Haha, ik wilde eigenlijk Paus worden.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?
Collapse
X
-
https://www.telegraaf.nl/politiek/ka.../71327361.html
Minister Heinen van Financiën (links) en minister Brekelmans van Defensie (rechts). © ANPGastheer NAVO-top wil goede voorbeeld geven
Kabinet koerst af op extra defensie-miljarden, zorgen over steun Wilders en Timmermans
Den Haag- Met een miljardentoezegging wil het demissionaire kabinet tegemoetkomen aan de nieuwste eisen van de NAVO om het bondgenootschap tot de tanden toe te bewapenen. Er klinken wel zorgen of er genoeg steun is vanuit de Tweede Kamer, waarbij vooral de vraag klinkt wat PVV-leider Wilders en PvdA/GL-voorman Timmermans willen.
Het kabinet koerst volgens Haagse bronnen op extra miljarden voor Defensie. De NAVO vraagt om 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor militaire doeleinden en 1,5 procent voor uitgaven waarvan defensie meeprofiteert. Volgens ingewijden mikken bewindslieden er, ondanks de kabinetsval, op die wensenlijst vrijdag in de ministerraad te omarmen.
Geen hamerstuk tijdens ministerraad
Zo is de Nederlandse inzet voor de NAVO-top in Den Haag vastgesteld. Daarbij wordt opgemerkt dat het vrijdag tijdens de ministerraad geen hamerstuk is, maar nog serieus moet worden besproken. Toch klinkt breed de verwachting dat bewindslieden zich achter de nieuwe NAVO-norm scharen. âDe toewijding is erâ, weet een bron. âSteun van het kabinet wordt geen probleemâ, denkt een ander.
Toch ligt er nog een struikelblok in het verschiet: ook de Tweede Kamer moet akkoord gaan met de Nederlandse inzet voor de NAVO-top, om premier Schoof, minister Brekelmans (Defensie) en minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) met een mandaat richting de top en de Amerikaanse president Trump te sturen. Daarover debatteert de Kamer volgende week.
Nederland heeft al flink wat defensiebudget gestoken in de aanschaf van F-35âs. © Defensie
Wilders altijd kritisch over extra miljarden naar defensie
In kabinetskringen klinkt twijfel over eventuele steun van PVV-leider Wilders en PvdA/GL-voorman Timmermans. Wilders is altijd kritisch geweest over extra miljarden naar defensie en lijkt zich door de val van het kabinet nog minder te committeren aan die inzet. De PVV-leider reageert niet op vragen of hij de nieuwe NAVO-doelen omarmt. Zijn defensie-woordvoerder Pool reageerde onlangs afhoudend. Hij zei nog niet over een nieuwe norm te willen praten.
PvdA/GL stemde de afgelopen tijd tegen een motie om de uitgaven te verhogen naar 3,5 procent van het bbp, al gaf Timmermans eerder wel aan te willen praten over het verhogen van de NAVO-norm. âWe verwachten een serieus voorstel van het kabinet. Want voor een hoger defensiebudget is breed draagvlak nodig, zeker nu het kabinet demissionair isâ, zegt Timmermans daar nu over. âWe nemen onze veiligheid bloedserieus.â
Hij wil wel een âserieus investeringsplanâ: âWe schrijven geen blanco cheque uit, want met deze regering betalen gewone mensen keer op keer de rekening, met bezuinigingen op zorg en onderwijs en lastenverzwaring voor de middenklasse.â
Nederland wil als gastheer van NAVO-top goed voorbeeld geven
Betrokken bewindslieden proberen met stoom en kokend water te voorkomen dat Nederland een modderfiguur slaat als onder toeziend oog van de hele wereld de NAVO-top op 24 en 25 juni in Den Haag neerstrijkt. Een van de belangrijkste doelen van die top is om de neuzen dezelfde kant op te krijgen als het gaat om extra defensie-uitgaven om het bondgenootschap tot de tanden toe te bewapenen.
Meer geld voor defensie betekent ook meer mogelijkheden tot de aanschaf van bijvoorbeeld tanks. © Defensie
Als gastheer niet het goede voorbeeld geven wordt in kabinetskringen gezien als een regelrechte afgang. Na lang de kat uit de boom kijken en steggelen wil het kabinet in ieder geval de nieuwe NAVO-doelen omarmen.
