Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe gaat het in de Nederlandse politiek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ze schijnen bijna rond te zijn, geruchten gaan over een behoorlijk progessief beleidsplan. En dan moet met ook de poppetjes nog gaan invullen. Werd tijd, maar ben nieuwsgierig of er goede eerlijke mensen komen die ook ergens voor staan en kunde hebben en dat met name een Hugo de Jong niet meer in zijn huidige functie que portefeuille terug komt want als dat zo is dan neem ik het gehele nieuwe kabinet al niet meer serieus.

    Comment


    • https://www.briefjevanjan.nl/

      Meneer Rutte,

      Even nog over dat document van VVD en CDA dat CU-voorman Gert-Jan Segers ‘per ongeluk’ in de trein liet slingeren.

      Ik begreep dat de VVD nog vóór er met de linkse partijen D66 en Christenunie werd onderhandeld drie kroonjuwelen wilde inleveren om u dat record van langstzittende premier maar te kunnen bezorgen.

      Méér asielzoekers.

      Nóg ambitieuzere klimaatdoelen.

      Mínder belastingvoordelen voor huizenbezitters.

      Wow!



      De met afstand grootste partij bij de laatste verkiezingen was bereid haar kiezers al te verraden vóór Stampertje Kaag en Gladjakker Segers er ook maar naar hoefden te vragen.

      Op zulke momenten mag ik graag even terugbladeren in ‘Orde op Zaken’, het verkiezingsprogramma van de VVD uit 2010.

      “De VVD is voor een verantwoorde stimulering van het eigenwoningbezit en wil niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. De meest recente verhoging van het eigenwoningforfait wordt teruggedraaid.”

      “Er moet ruimte komen voor kernenergie.”

      En: “De landbouw is onmisbaar voor onze en de Europese voedselvoorziening en is met de groei van de wereldbevolking van steeds groter belang voor onze export. Daarnaast speelt de agrarische sector een belangrijke rol als beheerder van ons typische Nederlandse landschap, onze cultuur en onze tradities.”

      “Burgers moeten”, ging het verder, “ook ’s avonds onbekommerd kunnen gaan en staan waar ze willen, zonder gevoelens van onveiligheid. Zonder veiligheid is er geen vrijheid. In alle gevallen, van vandalisme tot terrorisme, is een krachtig antwoord van de overheid nodig. Overlast en criminaliteit moeten snel en keihard worden aangepakt. De overheid dient de wet- en regelgeving strikt te handhaven.”

      Wij verwachten”, stond er, “dat mensen de kansen grijpen die hun worden geboden. Gelijke rechten zijn er voor iedereen. Maar ook gelijke plichten. Allochtonen zijn niet zielig. De overheid is geen plaatsvervangende geluksmachine die alle problemen oplost.”

      En: “Wie zijn examen Nederlandse taal niet aflegt of niet met succes afrondt, verliest zijn verblijfsrecht en krijgt geen toegang tot de bijstand. De toegang tot de sociale zekerheid voor vreemdelingen moet sowieso worden beperkt. Het is niet eerlijk dat mensen door foute prikkels te snel in een uitkering belanden en daarin blijven.”

      De ongecontroleerde toestroom van kansarme en laagopgeleide migranten leidde tot grote problemen in de wijken, op scholen, op de arbeidsmarkt en op het vlak van criminaliteit. Die toestroom moet worden gestopt. Gemeenten dienen de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen, op welke wijze dan ook, te beëindigen.”

      Tenslotte: “De overheid is er voor de burger, niet andersom. De laatste jaren is de afstand tussen de burger en de overheid gegroeid en is het wantrouwen tegenover de staat groter geworden. Spreekt de overheid wel de waarheid? Mensen hebben weinig vertrouwen in de rechtsstaat en het optreden van de overheid.”

      Ik zou er zó op kunnen stemmen.

      Maar helaas.

      U bent zo geil op “dat baantje” van u dat u bereid was het hele liberale gedachtengoed te verkwanselen.

      Dat van toen, maar dus ook dat uit uw láátste verkiezingsprogramma.

      Bij voorbaat!

