Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Witteboordencriminaliteit

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Onze gehele overheid is momenteel een witte boorden criminele organisatie

    Comment


    • Dan kun je 'ze' altijd voor de rechter dagen, als je een valide aanklacht hebt.

      Comment


      • TUUURLIJK, dat hebben de toeslagenaffaire ouders ook gezien....

        Comment


        • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2614...ng-van-lienden

          OM seponeert fraudezaken tegen mondkapjesstichting Van Lienden

          UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de fraudezaken rondom de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) geseponeerd. Het onderzoek naar de drie voormalige bestuurders van de stichting en de bv - Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel - gaat wel door.

          Het maatschappelijk belang om de mondkapjesstichting en de bv verder te vervolgen zou volgens het OM ontbreken. Deze waren slechts „het vehikel” dat de bestuurders gebruikten. Bovendien heeft het nieuwe bestuur aangegeven „schoon schip” te willen maken. Van Lienden en Damme zijn in juli ontslagen na een besluit van de rechtbank in Amsterdam, Van Gestel stapte eerder al op.



          Van Lienden en de andere bestuurders richtten SHA op om medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes, te regelen voor klanten. Dit deden ze naar eigen zeggen zonder winstoogmerk. Justitie verdenkt het drietal echter ervan hun klanten te hebben doorgesluisd naar een heimelijk opgerichte commerciële bv, waarmee ze miljoenen euro’s hebben verdiend. Een van de deals voor het leveren van mondkapjes was met het ministerie van Volksgezondheid. De voormalige bestuurders worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.


          Comment


          • Is nog niet een probleem, betreft alleen die stichting. De personen worden verder vervolgd en daar gaat het daadwerkelijk om.

            Comment


            • https://www.ad.nl/binnenland/sywert-...nair~a071168d/

              Sywert van Lienden besprak hoe hij ‘gillend rijk’ zou worden: ‘We worden miljonair’


              De in opspraak geraakte Sywert van Lienden en zijn compagnons maakten in een vroeg stadium al plannen voor een ‘commercieel avontuur’. ,,We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair”, zegt Van Lienden in een opname die in handen is van het Openbaar Ministerie, zo meldt De Volkskrant.

              Van Lienden had het voornemen om veel geld te verdienen met de deal. ,,In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen”, zo zegt Van Lienden in een opname, die dateert van 12 april 2020.

              Op dat moment is hij volgens de Volkskrant nog bezoldigd gemeenteambtenaar in Amsterdam. Hij heeft in de voorgaande weken, na het uitbreken van de coronacrisis, furore gemaakt als kopstuk van de Hulptroepen Alliantie. In samenwerking met tal van vrijwilligers en gerenommeerde partijen als Coolblue, Randstad, beurshandelsbedrijf IMC, Flexport en KLM belooft Van Lienden dat het een initiatief is zonder winstoogmerk.

              De bandopnamen, waarvan de getranscribeerde teksten inmiddels breder circuleren, zijn opgedoken in het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie onder de codenaam Full Sutton uitvoert naar de mondkapjesaffaire. Ook in het onderzoek dat accountantsbureau Deloitte namens VWS uitvoert naar de zaak zitten transcripten van interne overleggen.



              De zaak-Sywert


              Van Lienden en de andere bestuurders Bernd Damme en Camille van Gestel richtten SHA op om medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes, te regelen voor klanten. Dit deden ze naar eigen zeggen zonder winstoogmerk. Justitie verdenkt het drietal echter ervan hun klanten te hebben doorgesluisd naar een heimelijk opgerichte commerciële bv, waarmee ze miljoenen euro’s hebben verdiend. Een van de deals voor het leveren van mondkapjes was met het ministerie van Volksgezondheid.

              De rechtbank in Amsterdam oordeelde eerder al in een civiele procedure dat het onderscheid tussen SHA en de commerciële bv niet helder was. Van Lienden en Damme werden daarop door de rechter ontslagen als bestuurders, Van Gestel stapte eerder al uit eigen beweging op.

              Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Randstad en Coolblue deden eerder aangifte omdat zij belangeloos SHA hielpen, in de veronderstelling dat het ging om een non-profitinitiatief. De voormalig bestuurders van SHA worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.

              Beslag gelegd


              In augustus legde de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) beslag op onder meer financiële tegoeden in het strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden. Het gaat verder om woningen en auto’s. Eind april werd al voor een totaalbedrag van 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in deze affaire. Ditmaal is het beslag gelegd in Nederland, Luxemburg en Zwitserland.

              Comment


              • https://www.ad.nl/economie/jumbo-top...aten~a3211520/

                Jumbo-topman Frits van Eerd opgepakt bij inval in zijn villa, mag niet met familie of vrienden praten


                WITWASSENJumbo-topman Frits van Eerd is gisteren bij de inval in zijn villa in het Brabantse Heeswijk-Dinther opgepakt. Daarnaast zijn ook diverse personen uit de motorcrosswereld ingerekend. Dit melden meerdere bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek aan het FD.

                De officier van justitie beslist morgen hoe het onderzoek wordt voortgezet en of het wenselijk is dat de verdachten vast blijven zitten. In dat geval zullen zij worden voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank, die het voorarrest moet toetsen.

                Alle verdachten zitten momenteel in beperkingen, wat wil zeggen dat zij enkel contact mogen hebben met hun advocaat. Een woordvoerster van het OM kan op dit moment geen nadere informatie geven.
                Invallen


                Gisteren werden op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een gezamenlijk onderzoek door onder meer de FIOD en het OM. Invallen vonden plaats in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther, maar ook op plaatsen in Groningen en Drenthe.

                Jumbo gaat niet in op de vraag wat het onderzoek betekent voor de positie van Van Eerd als bestuursvoorzitter van het supermarktconcern. Het familiebedrijf liet dinsdag in een schriftelijke verklaring weten dat het OM vragen heeft gesteld aan Van Eerd, maar dat het onderzoek niet op Jumbo is gericht.

                Hoofdverdachte


                Een man uit de gemeente Aa en Hunze (Drenthe), de 58-jarige voormalig motorcrosser Theo E., is hoofdverdachte in de zaak. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en BTW-fraude. E. was actief als teammanager binnen de motorracerij en is in het verleden ploegleider zijn geweest van het door Van Eerd gesponsorde team Jumbo TvE MX. Hij en Van Eerd zouden elkaar gekend hebben, blijkt uit ons profiel van de hoofdverdachte.

                Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.



                Hoe was het contact?


                De grote vraag is nog altijd hoe Van Eerd, een van de rijkste mensen van Nederland, in deze zaak verzeild geraakt is. Uit eerdere artikelen blijkt dat Van Eerd af en toe talentvolle crossers aan E. koppelde. Het laatste bericht daarover stamt uit maart 2014, een half jaar voordat E. in verband gebracht werd met criminele activiteiten.

                Onduidelijk is of en op wat voor manier Van Eerd de laatste jaren nog in contact stond met E. Justitie wil die vraag niet beantwoorden. Bronnen in de motorsport stellen dat E. de laatste jaren niet meer actief was als teammanager. De laatste berichten daarover dateren uit 2018.

                Sponsoring


                Jumbo is onder andere sponsor van wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma. Ook Formule 1-coureur Max Verstappen heeft een sponsordeal met de supermarktketen. Daarnaast steekt Jumbo naar eigen zeggen ook geld in andere veelbelovende sporttalenten die het ‘in zich hebben om uit te groeien tot een sporticoon van de maatschappij’. Zo is Jumbo onder andere sponsor van motorcrosser Jeffrey Herlings, tweevoudig wereldkampioen in de MXGP.

