Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Witteboordencriminaliteit

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Witteboordencriminaliteit

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1177...mondkapjesdeal

    ’Sywert van Lienden verdiende ruim 9 miljoen met mondkapjesdeal’

    DEN HAAG - Sywert van Lienden heeft ruim 9 miljoen euro overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid en zijn zakenpartners streken meer dan 5 miljoen euro op.

    Dat komt volgens het ANP naar voren uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM). Van Lienden heeft het bedrag ook aan FTM bevestigd.



    Volgens FTM richtte Van Lienden, die meeschreef aan het verkiezingsprogramma van het CDA, eind 2020 een speciale bedrijfsstructuur op, waarmee hij volgens experts vermogen verborgen kon houden. Ook de andere oprichters van de Hulptroepen Alliantie, Bernd Damme en Camille van Gestel, hebben dergelijke constructies opgezet om hun vermogen in onder te brengen. In die van Van Lienden, genaamd Duyfken CV, is 9 miljoen euro ondergebracht, meldt FTM op basis van stukken van de Kamer van Koophandel.

    Het betreft 97,5 procent van zijn verdiensten uit de mondkapjeshandel. Dat komt volgens FTM neer op een winst van in totaal ruim 9,2 miljoen euro. Damme ontving 5,7 miljoen euro, Van Gestel ontving 5,4 miljoen euro.

    Volgens Van Lienden is de constructie opgetuigd „om het onverwachte sterk positieve resultaat van de BV Relief Goods Alliance BV een tijdelijke bestemming te geven met het oog op een toekomstig (grotendeels) maatschappelijke bestemming”, zegt hij tegen het onderzoeksplatform. Ook zou Duyfken CV zijn opgericht om onderscheid te maken tussen Van Lienden als persoon en „het vergaarde kapitaal.”

    Van Lienden was niet direct bereikbaar voor commentaar. Of de maatschappelijke bestemming waarover hij rept ook zal lukken is volgens de verklaring die Van Lienden gaf bij FTM „deels afhankelijk van de gevolgen van de huidige verwoestende mediastorm” voor zijn professionele loopbaan.

    Het ministerie van Volksgezondheid, dat de mondkapjes inkocht bij het bedrijf van Van Lienden, blijft erbij dat hij behandeld is als iedere andere leverancier. Beschermingsmiddelen werden ingekocht bij partijen die aan drie criteria voldeden: de kwaliteit moest goed zijn, er moest leveringszekerheid zijn en de prijs moest binnen een „marktconforme bandbreedte” blijven.

    In hoeverre de mondkapjes van Van Lienden duurder of goedkoper waren dan nodig, wil het ministerie nu nog niet toelichten. JA21, PvdA, D66 en ChristenUnie hebben hierover Kamervragen gesteld. Verantwoordelijk demissionair minister Tamara van Ark wil die eerst beantwoorden. Onderdeel van de vragen is ook welke rol partijgenoten van Van Lienden, gespeeld hebben bij de deal.

  • #2
    https://www.telegraaf.nl/financieel/...iljoen-korting

    Gerechtshof geeft Maserati-Möllenkamp ruim €1 miljoen korting

    AMSTERDAM - Hubert Möllenkamp, de wegens fraude veroordeelde ex-topman van woningcorporatie Rochdale, en zijn vrouw Alberdina hebben van het gerechtshof in Amsterdam ruim een miljoen euro korting gekregen op hun schuld aan de Staat.

    De uitspraak van het Amsterdamse hof is het voorlopige sluitstuk van de ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie afgelopen jaren tegen de twee voerde. Die ontneming volgde na het omvangrijke corruptieschandaal bij de woningcorporatie en bedroeg aanvankelijk €2,5 miljoen, maar is nu teruggebracht tot €1,3 miljoen.



    De uitspraak van het Amsterdamse hof is het voorlopige sluitstuk van de ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie afgelopen jaren tegen de twee voerde. Die ontneming volgde na het omvangrijke corruptieschandaal bij de woningcorporatie en bedroeg aanvankelijk €2,5 miljoen, maar is nu teruggebracht tot €1,3 miljoen.

    ’Leningen’


    Möllenkamp (71) liet zich samen met zijn vrouw jarenlang voor miljoenen omkopen door zakenrelaties van de Amsterdamse woningcorporatie. Hij ontving een stoet aan dure auto’s, luxe huizen in binnen- en buitenland, zwembaden en contante betalingen in ruil voor een reeks van zéér onzakelijke vastgoedtransacties.

