iedereen vergeet dat het zandpad tijdens opening in laatste jaar ook terug liep qua verval en leegstaande kamers
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Algemeen - Utrecht
Collapse
X
-
Zandpad krijgt natuurvriendelijke oever
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Utrecht hebben dinsdag de natuurvriendelijke oever langs de Vecht aan het Zandpad officieel opgeleverd. Samen met de herinrichting op de oever zelf, krijgt het gebied ‘Het Nieuwe Zandpad’ een groen aanzicht. De natuurvriendelijke oever is goed voor de waterkwaliteit en met meer groen in de stad kan de recreatie in dit gebied toenemen.
Het waterschap is verantwoordelijk voor goede waterkwaliteit. Met het aanleggen van de natuurvriendelijke oever wordt de waterkwaliteit verbeterd en voldoen het waterschap aan Europese regelgeving (Kader Richtlijn Water). Daarnaast is een groene oever goed voor natuur en recreatie. De oever is 600 meter lang en varieert in breedte van 2 tot 3 meter. De oever wordt beschermd door een golfbrekerconstructie.
Arjan van Rijn, dagelijks bestuurder van het waterschap: ‘Ik ben blij met de aanleg van deze natuurlijkvriendelijke oever. Waar voorheen een kale oever was is nu een oever gemaakt met oever- en waterplanten. Vogels, vissen en insecten gebruiken de begroeiing om voort te planten en te schuilen. Een betere waterkwaliteit zorgt dus ook voor meer biodiversiteit. In 2015 is de Vecht schoongemaakt en met de aanleg van de oever over een lengte van 600 meter, wordt de waterkwaliteit ook in het laatste gedeelte van de Vecht verbeterd.’
Lot van Hooijdonk, wethouder gemeente Utrecht: “Naast de natuurwaarde van de groene oever is dit ook goed nieuws voor de vele fietsers, hardlopers en wandelaars die gebruikmaken van het fietspad langs de Vecht. Hun route is met deze nieuwe oever weer een stuk groener geworden. Ik loop hier zelf vaak hard en heb al watervogels zien nestelen en zelfs een school visjes gezien. En dat midden in de stad, waardoor dit mooie stukje Utrecht voor veel mensen bereikbaar is.” In 2016 hebben het waterschap en de gemeente samen besloten om het gebied langs het Zandpad opnieuw in te richten. De kosten voor de aanleg van de oever à 265.000 euro zijn door beide partijen gedeeld. Het belang van het waterschap is vooral een betere waterkwaliteit en voor de gemeente Utrecht een nieuwe kwaliteitsimpuls voor het gebied. Door de samenwerking is een win-winsituatie voor beide partijen ontstaan.
https://utrecht.nieuws.nl/natuur/760...delijke-oever/
Comment
-
Is dat nog wel nodig dan? Bij vele grote bedrijven is het besef er nu dat thuiswerken prima kan en ontdekken nu de echte voordelen. Ik zeg uit mijn hoofd dat als er tussen de 5% en 10% minder verkeer is, het file probleem vrijwel volledig opgelost is.
Comment
-
Haha nee joh, ik kijk elke ochtend RTL Nieuws waar ze de files in vermelden. Zelfs op de dagen met echt moeilijk weer kwam het niet boven de 100km aan files uit. Meeste dagen is er geen file of 10km ofzo. Volgens mij was het voor corona elke dag ruim 300km aan files?
Comment
-
daar begint het mee, en dat boten verhaal komt niet uit de lucht vallen dus er is al teveel drukte met boten nu, zie https://www.ad.nl/utrecht/giethoorns...jven~a354ba24/
Giethoornse toestanden in Utrechtse grachten, maar zo moet het voor iedereen leuk blijven
Rondvaartboten, (feest)sloepen, kano’s, suppers en dan ook nog eens veel zwemmers: het wordt steeds gekker en drukker in de Utrechtse grachten en singels. Bovendien is het eind van de groei nog lang niet in zicht. Dat is een probleem, dus zoeken gemeente en bewoners samen naar een oplossing. Zoals extra aanlegplekken net buiten de stad. ,,We willen dat iedereen kan blijven genieten.”
Het is op warme zomerdagen haast geen uitzondering meer: wie een blik werpt op het water in de binnenstad kan over de hoofden lopen. Ook bij de gemeente blijft dit niet onopgemerkt. Doordat de stad groeit, de zomers warmer worden en sinds vorig jaar de singel weer rond is, zoeken steeds meer mensen het water op voor verkoeling, huren een kano of varen op boten. En juist ook in deze coronatijd kiezen mensen er vaker voor om op het water te zijn. Met als gevolg dat de wachtlijst voor een ligplaats ook nog langer is geworden dan die al was.