      Méér asielzoekers…

      Nóg ambitieuzere klimaatdoelen…

      Mínder belastingvoordelen voor huizenbezitters…

      Dan ben je dus gewoon een verrader.

      Groet,

      JanD

      Comment


      • En ze pakken nu weer niet door met maatregelen. Omg...

        Comment


        • Nou zo te horen gaan ze a.s. vrijdag in de persconferentie dus wel doorpakken... Maar of dat op de juiste manier is?

          Comment


          • Fase financiering nu aangebroken, dat zal een zware kluif worden.

            Comment


            • Ze vallen toch binnen een half jaar. Let maar op

              Comment


              • Voor kerst geen nieuw kabiner, nou dan ik zeggen dit jaar geen kabinet meer dus, ze spelen met vuur want ze verliezen alle vertrouwen in overheid door de bevolking

                Comment


                • Niemand neemt deze gasten nog serieus. En dat gaat ze nog opbreken. En dan weer klagen dat er straks een rare uitslag komt en het volg weer op iets nieuws kiest, wat ook weer geen resultaat geeft omdat nieuwe partijen altijd ruzie intern krijgen, en zo gaan we per jaar een stap achteruit als land en straks met een giga begrotingstekort door de corona en klimaatbeleid

                  Comment


                  • Ik pleit voor Johan Vleminx in ons nieuwe kabinet als minister van feest!

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/politiek/informate...doel~a4d8ced6/

                      Informateurs: Coalitieakkoord voor de kerst is het doel


                      VVD, D66, CDA en ChristenUnie streven ernaar om nog vóór het kerstreces een coalitieakkoord te presenteren. Dan dringt de tijd: volgende week is al de laatste week voor de Tweede Kamer, daarna begint hun ‘vakantie’ al.

                      Volgens de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees zijn er sinds eind november ‘goede vorderingen gemaakt’, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. De partijen willen voor eind volgende week hun akkoord presenteren ‘zodat daarover een debat in de Kamer kan worden gevoerd’ aldus de informateurs.

                      Overigens betekent dat níet dat er ook een ministersploeg gepresenteerd wordt voor de kerst: dat zou pas in het nieuwe jaar op de rol staan. Vooralsnog gaat het dan alleen om een coalitieakkoord, ofwel: een grove schets van de plannen van het nieuwe kabinet.



                      Onderhandelen


                      Ook vandaag werd nog onderhandeld door de vier partijen. Volgens VVD’er Sophie Hermans is het ‘pas klaar als het klaar is’. Ja, er worden vorderingen gemaakt. Maar het geheel is pas een deal als er op álle onderwerpen overeenstemming is.

                      De voorspelling bij het begin van de onderhandelingen dat er vóór sinterklaas een akkoord zou liggen werd overigens ook al niet gehaald. Onderhandelaar Rob Jetten (D66) grapte vorige week al dat hij een ‘weddenschap of veertig’ had verloren.

                      Maar zelfs als het lukt om in de week voor kerst een akkoord te presenteren, dan nog duurt het een aantal weken voordat er daarna een nieuw kabinet kan aantreden. Eerst moet de Tweede Kamer nog debatteren over het coalitieakkoord, dan moet er een formateur worden aangewezen (hoogstwaarschijnlijk beoogd premier Rutte) waarna er kandidaten zullen worden aangezocht.



                      Bij de vorige formatie duurde de periode tussen de presentatie van het regeerakkoord en de beëdiging van de nieuwe ministersploeg met de beroemde bordesscène twee weken. Mogelijk duurt het dit keer langer, omdat er meer bewindslieden moeten worden gescreend door de AIVD. Na alle kritiek dat de werkdruk te hoog is voor ministers en staatssecretarissen, zijn de vier partijen het erover eens dat het werk over meer bewindspersonen moet worden verdeeld. Gedacht wordt aan zo’n dertig bewindslieden. In 2017 waren het er nog 24.

                      Partijen hebben al wel lijstjes met kandidaten klaar, maar er is nog niets besloten over de verdeling van de ministersposten. Het idee dat de nieuwe ministersploeg voor de beëdiging eerst het regeerakkoord (waarvan de bedoeling is dat het niet gedetailleerd wordt) verder zou uitwerken, is losgelaten.