    Zijn advocaat Willem Koops voerde echter in het hoger beroep ter verdediging aan dat voor een belangrijk deel (€980.000) van het ontvangen geld een schriftelijke leningovereenkomst met zijn omkopers bestaat. Dat Möllenkamp in werkelijkheid geen rente betaalde en de lening helemaal nooit afloste, doet voor het hof niet ter zake. ’Dat deze betalingen in strafrechtelijke zin als gift zijn aangemerkt, betekent niet dat deze bedragen niet moesten worden terugbetaald’, zo staat in het arrest te lezen.

    Misdrijf


    Ook Alberdina, de vrouw van Möllenkamp, spint garen bij het hoger beroep. Aanvankelijk werd zij namelijk veroordeeld tot het terugbetalen van ruim €300.000, maar het hof brengt ruim twee derde in mindering. Om tot een veroordeling voor het totale bedrag te komen is het volgens het hof namelijk noodzakelijk dat zij wist dan wel redelijkerwijs moest vermoeden dat de bedragen die zij op de gezamenlijke bankrekening ontvingen uit misdrijf afkomstig waren. ’Naar het oordeel van het hof is hiervan onvoldoende gebleken’, aldus het arrest.

    Möllenkamp werd 2009 ontslagen door Rochdale nadat misstanden aan het licht kwamen door publicaties in De Telegraaf over gesjoemel met vastgoed van de woningcorporatie. De corrupte bestuurder Möllenkamp, die na zijn aanhouding ’Maserati-man’ als bijnaam kreeg vanwege zijn dure levensstijl en de peperdure sportwagen-van-de-zaak waarin hij zich liet rondrijden, werd in 2019 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Die straf heeft hij inmiddels achter de rug.

    Bij de behandeling van zijn hoger beroep in april gaf hij aan dat hij het liefst zo snel mogelijk weer naar Spanje wil verhuizen, het land waar hij voorheen een jetsetleven leidde met zijn Alberdina.

    Comment


    • #3
      https://www.telegraaf.nl/financieel/...ik-donatiegeld

      Willem Engel welliswaar geen witte boorden, maar zit dus ook geld in zijn eigen zakken te steken met zijn viruswaarheid, zijn allemaal zakkenvullers en schurken, maar goed dat laten we met zijn allen toe

      Comment


      • #4
        https://www.parool.nl/nederland/mini...duur~b551af2b/ nou alles is te duur voor mondkapjes die niet voldoen aan de wettelijke eisen en dus onbruikbaar zijn...

        Comment


        • #5
          https://www.ad.nl/binnenland/live-sy...eden~ae256a7f/

          Sywert van Lienden schuift morgenmiddag aan bij televisieprogramma Buitenhof. Volgens het programma gaat hij voor het eerst praten over de mondkapjesdealwaaraan hij en zijn compagnons miljoenen verdienden. Hij zal verklaren of de bedragen die worden genoemd kloppen. Ook zal hij uitleggen waarom hij eerder zei dat hij niets aan de deal heeft verdiend.

          Buitenhof is zondag om 12.10 uur te zien op NPO1.

          Comment


          • #6
            https://www.telegraaf.nl/nieuws/2519...n-lienden-niet

            https://www.telegraaf.nl/nieuws/7299...n-lienden-niet

            Comment


            • #7
              Wat dacht Sywert te bereiken door bij Buitenhof te gaan zitten? Dat hij z'n straatje kon schoonvegen? Dat hij een andere kant van het verhaal kon laten zien die onderbelicht is? Hij weet dondersgoed dat het volledig fout is wat hij heeft gedaan en als het zo fout is, kan je daar op geen enkele manier omheen lullen of jezelf in een beter daglicht stellen.

              Comment


              • #8
                nou ja je kan ook zeggen het is in ieder geval niet laf dat ie er gaat zitten en hij heeft toch beloofd het geld te geven en of te gaan gebruiken voor goede doelen?