En het eind van de groei is nog niet in zicht: Utrecht verwacht zelfs dat het vaarverkeer in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. ,,We zien dat er meer verschillende groepen op hetzelfde moment het openbare water gebruiken’’, aldus wethouder Kees Diepeveen (openbare ruimte, GroenLinks) in een filmpje van de gemeente Utrecht. ,,We willen dat iedereen kan blijven genieten van het openbare water. Nu én in de toekomst.’’ Het is daarom dat de gemeente samen met de bewoners nadenkt over hoe het beste om te gaan met de unieke waterwegen, zodat het voor iedereen leuk blijft.
Onlangs was een eerste bijeenkomst om hierover na te denken, waarin bewoner Charles Chamboné een eerste aanzet tot een oplossing heeft gegeven. Het plan ligt inmiddels ook op tafel bij alle raadsleden. De Utrechter die veel kennis en ervaring heeft op het water, denkt dat de singels en grachten voor een groot deel ontlast kunnen worden door een aanlegstrook te maken net buiten het centrum op loop-, fiets- en busafstand. Volgens Chamboné zijn de kades bij de voormalige prostitutiezone langs het Zandpad de ideale plek. ,,De meeste bootjes komen immers via de Vecht (het Zandpad) de stad binnen.’’
Volgens Camboné is dit ‘een logische plek’, mede omdat ‘je er veel bootjes kwijt kan zonder al te grote investeringen’. ,,Dit is een goede manier om de binnenstadswateren te ontlasten. Vanaf daar kunnen mensen, veelal ouderen die voor een paar dagen de stad willen aandoen, met een vouwfiets, lopend of met de bus naar de binnenstad toe als ze willen. Veel mogelijkheden in de stad om aan te leggen zijn er niet, en de schaarse plekken die er zijn, zijn snel vol. Een grote aanlegplaats net buiten het centrum zal dan ook enorm welkom zijn.’’
Commerciële vaart
Maar daarmee ben je er nog niet, geeft Chamboné toe. Het reguleren van de particuliere pleziervaart is één ding, de commerciële vaart is een ander probleem. De verhuurbedrijven, zoals Sloep Huren Utrecht en rederij Schuttevaer, zagen de afgelopen maanden door de pas geopende singel én het mooie weer een ongekende stormloop op vaartuigen. En het Utrechtse waternetwerk zal nóg groter worden met de Leidsche Rijn, die in 2023 wordt doorgetrokken: bootjes kunnen dan ook tussen de binnenstad en de Munt varen.
Over dat alles gaan de bewoners zich met de gemeente de komende maanden verder buigen. In de loop van volgend jaar moet er een plan liggen met nieuwe regels en voorschriften over hoe iedereen van de unieke waterwegen kan blijven genieten zonder elkaar in de weg te zitten.
Comment
-
ja dan worden die steden te vol in Amsterdam was het al een hel en als zich dat gaat verplaatsen naar andere steden dan worden het toerisme cities waar het niet meer leuk is voor ons. Teveel welvaart kan dus wel geld brengen en virussen door de reisbewegingen maar dan worden steden ook niet meer leuk om er te vertoeven.
Comment
-
Toerisme vanuit Amsterdam gaat verplaatsen naar andere steden? Dan krijg je een soort verspreiding over meerdere steden. Beter toch? Is het op de Wallen ook niet zo druk meer, hoeft dat ook niet dicht. Hoppa probleem opgelost
Comment
-
Het toerisme nam juist overal toe door meer welvaart in de wereld waardoor steden als Londen, Rome, Venetie etc etc te vol worden en dan groeit het ook elders. Voor buitenlanders is Nederland erg klein en daar speelt de toerisme bussiness handig op in zo is Zandvoort opeens Amsterdam on sea, Giethoorn wordt al onleefbaar en geld kan leuk zijn maar als steden te druk worden wordt het er niet leuker op voor de bewoners van een land zelf. Het is toch al een hel om in het centrum van Amsterdam te zijn als Nederlander door de drukte maar ook vanwege de daarmee alles veel duurder wordende zaken als parkeren en wonen en prijzen v restaurants etc? Het zijn geldmachines geworden met minder ruimte en gezelligheid. Niet echt fijn. In Venetie worden toeristen al bekogeld of uitgescholden door de plaatselijke bewoners.
Comment
-
Nou dat is wel kort door de bocht het is een combi van toerisme waar drukte is is er krapte in de og sector zowel zakelijk al wonen, en daarbij is het een stad waar veel grote bedrijven gevestigd zijn dus veel mensen met hoger inkomen als ex patters, en dan ook nog de nabijheid van Schiphol, en daar door komen ook huisjesmelkers die dat verdienmodel zien.
Comment
-
https://www.privehuizenblog.nl/gaat-...eft-dit-nodig/
zoveelste kandidaat die door bibob en regelgeving Gemeente moet , wordt niets, en voor wat? Kleine kut peeskamertjes met 1 persoons bedden op de wal waar je dan moet rondlopen, totale treurnis dus
Comment
-
Dit https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/218...ostitutie.html was het laatste nieuws en daarin staat dat pas over een jaar het besluit wordt genomen, wat moeten ze dan nog in Godsnaam een heel jaar checken van de nieuwe kandidaat??? EN dan moet er nog gebouwd worden etc.
Comment
Comment