                      Comment


                      • Informateurs: Coalitieakkoord voor de kerst is het doel
                        .. voor de kerst 2021??

                        Comment


                        • akkoord ja, daarna kerstreces en dan bewindslieden aanstellen dus in januari nieuw (lees hetzelfde) kabinet alleen met iets andere verdeling qua partijen en macht qua Ministers en staatssecretarissen en ook veel meer Ministers en grotendeels andere namen.

                          Comment


                          • Zolang de zwaarste vraagstukken ieder een extra minister krijgen zou dat niet verkeerd zijn.

                            Ik denk aan: volkshuisvesting, klimaat, coronabestrijding, belastingen, zware (drugs) criminaliteit.

                            Comment


                            • Wat nu doorsijpelt: 50% vrouwen in kabinet, volksvezondheid weg bij CDA, D66 wil financien maar Hoekstra van CDA ook. Kuijper wordt genoemd als kandidaat minister v volksgezondheid.

                              Ollongren nog de vraag of ze terug wil komen vanwege haar gezondheid. Koolmees komt op zeker niet terug.

                              Comment


                              • Ze zijn eruit eindelijk, dus nu kunnen ze op zoek naar bewindslieden

                                Comment


                                • En dan zien of ze daadwerkelijk met nieuwe transparante politiek komen zoals ze beloofd hebben om vertrouwen van de kiezer terug te winnen.

                                  Comment


                                  • https://www.telegraaf.nl/watuzegt/70...t-nederig-zijn

                                    Motto Rutte-IV moet nederig zijn




                                    Door WOUTER DE WINTHER

                                    Ze zijn er zeer tevreden over, de mannetjesmakers van de oude nieuwe coalitie. De grote lekkages vanaf de formatietafel zijn de voorbije maanden uitgebleven, de treinstukken van Gert-Jan Segers uitgezonderd. Via de app en groepsgesprekken houden de spindoctors van VVD, D66, CDA en CU contact met elkaar, met dit keer als uitgangspunt dat niemand wat zegt over inhoud die nog geheim moet blijven én dat ze elkaar inlichten als journalisten iets op het spoor zijn.

                                    Zo waarschuwen partijen elkaar als ze door een krant, tv-station of radiozender worden benaderd om een formatienieuwtje te checken. Zo wordt niemand verrast en kan zwijgzaamheid overeind blijven. Kamerleden die het wagen met journalisten te spreken over de materie staat een reprimande te wachten; iets waar met name de nieuwkomers in de volksvertegenwoordiging zich door laten intimideren.



                                    Het was dan ook schrikken in het Logement, waar de onderhandelingen plaatsvinden, toen de krant vorige week kon melden dat de presentatie van het regeerakkoord voor woensdag voorzien zou zijn en niet voor maandag of dinsdag. Het besluit was slechts enkele minuten daarvoor genomen, toen veel media meldden dat een akkoord ophanden was.

                                    Wat dit jaar eens te meer duidelijk wordt is dat geen formatie hetzelfde is. In vroeger tijden lekten tussenstanden geregeld met opzet uit, bijvoorbeeld om een onderhandelingspartner juist voor een voldongen feit te plaatsen. Nu hoopt de coalitie tot het allerlaatste moment de deksel erop te houden, om een zo evenwichtig mogelijk beeld te creëren bij de presentatie.

                                    Verwachtingen


                                    Dit jaar valt wel op door het vroege, brede gespeculeer over de personele invulling van het kabinet. Het is mede veroorzaakt door de hooggespannen verwachtingen die hoofdrolspelers zelf hebben gecreëerd. Sigrid Kaag (D66) gaf aan dat het helemaal anders moest, Mark Rutte (VVD) beloofde een kabinet met ’nieuw elan’.

                                    Dit weekend hield Wopke Hoekstra (CDA) zijn congres meerdere malen voor dat onder zijn leiderschap ’nieuwe bewindspersonen’ het verschil gaan maken voor zijn partij. Rond de CDA-top wordt vermeld dat ministers een commitment aangaan voor de duur van een kabinetsperiode. Er zou geen automatisme zijn om door te gaan als er een nieuwe ploeg aantreedt.