                Comment


                • #9
                  Nee dat is helemaal niet wat hij heeft gezegd. Hij gaat het geld in een private equity fonds plaatsen en het rendement daarvan aan goede doelen te geven. Dus die 9 miljoen blijft gewoon in zijn bezit en de procenten winst die er uit gehaald worden wil hij naar een goed doel storten. En dat moet je dan ook maar op zijn blauwe ogen gaan geloven. Een paar dagen geleden zei hij nog dat hij het geld apart zou houden in geval hij 'door de schade van de media aandacht hij het nodig zou hebben'.

                  Oftewel, het geld dat hij verdiend heeft door schandalige handelswijze, wil hij apart houden in geval hij geen geld meer kan verdienen als gevolg van de media-aandacht op zijn schandalige handelswijze.

                  Comment


                  • #10
                    Had ik ook gedaan, het is natuurlijk ook een schande van Den haag en politici hoe ze met belastinggeld om gaan en hun eigen regels negeren en zo gemakkelijk 100 miljoen weggeven zonder de richtlijnen te volgen.

                    Comment


                    • #11
                      https://www.telegraaf.nl/watuzegt/21...r-de-staatskas

                      ’Geld mondkapjesdeal terug naar de staatskas’

                      Henk Versteeg vond het interview door Twan Huys met Sywert van Lienden in Buitenhof briljant.

                      Hij gaf Van Lienden geen kans om een ’mooi’ verhaal te bouwen om zijn mondkapjesdeal waar hij 9 miljoen euro aan overhield. Van Lienden noemde zijn handelen onuitlegbaar. Hij wil bovendien zijn eigen morele kompas onder de loep nemen. Dat kompas is dusdanig van slag dat hij denkt nu hij klem zit, dat hij wel even schoon schip kan maken door het geld over te maken naar een goed doel omdat hij het naar eigen zeggen niet ’zomaar’ kan teruggeven.



                      Ik weet zeker dat zijn partijgenoot, en minister van Financiën, Hoekstra een regeling kan bedenken waardoor die 9 miljoen gewoon weer op de plek terecht kan komen waar het hoort, namelijk onze staatskas!

                      Henk Versteeg, Nunspeet
                      ingezonden brief Telegraaf

                      Comment


                      • #12
                        https://www.telegraaf.nl/watuzegt/15...-in-mooipraten

                        Column Afshin Ellian
                        Pandemiemiljonair Sywert van Lienden ondernemer in mooipraten

                        De een zijn pandemie is de ander zijn brood. Pandemiemiljonairs moeten nog uit de kast komen. Een pandemiemiljonair is letterlijk uit de kast getrokken door de media. Ik ben geen liefhebber van een heksenjacht of een publieke steniging. Sywert van Lienden is al genoeg gestraft door de publieke opinie. Deze jonge miljonair heeft zijn geld (juridisch) rechtmatig verdiend. Van Lienden, ooit een knappe jongen zonder vermogen, heeft de collectieve angst en paniek benut om zichzelf te verrijken. Doordat hij met publiek geld miljonair is geworden, moeten we onderzoeken of er ook moreel en politiek rechtmatig is gehandeld.




                        Van Liendens ’onbaatzuchtige’ stichting wilde het wanhopige volk, dat naar beschermingsmiddelen snakte, helpen. China voerde zelfs een mondkapjesdiplomatie. De Chinese regering gaf ze gratis aan bepaalde landen om het Westen de voet dwars te zetten. Van Lienden was de ’lievelingsdenker’ van de linkse media: Bnn-Vara, NRC-Handelsblad. Hij kon mooi praten. En daarmee is alles gezegd.

                        Een derdewereldtoestand in Nederland!
                        Jongensdroom


                        Hij beschikte in tegenstelling tot de echte ondernemers over bijzondere connecties en over een machtspositie: het CDA (dus de regering) en de media. Bovendien claimde hij zonder winstoogmerk te opereren. Via Kamerlid Pieter Omtzigt kwam hij op het bureau van de premier terecht. Vandaar werd het dossier naar het ministerie verwezen. Via Hugo de Jonge en zijn assistent belandde hij weer bij PvdA’er van Rijn, destijds de minister voor medische zorg.

                        De ambtenaren hadden moeite om met zo’n rare stichting zaken te doen. Er werd een commerciële BV opgericht. Vanaf dat moment veranderde Van Lienden definitief in een ondernemer: niet een ondernemer in mooipraten, maar een ondernemer in mondkapjes, die hij zelf waarschijnlijk nog nooit eentje had gekocht. Dat kon ook niet, die waren buiten China bijna onvindbaar. Hij werd dus ondernemer met 100 miljoen euro belastinggeld, zonder ondernemingsrisico. De eeuwige jongensdroom! Maar al die andere echte ondernemers werden daarmee benadeeld. De echte ondernemers hadden geen schijn van kans om hiermee te concurreren.