Het gaat volgens betrokkenen nog slechts om het committeren aan het doel, waardoor er nog niet hoeft te worden bedacht waarvan dat allemaal moet worden betaald. Daarmee is het meningsverschil tussen VVD-ministers Brekelmans (Defensie) en Heinen (FinanciĂ«n) voorlopig in de ijskast gezet. De schatkistbeheerder had er moeite mee om zich vast te leggen aan het uitgeven van vele extra miljarden euroâs aan defensie zonder dat duidelijk is waar dat geld vandaan moet komen.
Overlaten aan formatie
Ook zal nog niet worden vastgesteld binnen welke tijd Nederland dat doel precies moet halen, klinkt het achter de schermen. âZeker nu het kabinet is gevallen past op dat gebied terughoudendheidâ, weet een ingewijde. âDaar moet het in de verkiezingscampagne en de formatie dan maar over gaanâ, zegt een ander.
De zoektocht naar extra geld zal niet eenvoudig zijn. Nederland moet jaarlijks 16 tot 19 miljard euro extra gaan uitgeven aan defensie om aan de nieuwe NAVO-eisen te voldoen. In totaal komen de benodigde militaire uitgaven dan neer op 3,5 procent van het bruto binnenlands product, terwijl dat nu 2 procent is. Dat bedrag komt boven op de 2 procent van het bbp die nu al beschikbaar is, aldus Brekelmans. Dat percentage komt overeen met ruim 20 miljard euro.
Grootste herbewapeningsprogramma sinds Koude Oorlog
NAVO-bondgenoten hebben vorige week in Brussel ingestemd met het grootste herbewapeningsprogramma sinds de Koude Oorlog. Ook Nederland moet fors investeren in meer luchtverdediging, munitie en manschappen.
NAVO-chef Rutte noemde de stap âhistorischâ. Militaire planners hebben jarenlang gewerkt aan de nieuwe capaciteitsdoelen. Per land is precies vastgesteld wat ze in huis moeten halen om de Russen buiten de deur te houden en zich te beschermen tegen dreiging van China en terrorisme.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/binnenland/.../71009201.html
Vier rederijen tekenden bezwaar aan tegen de verhoging: âDit geld gaat eigenlijk naar heel andere dingenâ. © ANP
âMet heel technisch vestzak-broekzak en abracadabra klopt het nuâ
Amsterdam sjoemelde met lokale belasting voor âlinkse cadeautjesâ: âVerhoging onrechtmatigâ
Amsterdam- Om hun eigen stokpaardjes te kunnen betalen, verhoogden Amsterdamse coalitiepartijen een lokale belasting die daar helemaal niet voor bedoeld is. Met âfiscale geschiedvervalsingâ wil de wethouder dat rechtbreien, waarschuwt het CDA.
Even terug naar 2023. Coalitiepartijen PvdA, GL en D66 wilden een extra stempel drukken op de begroting van hun eigen college. Ze regelden onderling dat ieder een miljoen kreeg voor iets leuks. De PvdA koos gratis ov voor kinderen, D66 de lerarenbeurs en GL groenere straten.
De benodigde miljoenen haalden de drie partijen op door onder meer de âVermakelijkhedenretributie te waterâ nog eens extra te verhogen. Dat is de belasting op toeristische activiteiten in openbare wateren, zoals rondvaarten. Het college verhoogde die al van 1,50 naar 2 euro, de partijen deden er nog eens 50 cent bovenop.
Maar zo is het niet de boeken ingegaan, ontdekte CDA-fractievoorzitter Rogier Havelaar onlangs. De gemeente stelt dat de belasting is verhoogd vanwege stijgende toerismekosten. âDat is pertinent onwaar, het is fiscale geschiedvervalsingâ, zegt Havelaar.
Het zit zo. De gemeente mag de retributie alleen rekenen voor zaken die iets te maken hebben met de heffing, in dit geval rondvaarten. En een lerarenbeurs en tegelwippen hebben niks te maken met de rondvaartbranche. âIk denk dat de verhoging onrechtmatig isâ, concludeert Havelaar.
Omweggetje
Daarom wil de gemeente nu met terugwerkende kracht bepalen dat de extra 50 cent per passagier van PvdA, GL en D66 naar bijvoorbeeld bruggen en kades gaat, zodat er geld vrijkomt in de algemene middelen voor andere zaken. Een omweggetje met dezelfde uitkomst, dat niet wegneemt dat de oorspronkelijke verhoging rammelde.