                                    Het zal Hugo de Jonge en zijn medestanders een ongemakkelijk gevoel geven, hoewel hij deze zomer ook al eens droomde over een baan buiten het Haagse. Zelf weet de voormalig lijsttrekker inmiddels welk besluit de partijtop over hem genomen heeft.

                                    Voor Ferdinand Grapperhaus kan het ook even slikken worden. Bij een andere partij merkte men al enige tijd geleden dat de minister van Justitie aan het polsen was of hij in een volgende periode op hun steun kon rekenen. Maar de druk rond het Mocro-maffiadossier en antivaxers hebben zijn ministerschap er de afgelopen tijd merkbaar niet gezelliger op gemaakt. Een excuus om niet door te wíllen is daarmee voorhanden.

                                    Bij de VVD hoeven ze minder mensen teleur te stellen, want van de bordesfoto is naast Mark Rutte alleen Sander Dekker nog over. In de VVD klinkt dat hij zijn ministerschap voor Rechtsbescherming een stuk beter heeft gedaan dan zijn staatssecretariaat van Onderwijs tijdens Rutte-II. Maar het is een publiek geheim dat zijn relatie met de premier niet de warmste is binnen de VVD.

                                    Enige continuïteit in het VVD-smaldeel is na het vertrek van Stef Blok, Henk Kamp, Halbe Zijlstra, Cora van Nieuwenhuizen, Tamara van Ark, Bruno Bruins, Eric Wiebes en Bas van ’t Wout in ieder geval geen overbodige luxe. Inmiddels wordt ook gefluisterd dat Kamerlid Aukje de Vries, die momenteel het coronadossier onder haar hoede heeft, een goede kanshebber is voor een kabinetspost. En op de departementen wordt er rekening mee gehouden dat Rob Jetten een ministerschap voor Klimaat kan krijgen, hoewel men in de coalitie erop rekent dat hij het fractievoorzitterschap van D66 krijgt.

                                    Screening


                                    Een volledig plaatje van de 29 bewindspersonen van Rutte-IV laat nog wel even op zich wachten, want er moet dus eerst naslag verricht worden over hun verleden.

                                    Grote lijnen over de extra uitgaven van de coalitie zijn al wel bekend. De fondsen voor stikstof- en klimaatbeleid, alsmede het schrappen van het leenstelsel en de royale aanbieding van kinderopvang zijn gezien de verkiezingsprogramma’s van de vier partijen geen verrassing. Wat vooral opvalt, is dat het zo stil blijft over de echt hete hangijzers als migratie en medisch-ethische kwesties. Daar wordt dus politieke pijn geleden.

                                    De doorsnee-Nederlander zal het worst wezen, maar over het motto van het nieuwe coalitieakkoord werd ook nog flink geheimzinnig gedaan. Het woord ’nieuw’ zou erin ontbreken, wellicht omdat men ook wel weet dat ondanks de grootspraak over verandering er tijdens Rutte-IV ook veel hetzelfde zal blijven. Zoals regeren volgens een op punten dichtgetimmerd regeerakkoord.

                                    Na de historisch lange formatie in nota bene crisistijd heeft schuldbewustzijn zich wel van coalitiekringen meester gemaakt. De suggestie die op sociale media rondging voor het nieuwe kabinetsmotto, vond men stiekem helemaal zo slecht nog niet:

                                    ’Sorry.’

                                    Luister ook naar politiek commentator Wouter de Winther in de nieuwste aflevering van de podcast Afhameren:

                                    Comment


                                    • dit kabinet gaat in tijd van corona 5 miljard bezuinigen op zorg, snapt iemand het nog?

                                      Comment


                                      • Hoeft ook niet.. ze hebben het vertrouwen van de meeste kiezers gekregen..da's het enige dat voor dat gaies van belang is. Wat ik persoonlijk totaal niet snap is dat de VVD zoveel stemmen heeft gehad..bezuinigen op de zorg al jarenlang het beleid dus in die zin zijn ze consequent.. HHH
                                        Last edited by vuurwants; 15-12-2021, 21:04.