                        Een bedrieglijke humanitaire actie in een noodsituatie!

                        Heb uzelf lief!


                        In het tv-programma EenVandaag verscheen een ondernemer die aan Van Lienden tegen kostprijs mondkapjes had verkocht, en later bleek dat van Lienden die met winst had doorverkocht. De ondernemer vertelde dat hij dit deed, omdat hij steeds ervan uitging dat deze stichting geen winstoogmerk had. KLM, Coolblue en uitzendbureau Randstad hebben allemaal hun diensten gratis of tegen kostprijs aan van Lienden ter beschikking gesteld.

                        Het is vanzelfsprekend dat men met iemand die het CDA, de media en het ministerie achter zich heeft, gaat samenwerken. Humanitaire hulp aan de eigen bevolking wordt altijd als een nobele zaak beschouwd. De juridische conflicten zijn al in de maak. Het gaat hier om oneerlijke concurrentie met verborgen motieven via een misleidende campagne, namelijk een stichting zonder winstoogmerk. Ook de overheid kan hierdoor schade oplopen. De overheid heeft immers de oneerlijke concurrentie gefaciliteerd.

                        De moderne betekenis van aalmoes: gij zult uzelf liefhebben!

                        Cynische uitkomst


                        Na een reflectie ondergaat Van Lienden een christelijke loutering. Hij gaat het geld voor goede doelen inzetten. Bill Gates doet dat ook. Maar hij doet het met zijn eigen geld en talent en niet met belastinggeld. Van Lienden wil zijn geld beleggen voor een nieuw humanitair project: weer een stichting, die deze keer gaat beleggen om vervolgens een deel van de winst te gebruiken voor jonge kankerpatiënten. Dus wordt een deel van de 9 miljoen euro belegd en uit de winst wordt een percentage voor kankerpatiënten gebruikt. En de rest is weer pure winst.

                        Een vreemde christelijke oplossing: ik behoud miljoenen, maar ik geef wel een forse aalmoes! Hij zal een zesjarige Jan vinden, die met zijn aalmoes geneest. De media zullen dat groot aankondigen: Jan is dankzij Van Lienden gered. In mensentaal: Van Lienden geeft een klein percentage van zijn vermogen (belastinggeld) in de vorm van een aalmoes weg. Een cynische antichristelijke uitkomst!

                        Toch is er een waarachtige christelijke redding voor Sywert. Jezus zei: ’Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.’ Doneer al het belastinggeld dat op een schimmige en misleidende wijze is verdiend, aan ziekenhuizen. Anders zing in godsnaam een toontje lager. En het CDA moet zijn eigen zelfreinigende vermogen uitvinden.

                        Pandemiemiljonair: een ondernemer in mooipraten!

                        Comment


                        • #13
                          https://joop.bnnvara.nl/nieuws/de-me...n-lienden-niet


                          ‘De meeste mensen deugen’, maar Sywert van Lienden niet

                          Op het moment dat Sywert van Lienden en zijn kompanen Bernd Damme en Camille van Gestel aanboden om mondkapjes in China te kopen, waren er al ruim voldoende hulpgoederen onderweg naar Nederland. Dat zei Rob van der Kolk, de voormalig coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), maandagavond bij Met Het Oog op Morgen.

                          De deal met Van Lienden ter waarde van ruim 100 miljoen euro was volgens Van der Kolk volstrekt overbodig. “Ik zei wel eens: Sywert praat erover, wij hebben het al geregeld.”

                          Van der Kolk oordeelt vernietigend over de handelswijze van Van Lienden. De pedante pandemieprofiteur zei bijvoorbeeld dat hij een convenant had ondertekend dat hij zonder winstoogmerk zou werken, terwijl dat niet het geval was. Ook sprak Van Lienden over mondkapjes als “het nieuwe goud”.