âAchteraf probeert de gemeente een fout recht te zetten door de spelregels aan te passenâ, zegt Havelaar. âMet heel technisch vestzak-broekzak en abracadabra klopt het nuâ, zegt hij. Maar dat poetsen achteraf vindt hij âheel ergâ.
Bezwaar
Wat hier doorheen speelt, is dat vier rederijen om dezelfde reden bezwaar aantekenden bij de gemeente. De besluitvorming van de gemeenteraad was âonzorgvuldig en ondeugdelijkâ, luidt de argumentatie.
âDe retributie is niet alleen een belasting. Je betaalt ook voor dingen die gemeente doet waar je profijt van hebtâ, zegt Marco Kreuger, adviseur bij Rederij Kooij, een van de bezwaarmakers. âDit geld gaat eigenlijk naar heel andere dingen.â
âGeen fairplayâ
Dat de gemeente een en ander met terugwerkende kracht aanpast, is volgens Kreuger om de rederijen de pas af te snijden. âDat is natuurlijk geen fairplay. Dan ga je achteraf dingen corrigeren, alleen maar omdat je dan een zaak wint. Dat is niet een eerlijke manier van omgaan met bewoners en ondernemers.â
Krijgen de reders gelijk, dan riskeert de gemeente een tegenvaller van 5 miljoen euro. âDe reders vermoeden dat de gemeente met de wijziging haar positie in de rechtbank wilde versterken. Dat kan niet waar zijn. Dat vind ik echt een motie van afkeuring waard, als dat zo isâ, aldus Havelaar.
Geen relatie
Wethouder Hester van Buren (FinanciĂ«n) erkent in een brief dat de voorstellen van PvdA, GL en D66 geen âdirecte relatie met de nautische ketenâ hadden. Maar omdat de gemeente de retributie wel mĂĄg verhogen en het geld toch in de algemene middelen terecht komt, zou er niet zoveel aan de hand zijn.
Voorstellen van de oppositie worden regelmatig op basis van hun financiĂ«le dekking weggewuifd. Dat coalitiepartijen in begrotingsdebatten wel âlinkse cadeautjesâ voor zichzelf regelen, levert dan ook vaak kritiek op. Vorig jaar snoepten de collegepartijen bijvoorbeeld nog miljoenen uit een potje van 100 miljoen, dat eigenlijk bedoeld was als reserve om klappen op te vangen.
Comment
-
https://www.gelderlander.nl/binnenla...-a15~ab7fec80/ goed besluit voor doortrekken en verbreding van deze snelwegen
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/politiek/ka...cbo=v2-Zvl9Nge
Als het aan het demissionaire kabinet ligt, stemt Nederland in met een hogere NAVO-norm van 5 procent van de omvang van de economie. Dat heeft minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) vrijdag gezegd. © Afp
Kabinet akkoord met hogere NAVO-norm van 5 procent: âWe hopen dat andere landen zich daarbij aansluitenâ
Den Haag- Als het aan het demissionaire kabinet ligt, stemt Nederland in met een hogere NAVO-norm van 5 procent van de omvang van de economie. Dat heeft minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.
NAVO-landen moeten in een voorstel van secretaris-generaal Mark Rutte 3,5 procent gaan steken in directe investeringen in defensie en 1,5 procent in ondersteunende zaken als infrastructuur en cyberveiligheid. De nieuwe norm wordt eind deze maand besproken op de NAVO-top in Den Haag.
Nederland zal op die top aangeven de verhoging van de norm een goed voorstel te vinden. âWij hopen natuurlijk dat ook andere landen de komende tijd aangeven dat zij zich daarbij aansluitenâ, zegt Brekelmans. âMijn verwachting is dat dit ook zal gebeuren.â
De toegenomen dreiging vanuit Rusland maakte dat er een âmilitaire noodzaakâ is om meer uit te geven aan wapens, munitie en manschappen, benadrukt Brekelmans. Ook speelt mee dat bescherming door de Verenigde Staten als grootste NAVO-bondgenoot minder zeker is geworden sinds de terugkeer van Donald Trump als president.
De NAVO-norm ligt nu nog op 2 procent, een drempel die Nederland pas sinds kort zelf haalt. De ophoging zou betekenen dat er op termijn tientallen miljarden euroâs extra per jaar naar defensie moeten gaan. Waar dat geld vandaan moet komen, zal aan een volgend kabinet zijn. âWe hebben meerdere jaren om daar een antwoord op te vindenâ, zegt Brekelmans.