                Comment


                • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1498...text-is-anders

                  ​​​​​​Van Lienden na uitgelekte opname: context is anders

                  DEN HAAG - Sywert van Lienden meldt op Twitter dat bandopnamen waarover de Volkskrant woensdag bericht gelekte fragmenten zijn in de aanloop naar een rapport van onderzoeksbureau Deloitte naar de mondkapjesdeal. Volgens de Volkskrant is te horen dat de ondernemer en zijn compagnons al in een vroeg stadium plannen maakten voor een ’commercieel avontuur’, maar Van Lienden stelt dat uit de opgenomen gesprekken zal blijken dat de „intentie en strekking”, anders zijn.

                  Volgens Van Lienden dateert dit gesprek van 12 april en komt dit met gesprekken uit de dagen erna uitgebreid en in context aan bod in de publicatie van Deloitte. „Na publicatie zal ik verder reageren.”

                  De bandopnamen, waarvan de getranscribeerde teksten inmiddels breder circuleren en die deels in handen zijn van de Volkskrant, zijn opgedoken in het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie onder de codenaam Full Sutton uitvoert naar de mondkapjesaffaire. Volgens de Volkskrant zegt Van Lienden in de gesprekken onder meer dat hij en zijn compagnons „gillend rijk” willen worden en laat hij onder meer weten dat hij de mondkapjesdeal „voor geen goud vrijwillig” wil doen.

                  Comment


                  • Comment


                    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2178...ling-van-zaken

                      ’Niet alle stukken rond deal zijn aan onderzoekers gegeven’
                      Helder: Van Lienden gaf onjuiste voorstelling van zaken

                      DEN HAAG - Sywert van Lienden en zijn partners hebben met hun Stichting Hulptroepen (de tak zonder winstoogmerk) en de Relief Goods Alliance (het commerciële bedrijf) tijdens de coronacrisis verwarring gezaaid en in stand gehouden. Het was onduidelijk hoe de bv’s en stichting zich tot elkaar verhielden. Er was duidelijk sprake van vermenging, schrijft zorgminster Conny Helder in een brief aan de Tweede Kamer, waarbij ze refereert aan het rapport van Deloitte naar de mondkapjesdeal.

                      Volgens haar blijkt uit het rapport dat de betrokkenen van RGA „forse druk - via publieke opinie, social media en politieke ingangen - op VWS uitoefenden, een onjuiste voorstelling van zaken door SHA/RGA plaatsvond en dat SHA/RGA zelfs partijen bewust tegen elkaar uitspeelden.” Ze doelt hiermee op het ministerie van VWS en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) dat de inkoop van beschermingsmiddelen coördineerde.

                      VIP-team


                      Deloitte beschrijft dat eind maart 2020 een ’VIP-team’ werd opgericht, dat keek naar aanbiedingen voor hulpmiddelen van bekende Nederlanders en politici. Van alle 22.800 aanbiedingen werden er 239 opgepakt door dat VIP-team. Het team werd mede opgericht om ’reputatieschade te voorkomen en het imago van het ministerie en het LCH te verbeteren’.

                      Die 239 tipgevers hadden duidelijk een streepje voor. Zo werden ze allemaal persoonlijk gebeld. Uiteindelijk leidden slechts dertien van de 239 aanbiedingen tot een deal. Ook het voorstel van Sywert van Lienden werd opgepakt en afgehandeld door het VIP-team. ’Zeer politiek gevoelig’, schreven ambtenaren bij het voorstel.



                      Van Lienden gaf onderzoekers niet alle stukken rond deal


                      Sywert van Lienden en zijn zakenpartners hebben geen volledige inzage gegeven in hun documenten rond de mondkapjesdeal met het ministerie. Dat melden de onderzoekers van Deloitte in hun langverwachte rapport. De „belanghebbenden” bij de Stichting Hulptroepen (de tak zonder winstoogmerk) en de Relief Goods Alliance hebben zelf een selectie gedeeld, staat in het onderzoek.

                      Aanvankelijk gaven de betrokkenen alleen inzage in een selectie van de documenten. Later stuurden ze ook kopieën door, zeggen de onderzoekers. Maar ze wilden geen volledige inzage geven. Voor zover er geluidsopnames zijn van bepaalde gesprekken, wilden ze die volledige bestanden ook niet overhandigen. Ze hebben stukjes laten horen en aantekeningen laten lezen, zeggen de onderzoekers. Die zeggen dat de informatie toch „toereikend” was om een goed beeld te krijgen.