                          De LCH-coördinator liet Van Lienden uiteindelijk het pand uitzetten. Buiten liep het hoog op, omdat Van Lienden zich niets gelegen liet liggen aan de beveiligingsmaatregelen. “Een van de dingen was: wij wilden dat de locatie geheim bleef. Toen ging Sywert naar buiten met zijn club, en die gingen toch foto’s maken, twitteren, terwijl wij die locatie geheim wilden houden.”

                          “De meeste mensen deugen, maar niet iedereen. En dan kunt u denk ik heel goed invullen wie ik bedoel”, aldus Van der Kolk.

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by rolando19809 View Post
                            Had ik ook gedaan, het is natuurlijk ook een schande van Den haag en politici hoe ze met belastinggeld om gaan en hun eigen regels negeren en zo gemakkelijk 100 miljoen weggeven zonder de richtlijnen te volgen.
                            Het is beide kanten inderdaad. Het is Sywert die zo sneaky te werk is gegaan en het is degenen die de deal hebben geaccepteerd dat ze zo slordig hebben gewerkt.

                            Maar goed als ik mijn fiets niet goed op slot zet, betekent nog niet dat het netjes is als jij hem steelt.

                            Comment


                            • #15
                              en het is niet alleen Sywert, hij was niet alleen. Gewoon handig gebruik/misbruik gemaakt van zijn contacten binnen het CDA, en daar zijn die andere CDA mensen dus ook mede verantwoordelijk voor, want je kan niet zeggen dat 100 miljoen uitgeven niet iets is waar je als mens en politici over nadenkt als je dat moet uitgeven, en een overheid ook niet. Dus in mijn ogen zijn er tig zondebokken, en dal zal in het algemeen ook gelden voor alle fouten en geldsmijterij bij overheid die niet goed gaan of niet klopten.

                              Comment


                              • #16
                                https://www.telegraaf.nl/nieuws/1012...dkapjesaffaire

                                Coolblue schreef vier ton af op mondkapjesinitiatief

                                Ex-partners Van Lienden worstelen met erfenis mondkapjesaffaire

                                AMSTERDAM - Bedrijven en personen die belangeloos hielpen bij de non-profitstichting van Sywert Van Lienden beraden zich op vervolgstappen nu blijkt dat hij achter hun rug miljoenen verdiende.

                                Het bedrijf Coolblue heeft bijvoorbeeld ruim 400.000 euro aan voorschotten verloren, meldt de Volkskrant.

                                Ongeloof, woede en verbijstering. Dat overheerst bij bedrijven en personen die nauw betrokken waren bij die stichting, Hulptroepen Alliantie. Zij hadden belangeloos tijd en geld in het project gestoken om mondkapjes voor de zorg naar Nederland te halen. Maar de initiatiefnemers, onder wie Van Lienden, verdienden in het geheim miljoenen, schrijft de krant.



                                Zo zou het bedrijf Coolblue een webshop voor de mondkapjes hebben opgezet en ook de orderverwerking en verzending zelf hebben betaald. Topman Pieter Zwart zou een half miljoen euro hebben bijgedragen aan de stichting. Dat geld zou terugkomen, maar Coolblue schreef uiteindelijk 400.000 euro af.

                                Commerciële bv


                                „Het is nooit in me opgekomen dat ze het geld konden terugbetalen”, zegt Zwart. „Ik dacht: die jongens hebben hun baan opgezegd om iets moois op te bouwen, dan wil ik ze niet gaan plukken. Ik had me erbij neergelegd dat we dat geld moesten afschrijven. We wilden iets goeds doen, onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, maar dan blijkt een jaar later dat er buiten ons om een deal met de overheid is gekookt via een commerciële bv. Dat moest ik lezen in de Volkskrant. Ik kon het niet geloven. Mij is nooit, nooit, nooit iets verteld. Onze strikte voorwaarde was juist dat alles op non-profitbasis moest gebeuren.”

                                Zwart weet nog niet zeker of hij stappen gaat ondernemen tegen Van Lienden en zijn twee compagnons, maar Coolblue worstelt met hetzelfde dilemma als andere bedrijven die betrokken waren bij de non-profitstichting, schrijft de Volkskrant. „Bij wie haal ik het geld dan? En moet dat geld niet ergens anders naartoe?”

                                Ook ondernemer Omar Kbiri van het bedrijf Maak heeft veel vragen. Hij was een van de initiatiefnemers van de Hulptroepen Alliantie en werkte in de opstartfase onbezoldigd mee aan het initiatief. „Ik hoop nog steeds te horen wat er in godesnaam is gebeurd.”