Nieuwe NAVO-norm in 2032
De nieuwe NAVO-norm zou vanaf 2032 moeten worden gehaald. Nederland kan zich in die datum vinden, maar er kan nog mee worden geschoven, aldus de bewindsman. Sommige lidstaten willen sneller, andere landen denken dat uitstel de haalbaarheid ten goede komt. Daar zullen de 32 leden van het bondgenootschap onderling uit moeten zien te komen, aldus Brekelmans.
De financiering van de extra defensie-uitgaven zal âeen van de grote opgaven wordenâ in de komende kabinetsformatie, verwacht Brekelmans. Hij hoopt op steun voor het kabinetsstandpunt van een meerderheid in de Tweede Kamer. Die is niet meer vanzelfsprekend nu de PVV uit de coalitie is gestapt.
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/politiek/wo.../71749545.html
Wouter de Winther: ,,rechts stelde Nederland teleur.â © Thijs RooimansAnalyse
Wouter de Winther: rechtse coalitie stelde Nederland teleur, maar links alternatief mist populariteit
De verwachtingen waren hooggespannen, toen de rechtse coalitie kiezers voorhield dat âde zon weer ging schijnen in Nederlandâ. Rond bestaanszekerheid, migratie en stikstof garandeerden PVV, VVD, NSC en BBB dat van alles nu eindelijk voor de bakker zou komen. De werkelijkheid pakte anders uit.
In een coalitieland als het onze vergt echte verandering bij de overheid tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Maar het belangrijkste is tijdens het kabinet-Schoof een vaste hand aan het roer gebleken; kundige ministers en professionele partijleiders die weten dat ze met een groter doel bezig zijn dan de opiniepeiling van morgen, het applaus op sociale media of op televisie verschijnen. Daar is veel misgegaan.
Niettemin blijkt uit de enquĂȘte van De Telegraaf dat slechts de helft van Nederland het wel welletjes vond met de wekelijkse crisissfeer rond de coalitie en een kabinetsval daarom terecht. Natuurlijk is onder dit aantal links Nederland ruim vertegenwoordigd, want dat wilde sowieso al niet dat dit kabinet er zou komen.
Wouter de Winther: rechtse kiezers minder enthousiast over kabinetsval
Rechtse kiezers reageren zo bezien een stuk minder enthousiast op de kabinetsval. Niet voor niets noemen respondenten het feit dat andere partijen de kans krijgen om nu te gaan regeren als onwenselijk. Oftewel: PvdA/GL, D66 en ook het CDA sorteren nu voor op regeringsdeelname. De kans dat de PVV buiten de boot valt groeit.
Opvallend is dat een aanzienlijke meerderheid van de PVV-kiezers zelfs aangeeft dat Wilders het kabinet beter overeind had kunnen houden, maar tegelijkertijd wel vindt dat zijn partij werd tegengewerkt. Dat kan vertaald worden met de boodschap dat Wilders dus toch even door had moeten bijten en zo resultaten bereiken.
Nu dat niet het geval is, ligt CDA-voorman Henri Bontenbal met een bescheiden voorsprong in de kiezersgunst op kop om de nieuwe premier te worden, terwijl zijn zetelaantal juist weer achterblijft bij PvdA/GL en PVV. Het ene kan doorgaans niet zonder het andere. Het CDA moet dus nog flink aan de bak om Bontenbals populariteit ook in de nodige zetels te verzilveren.
Migratie blijft belangrijk voor veel kiezers, maar de vastgelopen woningmarkt staat nu bovenaan in de problemen die Nederlanders aangepakt willen zien. De vraag is of een politieke partij daarvoor zijn nek hierover gaat uitsteken tijdens de campagne, met afrekenbare beloftes. Tot nu toe is er van links tot rechts veel wensdenken geuit, maar bleven snelle resultaten uit, niet in de laatste plaats omdat stikstofregels en capaciteitsproblemen snelle acties op de woningmarkt ondermijnen.
Dat is misschien wel de grootste les uit de enquĂȘte over de val van het kabinet: de politiek kan het maar beter realistisch houden. De rechtse coalitie beloofde veel, maar leverde weinig tot niets. De instroom van asielzoekers zou snel omlaag gaan, maar dat gebeurde niet. Er zou met de vuist op tafel worden geslagen in Brussel, maar dat haalde niets uit. Er zou goed bestuur komen met de rechtse coalitie, die elkaar vervolgens wekelijks de tent uit vocht.