                      VWS drukte mondkapjesdeal met bedrijf Van Lienden door


                      Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft „een doorslaggevende betrokkenheid gehad” bij het sluiten met de mondkapjesdeal met Relief Goods Alliance. Het consortium dat verantwoordelijk was voor de inkoop, zag dat eigenlijk niet zitten en ging mede daarom „onder protest” akkoord. Dat concluderen de onderzoekers van Deloitte in hun langverwachte rapport.

                      De mondkapjesinkoop werd gedaan door het LCH. Dat heeft het voorstel van Van Lienden en zijn zakenpartners bekeken en aanvankelijk afgewezen. Toch wilde het ministerie de deal doorzetten, ook om te voorkomen dat RGA zou gaan concurreren met het LCH. Sowieso vond het consortium het niet nodig om zoveel mogelijk mondkapjes in te kopen, zoals het ministerie graag wilde.

                      Comment


                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1054...t-door-rapport

                        Van Lienden en zakenpartners voelen zich vrijgepleit door rapport

                        AMSTERDAM - Sywert van Lienden en de twee mensen met wie hij mondkapjes verkocht aan de overheid, voelen zich vrijgepleit door het rapport over de omstreden deal. Uit het vrijdag gepubliceerde eindverslag van Deloitte „blijkt dat geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden” bij Relief Goods Alliance (RGA), het bedrijf dat ze daarvoor hebben opgericht. Dat zeggen Van Lienden, Camille van Gestel en Bernd Damme in een gezamenlijke verklaring.

                        Volgens het drietal heeft de overheid zelf bewust besloten om geen zaken te doen met hun stichting, de Hulptroepen Alliantie. „Het onderzoek maakt duidelijk dat de overheid zich destijds bewust was dat het een commerciële overeenkomst sloot met RGA”, aldus Van Lienden, Van Gestel en Damme. RGA was volgens hen een commerciële partij „die risico’s liep en ook winst kon maken, net als alle andere leveranciers.” De prijzen die RGA voor de mondkapjes vroeg, waren volgens de drie „conform de toentertijd vastgestelde prijzen door de overheid.”

                        Van Lienden, Van Gestel en Damme erkennen wel dat ze „achteraf gezien beter hadden kunnen communiceren.” Dat Van Lienden bijvoorbeeld zei dat hij de mondkapjes „om niet” zou leveren, dus zonder er iets aan te verdienen, ging volgens hen om de Hulptroepen Alliantie en niet over RGA. „We begrijpen nu dat dat dit niet zo is begrepen, mede door het ontbreken van relevante context.”

                        In juli zijn Van Lienden en Damme door de rechtbank ontslagen als bestuurders van de Hulptroepen Alliantie. Van Gestel was eerder al opgestapt. De rechters benoemden Wouter Jongepier als bestuurder. Hij moet onder meer uitzoeken of de stichting een schadeclaim kan indienen tegen Van Lienden en de anderen. In een reactie zegt Jongepier dat hij het Deloitte-rapport bestudeert. Het heeft er volgens hem alle schijn van „dat de ontslagen bestuurders de opgebouwde goodwill hebben misbruikt voor hun eigen gewin.”

                        Comment


                        • nu bij Jinek op RTL 4 zit Camille van Gestel 1 van de partners van Sywert van Lienden, om uitleg te geven hoe het volgens hem verlopen is qua mondkapjesdeal.... eens kijken of Eva hem goed kan interviewen waarin haar talent zit en scherpe vragen kan stellen.

                          Comment


                          • Hij kwam er niet sterk uit. Jinek was ouderwets op dreef!

                            Comment


                            • Jinek is laatste tijd weer terug aan het komen op haar oude niveau, Kaag pakte ze ook erg goed aan

                              Comment


                              • https://www.telegraaf.nl/financieel/...ste-baas-jumbo

                                Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als hoogste baas Jumbo

                                ROTTERDAM - Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als algemeen directeur van Jumbo. Dat heeft het bedrijf vrijdagmiddag bekendgemaakt.