                                Comment


                                • #17
                                  https://www.ad.nl/show/youp-haalt-ui...-uit~ab6493fc/

                                  Youp haalt uit bij Humberto: ‘Waarom ‘tieft’ CDA oplichter Sywert niet de partij uit?’


                                  Cabaretier Youp van ‘t Hek heeft vrijdagavond in de RTL-talkshow Humberto keihard uitgehaald naar het CDA en zijn passieve houding in de affaire rond Sywert van Lienden. ,,Waarom werd hij niet maandag, na dat interview in Buitenhof, direct de partij uitgetieft? Opsodemieteren, terugbetalen, arresteren!”

                                  Van Lienden erkende afgelopen zondag na een lange reeks onthullingen in diverse media dat hij en zijn zakenpartners tientallen miljoenen euro’s winst maakten met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Dit gebeurde aan het begin van de coronacrisis, toen er ernstige tekorten waren aan medische hulpmiddelen.





                                  Van ‘t Hek refereerde aan zijn eigen opname in het ziekenhuis vanwege een coronabesmetting, in het voorjaar van 2020. “Ik heb gezien welke paniek er was bij de artsen. Er waren overal tekorten aan. En die lul strijkt 28 miljoen op. Waarom onderneemt het CDA geen actie?”

                                  Onuitlegbaar


                                  Demissionair CDA-staatssecretaris Mona Keijzer, die ook te gast was in Humberto, stelde dat er binnen de partij eerst een onderzoek wordt gedaan naar het handelen van Van Lienden, die zijn eigen daden zondag “onuitlegbaar” noemde.

                                  Keijzer wilde ook niet reageren op het zwartboek van Pieter Omtzigt dat donderdag uitlekte via De Limburger. Hierin stelde het Kamerlid, dat mede de toeslagenaffaire op de agenda zette en nu overspannen thuis zit, dat hij het gevoel heeft structureel door zijn partij te worden tegengewerkt.

                                  Comment


                                  • #18
                                    https://www.ad.nl/binnenland/vrijwil...erug~a3a73624/

                                    Ik zie Sywert dat geld nooit terug boeken, hij is nu voor de rest van zijn leven gevuld met die miljoenen en hoeveel echte vrienden heb je nodig in je leven,

                                    Comment


                                    • #19
                                      natuurlijk doet ie dat niet, hoeft nooit meer te werken en heeft zijn CDA lidmaatschap al opgezegd. Nina Brink deed ook ooit zoiets, die zit sindsdien ook lekker te genieten ongeacht dat ze door vele mensen gehaat wordt.

                                      Comment


                                      • #20
                                        het is wel opeens erg stil rond onze vriend die zijn miljoentjes met zijn andere maten heeft gepakt

                                        Comment


                                        • #21
                                          Originally posted by Sander Schimmelpenninck View Post
                                          https://www.telegraaf.nl/financieel/...iljoen-korting

                                          Gerechtshof geeft Maserati-Möllenkamp ruim €1 miljoen korting

                                          AMSTERDAM - Hubert Möllenkamp, de wegens fraude veroordeelde ex-topman van woningcorporatie Rochdale, en zijn vrouw Alberdina hebben van het gerechtshof in Amsterdam ruim een miljoen euro korting gekregen op hun schuld aan de Staat.

                                          De uitspraak van het Amsterdamse hof is het voorlopige sluitstuk van de ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie afgelopen jaren tegen de twee voerde. Die ontneming volgde na het omvangrijke corruptieschandaal bij de woningcorporatie en bedroeg aanvankelijk €2,5 miljoen, maar is nu teruggebracht tot €1,3 miljoen.



                                          De uitspraak van het Amsterdamse hof is het voorlopige sluitstuk van de ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie afgelopen jaren tegen de twee voerde. Die ontneming volgde na het omvangrijke corruptieschandaal bij de woningcorporatie en bedroeg aanvankelijk €2,5 miljoen, maar is nu teruggebracht tot €1,3 miljoen.

                                          ’Leningen’


                                          Möllenkamp (71) liet zich samen met zijn vrouw jarenlang voor miljoenen omkopen door zakenrelaties van de Amsterdamse woningcorporatie. Hij ontving een stoet aan dure auto’s, luxe huizen in binnen- en buitenland, zwembaden en contante betalingen in ruil voor een reeks van zéér onzakelijke vastgoedtransacties.