Van het motto âlef, hoop en trotsâ bleef zo alleen hoop over, met het woordje âvalseâ ervoor. Rapportcijfer: nog maar zes procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in de politiek.
Rechts stelde Nederland teleur. Het enige zonnetje dat doorbreekt is voor de nieuwe ploeg machthebbers na de verkiezingen: slechter dan dit kan eigenlijk niet. Beter daarmee wel.
Comment
-
https://www.buttkicken.nl/2025/06/14...rid-coenradie/
Briefje van Jan â aan Ingrid Coenradie
Beste Ingrid,
De eerste kapitale blunder die gaat voorkomen dat JA21 een serieus aantal zetels gaat halen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 29 oktober heeft Joost Eerdmans al gemaakt.
Hij is namelijk zelf lijsttrekker geworden.
Dus dan kun je als potentiële JA21-kiezer wel denken dat JA21 een uitstekend verkiezingsprogramma heeft (bijvoorbeeld op asiel en migratie), maar dan weet je: als puntje bij paaltje komt, naait Joost Eerdmans je toch weer een oor aan.
Met een integere (en minder luie) lijsttrekker had ik JA21 wel tien zetels zien halen.
Zeker nu VVD-leider Dilan Yesilgöz zichzelf op aandringen van kast-D66âers als Ed Nijpels en Frans Weisglas alvast heeft uitgehuwelijkt aan Frans Timmermans en het linksextremistische en jodenhatende gajes in zijn nieuwe partij.
Maar jaâŠ
Eerdmansâ vazallen in het JA21-bestuur kozen juist wel voor een niet integere lijsttrekker.
Ik zeg -ten bewijze- één woord: pensioenverraad.
Ondanks deze kapitale blunder van de ijdeltuit en zijn bestuursvriendjes acht ik de kans wel groot dat JA21 tĂłch doorgroeit naar een zetel of vier, vijf.
Dan moeten ze alleen geen twééde kapitale blunder maken.
Welke dat zou zijn?
Jou op de lijst zetten.
Eén Judas is wel genoeg.
Groet,
JanD
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/politiek/vv...mender=Proteus
Partijleider Dilan Yesilgöz houdt een toespraak tijdens de Liberale Open Dag in het NBC Congrescentrum. Yesilgöz wil dat het volgende kabinet rechts-liberaal is en herhaalde dat zij de PVV uitsluit. © ANP / HH
VVD-leider Yesilgöz haalt uit naar PVV en PvdA/GL: âFusie lijkt PvdA uit midden te hebben geruktâ
Nieuwegein- VVD-leider Dilan Yesilgöz haalt op het congres van haar partij hard uit naar PVV-leider Geert Wilders. Maar ook in een samenwerking met PvdA/GL van Frans Timmermans ziet ze grote bezwaren door de invloed van âradicaal linksâ.
âWie nu nog denkt dat een samenwerking met Wilders ooit nog kans biedt op goed beleid op migratie, op veiligheid en op vrijheid, die vergist zichâ, zei Yesilgöz. Die opmerking kon rekenen op luid applaus van de VVDâers in de volle congreszaal. âAlles moet erop gericht zijn om ons land veilig te houden en klaar te maken voor de toekomst. Dat vraagt leiderschap. Richting. Vastberadenheid. Tja, die memo had Geert Wilders even niet gekregen.â
Yesilgöz sneert naar Wilders
Want opnieuw heeft hij de stekker uit het kabinet getrokken, sneert Yesilgöz. âIn 2012 liet hij Nederland in de steek tijdens een financiĂ«le crisis. En in 2025 doet hij het opnieuw, middenin een onstuimige wereld waarin alles op het spel staat.â
Terwijl hij alle kansen had om te leveren, merkt ze op. âMet 37 zetels, het grootste aantal ministers in het kabinet, een vicepremier en een rechtse meerderheid, trok hij toch de stekker eruit toen de peilingen tegenvielen en hij de verantwoordelijkheid niet meer aankon. Wij sluiten geen enkele kiezer uit door niet met de PVV samen te werken. We zouden ze uitsluiten door wel met de PVV samen te werken.â
Maar ook PvdA/GL van Frans Timmermans krijgt een draai om de oren. âDe huidige PvdA is door de druk van een links radicale achterban heel ver verwijderd van de PvdA waar de VVD in het verleden, en ik ook persoonlijk, vaak goede zaken mee heeft gedaanâ, zei de liberale leider. âHet is een elitaire politiek met weinig oog voor de zorgen van Nederlanders. Zeker het extreme, links radicale en activistische deel van de achterban van GL en PvdA. Deze fusie lijkt de PvdA uit het midden van de Nederlandse politiek te hebben gerukt.â