                                        Comment


                                        • nou dat snap ik wel, er was op rechts geen alternatief, dus rechtse stemmers gaan niet op links stellen, Wilders is sociaal links en alleen op vluchtelingenbeleid rechts. Baudet was de weg al kwijt en CDA lag als middenpartij al in puin door onderlinge ruzies. En mensen stemmen in moeilijke tijden dan vaak op een ervaren man die het jaren lang goed heeft gedaan, ook qua economie etc.

                                          Daarbij heeft Rutte met alle partijen geregeerd al die jaren dus die waren mede verantwoordelijk, en men kan niet beleid maken en miljarden uitgeven voor bv ziekenhuizen als je niet weet of je ze nodig hebt en zo ja hoeveel, en voor wat, en hoe die ziekte dan te bestrijden waarvan je niet weet of en zo ja wanneer ie komt. Als ze dat toen hadden gedaan waren ze voor gek verklaard, wnat miljarden uitgeven aan leegstaande ziekenhuizen met personeel en apparatuur niet wetende waarvoor gaat tenkoste van andere uitgavens die wel toen zeker gemaakt moesten worden.

                                          Dus achteraf praten is altijd gemakkelijk en voor de domme mensen onder ons.

                                          Nu kan je ze wel kwalijk nemen dat men nu niet leert van het virus in de landen om ons heen waar het virus eerder was, zoals tijdig met vaccinaties beginnen en niet steeds wachten waardoor mensen in de ziekenhuizen komen, dan lockdowns afkondigen en dan langzaam maar eens met een vaccinatie beginnen dat is echt absurd. Of nu investeren in personeel en opleidingen voor nieuw ziekenhuispersoneel om zo stap voor stap de ziekenzorg op te schalen voor de komende 2 jaar voor deze corona ellende. Nu wordt de rekening middels lockdowns bij bedrijven neergelegd en ondernemers die dat op langere termijn niet kunnen volhouden en zo ga je stap voor stap die mensen en een deel van de economie naar de Filistijnen brengen. Ondernemers zullen nu ook denken waarom moet ik steeds dicht en ben ik strak er aan met mijn bedrijf voor wat? Want als men steeds te laat en te langzaam vaccineert of nu niet investeert in de zorg, dan zijn die ondernemers voor niets kapot gegaan. Want dan zitten we nog steeds met volle ziekenhuizen en zijn we geen stap vooruit gegaan.

                                          Comment


                                          • wat als men geen VVD had gestemd, dan zaten we nu met Kaag als premier en een totaal linkse coalitie, nee dat zou helpen...

                                            Comment


                                            • Bezuinigen op onze zorg? Wat een idioten

                                              Comment


                                              • Een volledig links kabinet zou ik wel tof vinden eigenlijk (zou eens tijd worden denk ik)..eerlijk gezegd vind ik de linkse partijen nog veel en veel te veel 'rechtse consessies' doen. Maar oké, ik ben dan ook linkser dan links.

                                                Comment


                                                • Originally posted by Fortuneboy View Post
                                                  wat als men geen VVD had gestemd, dan zaten we nu met Kaag als premier en een totaal linkse coalitie, nee dat zou helpen...
                                                  Nee is ook geen ideale optie. Maar over rechts is nu nauwelijks iets serieus te vormen als je VVD er buiten wil laten. Je kan je afvragen of je nog wel rechts wil stemmen als je ziet wat voor zooitje het geworden is de laatste jaren onder voornamelijk rechts bewind.

                                                  Comment


                                                  • er is toch amper te spreken van een rechts of links bewind in dit land? VVD is de enige rechtse partij en die hebben steeds met partijen als PvdA, CDA, D66 moeten regeren.

                                                    afgelopen 4 jaar met D66, CU en CDA
                                                    4 jaar daarvoor met de PvdA

                                                    voordeel is wel geweest dat we economisch er goed op staan t.o.v. rest van Europa

                                                    en nu gaan ze miljarden investeren, maar dat van op de zorg bezuinigen snap ik niet

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X