                                          Zijn advocaat Willem Koops voerde echter in het hoger beroep ter verdediging aan dat voor een belangrijk deel (€980.000) van het ontvangen geld een schriftelijke leningovereenkomst met zijn omkopers bestaat. Dat Möllenkamp in werkelijkheid geen rente betaalde en de lening helemaal nooit afloste, doet voor het hof niet ter zake. ’Dat deze betalingen in strafrechtelijke zin als gift zijn aangemerkt, betekent niet dat deze bedragen niet moesten worden terugbetaald’, zo staat in het arrest te lezen.

                                          Misdrijf


                                          Ook Alberdina, de vrouw van Möllenkamp, spint garen bij het hoger beroep. Aanvankelijk werd zij namelijk veroordeeld tot het terugbetalen van ruim €300.000, maar het hof brengt ruim twee derde in mindering. Om tot een veroordeling voor het totale bedrag te komen is het volgens het hof namelijk noodzakelijk dat zij wist dan wel redelijkerwijs moest vermoeden dat de bedragen die zij op de gezamenlijke bankrekening ontvingen uit misdrijf afkomstig waren. ’Naar het oordeel van het hof is hiervan onvoldoende gebleken’, aldus het arrest.

                                          Möllenkamp werd 2009 ontslagen door Rochdale nadat misstanden aan het licht kwamen door publicaties in De Telegraaf over gesjoemel met vastgoed van de woningcorporatie. De corrupte bestuurder Möllenkamp, die na zijn aanhouding ’Maserati-man’ als bijnaam kreeg vanwege zijn dure levensstijl en de peperdure sportwagen-van-de-zaak waarin hij zich liet rondrijden, werd in 2019 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Die straf heeft hij inmiddels achter de rug.

                                          Bij de behandeling van zijn hoger beroep in april gaf hij aan dat hij het liefst zo snel mogelijk weer naar Spanje wil verhuizen, het land waar hij voorheen een jetsetleven leidde met zijn Alberdina.
                                          Ik ben misschien een mierenneuker maar waarom staat er ruim 1 miljoen als het bedrag 1,2 miljoen is , het is niet korter om het zo op te schrijven omdat je er "ruim "voor zet wat dus vier leestekens zijn ipv ,2 wat twee leestekens zijn bovendien is twee ton op een miljoen geen afronding , het is 20% van het bedrag en dat is geen kattepis tenslotte

                                          Beter zou het zijn als er gestaan had dat die klaploper bijna de helft van zijn boete kwijtgescholden is dan zit je er maar een halve ton naast ipv 2 en maak je de boodschap dat die sukkel gematst wordt nog duidelijker
                                          Ik weet dat het onwaarschijnlijk is dat de verantwoordelijke journalist van dit artikel op citygirl actief is maar ik wilde het toch even kwijt

                                          Comment


                                          • #22
                                            Haha, er zitten ook mierenneukers op dit forum

                                            Comment


                                            • #23
                                              Dat zo iemand de kluit belazerd is nog tot daar aan toe ,we doen allemaal wel eens iets wat niet mag , maar een Maserati met chauffeur? dat is toch het schoolvoorbeeld van wansmaak of ben ik nu gek? je neemt of een Jaguar of Rolls Royse als je zo nodig een chauffeur wilt ,en een Maserati neem je om zelf lekker in rond te scheuren met een lekker wijf naast je die de leeftijd van je dochter zou kunnen hebben
                                              Alleen voor deze heiligschennis verdient die barbaar al 10 jaar cel extra

                                              Comment


                                              • #24
                                                ach ja je komt ze altijd weer tegen, in alle posities en beroepen waarin mensen hun hoofd verliezen, en die komen dan in het nieuws, zal nooit veranderen en zolang het steeds maar af en toe iemand is op miljoenen mensen dan is het ook niet zo n ramp. En die worden dan weer uitvergroot, want zo werkt dat in media en hoe wij denken. Maar alles gaat door, wordt vervangen etc.