Radicaal links
De VVD-leider heeft moeite met wat ze âradicaal links noemtâ. âZo zien we bij radicaal links steun voor campusbezettingen, met vele vernielingen en kosten van dien. Wordt door sommigen gezegd dat de aanslag op 7 oktober in IsraĂ«l, een daad van verzet was. En wordt geweld tegen bijvoorbeeld de politie genuanceerd. Er wordt geĂ«ist dat gewone, hardwerkende Nederlanders hun leven aanpassen aan hoe radicalen het willen.â De redelijkheid lijkt steeds verder te zoeken, vindt Yesilgöz. âZelfs de oude PvdA achterban vindt het allemaal te veel uit de bocht vliegen. Nou, dan moet je van goede huize komen.â
In de zaal klinkt luid applaus als raadslid Tess Meerding van de Utrechtse VVD opmerkt absoluut niet aan samenwerking met PvdA/GL te moeten denken. âHet wordt wel heel moeilijk regeren met PvdA/GLâ, benadrukt Yesilgöz. Zoân samenwerking uitsluiten doet ze echter niet. âHet is geen keuze uit Wilders of Timmermansâ, beweert de VVD-leider.
Het waren spannende weken voor de VVD. De partij gooide na de kabinetsval de deur dicht voor een nieuwe samenwerking met de PVV van Geert Wilders. VVD-leider Dilan Yesilgöz heeft na het debacle van het kabinet-Schoof genoeg van Wilders.
Yesilgöz zegt zich gesteund te voelen door haar achterban. Op het congres in Nieuwegein klonk overwegend begrip voor het besluit van Yesilgöz. Verschillende liberale kopstukken merken op dat de partijleider er goed aan doet om niet nog een keer met Wilders te regeren.
Regeren met links wordt lastige klus
Nu de VVD in geen geval met de PVV wil gaan samenwerken in een nieuwe coalitie, groeien de mogelijkheden voor links om weer te gaan regeren. Met name PvdA/GL, die met PVV en VVD in peilingen aan kop gaat, hoopt een goede kans te maken. Maar dat lijkt door de woorden van de VVD-leider nog een lastige klus te worden. Yesilgöz zegt zelfs richting de verkiezingen internationale veiligheid en stabiliteit als speerpunten te zien voor haar partij. Ook Europese samenwerking krijgt nadrukkelijk aandacht. Europa is belangrijker dan ooit, merkt ze op. âAlleen met elkaar kunnen we opboksen tegen andere grootmachten. Waarbij we wel ruimte houden voor de uniekheid van alle Europese landen. Maar dat terughoudende over Europa, dat schudden we nu van ons af.â
Comment
-
https://www.telegraaf.nl/opinie/anne.../71889622.html
Column
Annemarie van Gaal: ook politieke âhuizenâ tegen niets toevoegende splinterpartijen
De laatste weken ging het in de media best vaak over hoe weinig er bereikt is door het gevallen kabinet. Maar laten we het ook eens hebben over wat er wél bereikt is. Eppo Bruins de minister van OCW, heeft de publieke omroepen opgedragen om 157 miljoen euro te bezuinigen én heeft daarnaast een aanzet gegeven voor een nieuw omroepbestel dat eenvoudiger is, waardoor de overdosis aan bestuurders, dure consultants, overbodige adviesbureaus en talloze overlappende functies in de toekomst vermeden worden.
Tot voor kort kon vrijwel iedereen een nieuwe publieke omroep starten mits je minimaal 50.000 betalende leden had en een âanderâ geluid vertegenwoordigde. Zo werden een paar jaar geleden nog âOmroep Zwartâ en âOngehoord Nederlandâ toegelaten tot ons publieke omroepbestel.
Zodra je een publieke omroep bent, kun je mee-eten uit de ruif van een miljard euro per jaar die betaald wordt van ons belastinggeld. Inmiddels eten elf omroepen plus de NTR en de NOS uit die ruif. Alle omroepen hebben een eigen Raad van Toezicht, eigen Raden van Bestuur en allemaal huren ze dure bureaus in om bijvoorbeeld de verplichte ledenwerving op peil te houden en kopen ze dure commercials in om zichzelf te profileren.