                                Van Eerd is door het OM als medeverdachte gehoord in een omvangrijke witwaszaak. Het bedrijf noemt het terugtreden van de hoogste baas ’in het belang van Jumbo’. „Het maakt het ook mogelijk voor Frits om zich volledig te concentreren op zijn persoonlijke situatie.”

                                Het tijdelijk terugtreden van de algemeen directeur komt overeen met het dringende advies dat Steven Schuit, hoogleraar corporate governance aan Nyenrode Business University eerder deze week gaf in De Telegraaf. „Het beste kondigt hij zelf aan dat hij tijdelijk terugtreedt om ruimte te maken voor een volledig onderzoek”, aldus Schuit. „Zo haal je de spanning eraf. Hij kan beter elke schijn vermijden dat hij nu op enige manier betrokken is bij het onderzoek en het bedrijf.”

                                De familie, de raad van commissarissen van Jumbo en de supermarktketen zelf spreken van een ’moedig’ besluit. De rest van het directieteam neemt de taken van Van Eerd voorlopig waar, maar zoekt wel naar iemand die de ceo-functie voorlopig kan waarnemen: „Uiteraard heeft dit consequenties voor de aansturing van Jumbo. We verwachten op korte termijn hierover meer te kunnen mededelen.”

                                Comment


                                • https://www.ad.nl/binnenland/sywert-...alen~a663d32d/

                                  Sywert spant nieuwe zaak aan: kort geding omdat verzekeraar rechtsbijstand niet wil betalen


                                  Sywert van Lienden en zijn zakenpartner Bernd Damme spannen een kort geding aan tegen hun verzekeraar, omdat die weigert rechtsbijstand te verlenen. Het gaat specifiek om de kosten die gemaakt zijn in de zaak waarin de twee mannen zijn ontslagen uit hun functie van hun eigen mondkapjesstichting.

                                  In juli ontsloeg de rechter Van Lienden en Damme bij de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA), omdat ze werkten in strijd met hun eigen statuten. Voor die zaak hebben ze veel kosten moeten maken, die niet gedekt blijken door hun verzekeraar. Althans, volgens de lezing van verzekeraar HDI zelf. Het gaat dus om een kleinere zaak dan de grotere strafzaak, waarin het duo ook verwikkeld is.

                                  Kleine lettertjes


                                  Om welk bedrag het gaat, wil Van Liendens advocaat Hugo Bijleveld niet zeggen. Er is ook geen specifiek bedrag geclaimd. Hij eist alleen dat de rechter een oordeel velt over de kleine lettertjes in de polis: hoe moeten die precies gelezen worden?

                                  ,,HDI vindt dat er alleen dekking is als het gaat om een vordering tot schadevergoeding", zegt Bijleveld. Aangezien in dit geval specifiek werd geëist dat de twee ontslagen zouden worden, vindt de verzekeraar dat het niet hoeft uit te betalen.
                                  Zaak dient vrijdag


                                  Al sinds de zomer proberen Damme en Van Lienden hun verzekeraar zover te krijgen om toch te betalen. ‘Omdat de verzekeraar tot nu toe heeft geweigerd om rechtsbijstand te verlenen, schermt met onjuiste dekkingsvoorbehouden en niet ingaat op een uitnodiging om het gesprek hierover aan te gaan is ervoor gekozen om een procedure op starten om duidelijkheid te krijgen over de dekking van deze bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering', schrijft hun advocaat Bijleveld in een verklaring.

                                  Hoe HDI in de zaak staat, zal vrijdag blijken als de zaak dient voor de kortgedingrechter in Rotterdam. Tot die tijd willen de verzekeraar en zijn advocaat niet reageren.