                                                Comment


                                                • #25
                                                  https://www.telegraaf.nl/financieel/...mondkapjesgate

                                                  Vermogensbeheerder wijst Sywert van Lienden de deur na ’mondkapjesgate’

                                                  AMSTERDAM - Vermogensbeheerder Wealth Management Partners heeft eerder dit jaar de omstreden mondkapjesondernemer Sywert van Lienden de deur gewezen. Mogelijk moeten de gevallen ondernemer en zijn zakenpartners daardoor ook op zoek naar een nieuwe bank om hun vermogen te stallen. Dat melden bronnen in de financiële sector.

                                                  Wealth Management Partners (WMP) is een van de grotere onafhankelijke vermogensbeheerders van ons land, en doet veel zaken met rijke families, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Het belegt hun vermogens niet alleen op de beurs, maar ook in alternatieve, illiquide beleggingscategorieën zoals private debt en private equity. Dat soort beleggingen zijn momenteel erg populair.

                                                  WMP heeft zelf geen bankvergunning, maar werkt in principe samen met de bank naar keuze van de cliënt. Bij welke bank de beleggingsrekening van Van Lienden en zijn zakenpartners werd aangehouden, is niet bevestigd. Het zou om een bank in Zwitserland gaan. Ook de bank in kwestie zou met de mannen in de maag zitten.




                                                  Vermogensbeheerders als WMP werken in principe met tripartite-overeenkomsten, waar drie partijen hun handtekening onder zetten. Ze behouden zich het recht voor om zo’n overeenkomst op te zeggen wanneer er nieuwe informatie bekend wordt die maakt dat de vermogensbeheerder iemand niet meer als klant mag of wil aanhouden.

                                                  Wanneer een van de drie contractpartners opzegt, moeten de andere twee dus vanzelfsprekend met elkaar om tafel. Nadat WMP naar aanleiding van de negatieve publiciteit rond Van Lienden afgelopen voorjaar het contract met hem annuleerde, moest de bank in kwestie opnieuw met de drie ondernemers om de tafel.

                                                  Onderzoek


                                                  Of dit nu het geval is, wil Van Lienden desgevraagd niet zeggen. „Tot 1 september hebben wij gezamenlijk de lijn gekozen om even niet meer te reageren op alle beweringen, roddels en beschuldigingen.” Hij wil desgevraagd een onderzoek dat accountant Deloitte doet naar de zaak eerst afwachten. „Los daarvan ben ik nu voor het eerst in twee jaar een weekje weg met het gezin.”

                                                  Albert van Dedem, oprichter en managing partner bij WMP, geeft aan ’nooit informatie over klanten te verstrekken’ en stelt dat hij ’dit bericht daarom niet kan ontkennen, noch bevestigen’.



                                                  Van Lienden hield volgens onderzoek van Follow the Money €9,2 miljoen over aan een merkwaardige deal die hij met zijn commerciële bv Relief Alliance Goods sloot met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in april 2020: voor €100 miljoen kocht hij met zijn zakenpartners veertig miljoen mondkapjes in China.



                                                  Zakenpartners


                                                  De zakenpartners van Van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel, waren ook klant bij WMP. Zij hielden allebei ruim €5 miljoen aan de mondkapjesdeal met VWS over.



                                                  Van Lienden hield publiekelijk lang vol ’om niet’ en zonder winstoogmerk te opereren via zijn Hulptroepen Alliantie, een stichting zonder winstoogmerk. Daarmee werd hij symbool van coronaprofiteurs, omdat onder andere bedrijven als Randstad en Coolblue nagenoeg gratis hulp toezegden.

                                                  Het is nog altijd onduidelijk waarom het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, onder regie van VWS en toenmalig minister Martin van Rijn, akkoord ging met de merkwaardige opdracht aan Van Lienden. Op het moment dat die opdracht werd verstrekt, was het tekort aan mondkapjes al min of meer opgelost.

                                                  Van Liendens bekendheid, politieke connecties en zijn aanwezigheid in talkshows als criticaster van het coronabeleid zetten het ministerie mogelijk onder druk, opperden onderzoeksjournalisten van FTM als meest waarschijnlijke verklaring.

                                                  Mocht het trio zijn miljoenen moeten verhuizen, dan kan het niet bij voorbaat zomaar een nieuwe bankrekening ergens openen. Een particulier heeft binnen de EU recht op een basisbetaalrekening, maar voor zakelijke klanten geldt voor banken geen acceptatieplicht.

                                                  Comment

                                                  Working...
                                                  X