechtszaak tegen bedrijf

                                                Van Lienden om mondkapjesdeal



                                                De Nederlandse staat daagt het bedrijf Relief Goods Alliance (RGA) van Sywert van Lienden voor de rechter vanwege de omstreden mondkapjesdeal. Demissionair minister Conny Helder voor Langdurige Zorg meldt in een Kamerbrief dat ze daartoe besloten heeft na een advies van de landsadvocaat. Met de civiele procedure wil ze de rechten van de Staat veiligstellen, schrijft ze. Helder kan in verband met het procesbelang niet ingaan op de inhoud van de dagvaarding.

                                                Van Lienden wist aan het begin van de coronapandemie een grote deal los te peuteren bij het ministerie van Volksgezondheid (VWS). In die periode was er wereldwijd een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen, vooral mondkapjes. Hij leverde tientallen miljoenen mondkapjes waarmee 100 miljoen euro was gemoeid. Hoewel dat zonder winstoogmerk zou zijn, verdienden Van Lienden en zijn zakenpartners er ongeveer 30 miljoen euro aan. Toen dat uitkwam ontstond grote maatschappelijke en politieke ophef. Van Lienden was destijds een televisiepersoonlijkheid en lid van het CDA.

                                                Deze deal en ook de inkoop door andere aanbieders van spullen aan VWS is later onderzocht door twee onderzoeksbureaus, Deloitte en Ebben. Deze onderzoeken hebben ook meer dan 10 miljoen euro aan belastinggeld gekost. Uit de rapporten kwam naar voren dat meerdere leveranciers forse winsten hebben gemaakt tijdens de coronacrisis en ook dat VWS en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen de hoge winstmarges geen belemmering vonden om contracten af te sluiten.

                                                Helder noemde die hoge marges eerder ‘onwenselijk en ethisch onverantwoord’. Ze gaf in een Kamerbrief in juni aan dat ze het liefst de schade die de Staat heeft geleden, wilde terugvorderen bij Van Lienden. De landsadvocaat heeft haar nu geadviseerd ‘om ten aanzien van de transacties met RGA’ een dagvaarding uit te brengen namens de Staat. Er wordt nog gekeken of ook andere aanbieders voor de rechter worden gedaagd.

                                                Openbaar maken


                                                Van Lienden laat weten dat wat hem betreft de inhoud van de dagvaarding openbaar gemaakt kan worden. ‘Door de dagvaarding openbaar te maken, kan iedereen (maar vooral de Tweede Kamer) deze tekst vergelijken met de resultaten van uitgevoerde onderzoeken, Kamerbrieven, debatten, interviews, verklaringen, verhoren, gesprekken en alle andere uitingen van het ministerie en betrokkenen’, schrijft hij op X, voorheen Twitter.

                                                De civiele procedure tegen RGA staat los van een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar Van Lienden en zijn zakenpartners. Helder heeft de twee onderzoeksrapporten al eerder overgedragen aan het OM.

                                                Comment


                                                • https://www.ad.nl/binnenland/sywert-...-ver~a48bcc9a/


                                                  Rob Wijnberg/Sywert van Lienden. © ANPSywert van Lienden in kasteel ‘afgeluisterd‘ met journalist Rob Wijnberg: ‘OM gaat te ver’


                                                  MONDKAPJESDEALSywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel zijn vorig jaar in een gesprek met drie journalisten van De Correspondent afgeluisterd. Dit gebeurde in maart 2022 in Kasteel Hackfort in Vorden door het Openbaar Ministerie, zegt advocaat Han Jahae. De advocaat van Damme bevestigt hiermee berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

                                                  De advocaat kwam er recent achter dat het gesprek met de journalisten, waarin de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire zouden vertellen ‘hoe het echt zit’, is afgeluisterd. ,,Er is een letterlijk verslag gemaakt van 181 pagina’s over wat er allemaal is gezegd. Dat verslag is recent is toegevoegd aan het strafdossier”, zegt Jahae.

                                                  Volgens de raadsman is mogelijk een telefoongesprek tussen Van Lienden en de journalisten van De Correspondent afgetapt. Mogelijk zijn er na de telefonische afspraak of tijdens het afspreken in het kasteel microfoons opgehangen op de locatie. Het gaat om drie microfoons binnen en een microfoon buiten.

                                                  Staatsveiligheid


                                                  ,,Dat is natuurlijk schokkend”, zegt Jahae. ,,Het afluisteren van journalisten is not done en mag alleen in extreme omstandigheden, bijvoorbeeld als de staatsveiligheid in het geding is. In deze zaak is het absoluut buiten proportie.”

                                                  Van Lienden zelf wil telefonisch niet op het verhaal reageren, omdat zijn gesprekken naar eigen zeggen worden afgetapt. Wel zegt hij op X: ‘Als je je verhaal vertelt aan journalisten, wordt een gebouw volgehangen met afluisterapparatuur.’ Hij zegt het erg te vinden voor de betrokken journalisten: ‘Als journalisten/bronnen bang moeten zijn voor juridische consequenties door verlies bronbescherming, ondermijnt dat de journalistiek'.

                                                  Strafrechtelijk onderzoek


                                                  Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd op een verzoek om wederhoor. Het OM is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden, Damme en Van Gestel in de mondkapjesaffaire. Ze worden verdacht van onder meer witwassen. Justitie denkt dat de bestuurders klanten vanuit hun mondkapjesstichting doorgesluisd hebben naar een commerciële bv die losstond van de stichting. Hiermee verdienden ze miljoenen.

                                                  De Correspondent, een initiatief van journalist Rob Wijnberg,beraadt zich intussen op juridische stappen. ‘Wij beschouwen het afluisteren van dit vertrouwelijke gesprek als een zeer ernstige inbreuk op de bronbescherming van de journalist en daarmee als een onacceptabele belemmering van de rol die de journalist vervult in de democratische rechtsorde. Het is voor (onderzoeks)journalistiek werk essentieel dat journalisten de vertrouwelijkheid van gesprekken met bronnen kunnen garanderen’, meldt het online platform in een verklaring.

                                                  De Nederlandse Vereniging voor Journalistiek gaat opheldering vragen bij het Openbaar Ministerie. ‘Ontluisterend en onbegrijpelijk. Hier wordt de lang door ons bevochten wet op de bronbescherming volledig genegeerd’, schrijft secretaris Thomas Bruning op het sociale platform X.

                                                  Comment


                                                  • Kantoorinventaris v stichting hulptroepen v oa Sywert vd Linden online geveild, en hij gaat er nog over twitteren als zogenaamd slachtoffer. Volgens mij zit ie echt in zijn eigen wereld.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X