                                  Comment


                                  • Hij schijnt al aardig op zwart zaad te zitten

                                    Comment


                                    • https://www.ad.nl/binnenland/tonnen-...eerd~aafe55f4/

                                      ‘Tonnen contant geld gevonden bij woninginval Frits van Eerd’


                                      Bij de woninginval van de tijdelijk teruggetreden Jumbo-topman Frits van Eerd zijn honderdduizenden euro's aan contant geld gevonden. Dat bevestigen bronnen binnen het witwasonderzoek aan het Financieele Dagblad.

                                      In september werd al bekend dat grote geldbedragen waren aangetroffen tijdens het onderzoek. Toen was nog niet bekend om hoeveel cash het ging en waar Fiod en OM het geld vonden. Nu blijkt dat een groot deel van het geld gevonden is in de woning van Van Eerd, meldt het FD. Het geld wordt gezien als een belangrijke aanwijzing voor witwassen. Waarom Van Eerd tonnen aan contant geld in zijn woning had, is onbekend. Zijn advocaat wilde niet reageren.



                                      Op meerdere plekken in Nederland werden in september in het kader van de zaak doorzoekingen gedaan in een gezamenlijk onderzoek van onder meer de fiscale opsporingsdienst Fiod en het OM. Onder meer de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther werd daarbij doorzocht.

                                      De 58-jarige hoofdverdachte Theo E. uit Aa en Hunze (Drenthe) wordt verdacht betrokken te zijn bij diverse constructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen. Dit gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport, aldus het OM. Er zijn volgens justitie ‘grote bedragen aan contant geld in beslag genomen’.

                                      Theo E., een voormalig coureur en bekend figuur in de motorsport, wordt gezien als spin in het web. Hij heeft meerdere (auto)bedrijven op zijn naam staan. Het OM laat weten dat deze bv’s ‘op dit moment’ ook verdacht zijn.

                                      Comment


                                      • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1685...t-te-vergoeden

                                        Verzekeraar hoeft juridische kosten Sywert van Lienden niet te vergoeden

                                        ROTTERDAM - Verzekeraar HDI Global Specialty SE hoeft de juridische kosten van Sywert van Lienden en zijn zakenpartner Bernd Damme niet te betalen, zo heeft de rechtbank Rotterdam besloten in een kort geding.



                                        Van Lienden en Damme, die eerder ontslagen zijn als bestuurders van hun mondkapjesstichting, kunnen hun advocaten tot dusver niet betalen.

                                        Comment


                                        • Weer stil rond deze zaak?

                                          Comment


                                          • https://www.ad.nl/politiek/kamer-fil...icht~a3051d13/

                                            Kamer fileert Sywert-deal (terwijl Van Lienden zelf toekijkt vanaf de tribune): ‘Er was een zwijgplicht’


                                            MET VIDEOHet kabinet moet vandaag meer uitleg geven over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Fracties eisen in het debat opheldering over de miljoenenorder terwijl hoofdrolspeler en verdachte Van Lienden zelf toekijkt vanaf de publieke tribune. ‘Honderd miljoen om een criticaster de mond te snoeren’.

                                            Sywert van Lienden zit in een capuchontrui op de tribune als het ene na het andere Tweede Kamerlid woensdagochtend uithaalt naar de mondkapimporteur die multimiljonair - en later fraudeverdachte - werd na levering van 40 miljoen mondkapjes voor 100 miljoen euro.

                                            Kreten als ‘maffia-omerta’ en ‘zwendel’ vliegen door de zaal. ,,Sywert zou het geld onder de armen verdelen", zegt Farid Azarkan (Denk). ,,We wisten alleen niet dat het 5 miljoen onder zijn linkerarm en 5 miljoen onder zijn rechterarm zou worden.” PVV-er Fleur Agema: ,,Sywert en zijn vrienden hadden een maffia-omerta, zwijgplicht: ze mochten niet laten zien dat ze rijk waren, zouden geen auto's, huizen of kleren kopen. Tijdens de coronacrisis deden veel goede mensen heel goede dingen en een aantal slechte mensen deed heel slechte dingen.”