Omroepen samensmelten tot maximaal vier of vijf omroephuizen
Het idee van minister Bruins is om de elf of twaalf publieke omroepen samen te smelten tot maximaal vier of vijf omroephuizen. De omroepen kunnen zelf kiezen bij welk omroephuis zij zich het meest op hun plek voelen om hun specifieke geluid te laten horen. De publieke omroep blijft in de toekomst gelimiteerd tot deze vier of vijf omroephuizen; er gaan geen omroephuizen meer af en er komen ook geen omroephuizen meer bij.
Ledenwerving is ook niet meer nodig, want dat is natuurlijk ook niet meer van deze tijd. Het teruggaan naar vier of vijf omroephuizen scheelt niet alleen tientallen toezichthouders en bestuurders maar ook honderden medewerkers die nu dubbel werk doen zoals de administratie, personeelszaken en andere functies.
Deze vier of vijf omroephuizen kunnen prima alle relevante stromingen uit de samenleving blijven vertegenwoordigen terwijl zij blijven inspelen op veranderingen en actualiteiten. Dus al met al vind ik het een goed plan van minister Bruins.
Overeenkomsten tussen publieke omroepen en politieke partijen
Maar ik wil het in deze column ook even hebben over de politiek in Den Haag. Er zijn volgens mij namelijk best een paar overeenkomsten tussen de publieke omroepen in Hilversum en de politieke partijen in Den Haag. Als je het plat slaat worden beiden betaald door de belastingbetaler en hebben zowel de omroepen als de politiek gaandeweg een systeem laten ontstaan en in stand gehouden dat inefficiënt en onnodig duur is.
Laat ik even een paar zaken bij de kop pakken. Kijk, in aanloop naar de verkiezingen, verlang ik soms naar een situatie zoals in andere landen waarbij je de keuze uit twee, drie of hooguit vier politieke partijen hebt. Partijen die zichzelf continu vernieuwen en aanpassen aan de veranderende samenleving.
Vijftien politieke partijen
Wij hebben in ons kleine landje inmiddels vijftien politieke partijen die allemaal een grote, kleine of soms minuscule kiezersgroep vertegenwoordigd die zich niet door andere politieke partijen gehoord voelt. Daarnaast ergeren we ons ook aan de splinterpartijtjes die ervoor zorgen dat stemmen verloren gaan en we uiteindelijk vijf of zes politieke partijen nodig hebben om een coalitie te vormen waardoor wij als samenleving met een verwaterd compromis eindigen, waar niemand blij mee is en dat zoân wankele basis heeft dat het waarschijnlijk voortijdig klapt. Lezers van De Telegraaf schrijven ook vaak dat er eigenlijk een kiesdrempel zou moeten komen omdat al die splinterpartijtjes niets toevoegen.
Ik deel in deze column even een gedachtenexperiment. Het gaat niet gebeuren want daarvoor zijn de egoâs in politiek Den Haag veel te groot, maar denk even mee:
Stel dat we het plan van Eppo Bruins op politiek Den Haag zouden loslaten? Vier of vijf âpolitieke huizenâ. De huidige vijftien politieke partijen zouden zelf mogen kiezen tot welke van de vier of vijf politieke huizen zij willen behoren.
Alle vier of vijf politieke huizen vertegenwoordigen een politieke stroming die verandert naarmate de samenleving verandert of politieke talenten zich aansluiten of overstappen naar een ander huis. En in de toekomst zouden er geen nieuwe politieke huizen meer bijkomen. Ik kan me voorstellen dat JA21 zich bijvoorbeeld aansluit bij het politieke huis van de VVD en Partij voor de Dieren bij het huis waar D66 al zit. Een nieuwe partij zal zeker verwelkomd worden door een politiek huis, omdat zij een nieuw geluid laten horen en nieuwe kiezers trekken.
Einde aan ellenlange coalitievorming
Zo is bij de verkiezingen onze keuze niet alleen gemakkelijker, het maakt ook een einde aan de ellenlange coalitievorming omdat je met één of hooguit twee politieke huizen een kabinet vormt.
Natuurlijk zijn er argumenten te bedenken waarom je dit niet zou moeten doen en zoals ik al zei, het gaat nooit gebeuren vanwege de grote egoâs in Den Haag. Maar leuk om over na te denken, toch?
Comment
Comment