                                            Sywert zelf kijkt al die tijd toe. Is dat ‘misschien wel dapper’ of heeft hij domweg ‘schijt aan het volk’, zoals PVV’er Fleur Agema en Wybren van Haga fluisteren achter hun microfoon die per ongeluk nog open staat tijdens een pauze.

                                            Hun dilemma wordt ongetwijfeld herkend door de anderen in de zaal, maar de meeste Kamerleden richten hun pijlen toch meer op het ministerie van Volksgezondheid, de nu verantwoordelijke minister Conny Helder (VVD) en de rol van ‘dealmaker’ die toenmalig coronaminister Hugo de Jonge (CDA) volgens hen vertolkte.

                                            ,,Er zijn altijd mensen die willen profiteren van de overheid", zegt Azarkan. ,,Sywert wist wat hij deed en bij wie. Maar ik vind het gedrag van het ministerie en De Jonge onacceptabel. Waarom help je iemand aan nog meer omzet?”

                                            Comment


                                            • Vergeet de rol van Hugo de Jonge niet😉

                                              Comment


                                              • en het is weer stil rond deze zaak

                                                Comment


                                                • Er is nog een andere mondkapjesdeal niet in orde

                                                  Comment


                                                  • https://www.ad.nl/binnenland/sywert-...rder~a699c386/

                                                    Sywert van Lienden waarschuwde medeverdachte kort voor arrestatie: ‘Get your shit in order’


                                                    Sywert van Lienden en zijn zakenpartners hebben geprobeerd om kort voor hun arrestatie gevoelig materiaal te dumpen. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank Rotterdam.

                                                    Van Lienden en kompanen verdienden miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Van Lienden zei dit zonder winstoogmerk te doen, maar de deal bleek via een commercieel bedrijf van de ondernemer te zijn gesloten. Uit een rapport van Deloitte bleek dat Van Lienden en zijn zakenpartners voor verwarring hebben gezorgd met hun Stichting Hulptroepen Alliantie (de tak zonder winstoogmerk) en de Relief Goods Alliance (het commerciële bedrijf). Het was voor de overheid onduidelijk hoe de bv en stichting zich tot elkaar verhielden. Er was duidelijk sprake van vermenging.

                                                    Het onderzoek naar Van Lienden is nog altijd in volle gang. Volgens NRC weigeren Van Lienden en zijn zakenpartner Bernd Damme om hun telefoons en drie harde schijven van computers aan justitie te overhandigen in het strafrechtelijk onderzoek dat sinds een jaar naar hen loopt. Zowel de rechter-commissaris als de rechtbank Rotterdam heeft geoordeeld dat ze deze spullen aan het Openbaar Ministerie moeten overhandigen, met uitzondering van informatie die onder het verschoningsrecht valt.



                                                    NRC onthult dat Van Lienden vlak voor zijn aanhouding zakenpartner Camille van Gestel waarschuwde zich zo snel mogelijk van alle gevoelige informatie te ontdoen: „Dus als je het hebt over computers, mobieltjes, schijven, get your shit in order. Wij gaan zelf laptops, telefoons, schijven even wegbrengen bij [hun advocaat]. Heel even kijken wat er nou gebeurt, misschien gebeurt er wel helemaal niks, maar in ieder geval preventief zorgen dat we niet in de eerste twee dagen een knock-out hebben.”

                                                    Om inzage in hun gegevens te voorkomen, is de advocaat van Van Lienden nu naar de Hoge Raad gestapt, bevestigt een woordvoerder van de Hoge Raad. Een zittingsdatum is nog niet bekend.
                                                    Door OM getapt


                                                    Van Lienden en zijn partners werden door het OM getapt op het moment dat het strafrechtelijk onderzoek tegen het drietal werd aangekondigd, zo blijkt uit het vonnis. Die dag, 28 februari 2022, belde Van Lienden met medeverdachte Van Gestel. Kort daarna bracht een medewerker van Van Lienden en Damme hun mobiele telefoons en drie externe harde schijven langs bij de balie van het advocatenkantoor van Van Liendens advocaat.

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X