Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hoe is het bij de diverse koningshuizen?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #51
    https://www.telegraaf.nl/entertainme...beste-vermogen

    Die familie treft veel ongeluk momenteel

    Comment


    • #52
      https://www.ad.nl/show/koning-willem...sing~a07e2948/

      Koning Willem-Alexander: streep door staatsbezoek Vietnam was ‘complete verrassing’


      MET VIDEODe afzegging van het staatsbezoek van het koningspaar aan Vietnam was een ‘complete verrassing’. Dat zei koning Willem-Alexander, nadat hij samen met koningin Máxima een high tea had geserveerd in een dorpshuis in Badhoevedorp, in het kader van vrijwilligersactie NLdoet. ,,We kennen de reden echt niet.’’

      Zondagavond zou het koningspaar met het regeringsvliegtuig naar Vietnam vliegen voor het eerste staatsbezoek van dit jaar, maar donderdagmiddag bleek plots dat het vierdaagse bezoek voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst gebeurt dit vanwege ‘binnenlandse omstandigheden’ in Vietnam. Welke dit zijn, is nog altijd niet duidelijk. ,,We kennen de reden echt niet’’, aldus de koning.

      Hij noemde het uitstel van zijn staatsbezoek ‘heel jammer’. ,,We betreuren het zeer dat het uitgesteld is. Voor degenen die keihard gewerkt hebben, zowel in onze eigen staf als bij de Nederlandse ambassade in Vietnam. En het consulaat-generaal in Ho Chi Minh-stad, voor hen is het een extra grote teleurstelling. Zij hebben maandenlang dag en nacht keihard gewerkt aan dit bezoek. We hopen dat het op een ander moment door kan gaan en moeten horen wat de reden van het uitstel is.’’

      Vanwege de raadselachtige ontwikkelingen is de agenda van het koningspaar volgende week plots leeg. Koning Willem-Alexander: ,,Er ligt altijd genoeg op de plank om in te plannen, dus we zijn hard bezig om de agenda's voor volgende week te vullen. Dat gaat ook lukken.’’

      Vrijwilligersactie NLdoet


      Dat Willem-Alexander en Máxima naar het dorpshuis in Badhoevedorp kwamen, had niets met dit uitstel te maken. Jaarlijks laten zij zich zien bij NLdoet, de vrijwilligersactie van het Oranje Fonds, die vrijdag en zaterdag voor de twintigste keer wordt gehouden. In de keuken van het dorpshuis hielpen de koning en koningin eerst mee met de voorbereidingen van de high tea, daarna serveerden ze soep, broodjes en taartjes uit aan ongeveer 35 kwetsbare bewoners uit het Noord-Hollandse dorp. ,,Een prachtig moment in het jaar, waar we echt van genieten”, zei de koning, nadat hij zelf in de weer was geweest met een fles witte chocolade op de desserts van de high tea. ,,Als de gasten maar niet denken dat het mayonaise is’’, grapte hij.

      Koning Willem Alexander aan tafel van de high-tea. © BrunopressTiming


      Zijn echtgenote ontfermde zich tegelijkertijd met andere vrijwilligers over het maken van fruitspiesjes. Máxima werd tijdens het rijgen onder meer gevraagd of ze zelf vaak kookt. ,,Ik vind het leuk, maar ik heb er te weinig tijd voor. En omdat ik weinig kook, raak ik het tempo en de timing een beetje kwijt. Als ik zeg: we gaan om negen uur eten, wordt het vaak een half uur later.’’

      Haar toehoorders wilden van de koningin ook graag weten of Argentijns eten lekker is. Na een stilte zei Máxima: ,,Mijn moeders eten wel!’’


      Prinses Beatrix hielp vanochtend al mee op een stadsboerderij in Utrecht, onder meer met de verzorging van de dieren en het inzaaien van schooltuintjes.

      © Brunopress
      © Brunopress

      Comment


      • #53
        ik zag vd week op tv dat Koningin Wilhelmina aan de crystal meth zat

        Comment


        • #54
          ja lachen dat was in dat wekelijkes programma van Daan Schuurmans over het koningshuis en ontstaan

          ook een eerdere koning die buiten zijn vrouw om met mannen deed oa in de paleistuin en werd gechanteerd daarmee

          en zijn zoon die later koning weg, sloeg zijn vrouw en vernederde en pestte haar waar iedereen bij was

          nu die Bernhard deed alles wat ie niet mocht, en Wilhelmina wist dat ie van arme oude adel was zonder geld en hij zoek op was naar een rijke vrouw, en ze wist ook dat ie lid was van de Naziparij van Hitler, de rest daarna met zijn buitenechtelijke relaties, steekpenningen aannemen en een brief schrijven naar Hitler om zich aan te bieden als stadhouder van Nederland voor het Duitse rijk, pius nog meer foute dingen is geschiedenis

          Beatrix zei niet voor niets bij zijn begrafenis, wie hebben we nu eigenlijk begraven....

          Comment


          • #55
            Ach dankzij de Oranjes zijn we als Nederland wel een zelfstandig en welvarend land geworden.

            Comment


            • #56
              Ja dat is wel zo maar wie weet waren we zonder de Oranjes ook een prima land geworden dat zullen we nooit weten.

              Comment


              • #57
                Zijn ook nog eens moffen

                Comment


                • #58
                  https://www.ad.nl/show/prinses-kate-...pie~aa98c12dd/


                  Prinses Kate. © EPA
                  Prinses Kate heeft kanker en krijgt chemotherapie


                  De Britse prinses Kate (42) wordt behandeld voor kanker. Na de succesvolle operatie aan haar buik begin dit jaar leek er geen sprake te zijn van de ziekte, later werd toch kanker bij haar vastgesteld. Ze krijgt nu chemotherapie, meldt ze vrijdagavond in een video op sociale media.

                  Kate zit momenteel in de beginfase van de behandeling, zegt ze. ,,Dit was natuurlijk een enorme schok’’, aldus de prinses. ,,William en ik hebben er alles aan gedaan om dit privĂ© te verwerken, met het oog op ons jonge gezin.’’

                  De Britse prinses onderging begin dit jaar een geplande operatie aan haar buik en was even daarvoor voor het laatst in het openbaar verschenen. Hoewel destijds al werd gezegd dat ze zich pas rond Pasen weer zou laten zien, ontstond online bezorgdheid over haar welzijn.

                  Al snel deden de gekste theorieën de ronde. Een nieuwe foto op Moederdag moest de boel sussen, maar het tegenovergestelde gebeurde toen in de foto allerlei fotoshopfouten bleken te zitten. Kate was thuis zelf aan het knutselen geslagen zoals elke hobbyfotograaf doet, legde ze daarna uit.

                  Comment


                  • #59
                    https://www.telegraaf.nl/entertainme...dingen-te-doen

                    Royals zitten niet te wachten op herrie in het paleis
                    Voor Harry blijft deur op slot: ’Ze hebben wel betere dingen te doen’

                    Mocht de Britse prins Harry al in de veronderstelling zijn dat hij de ziekte van zijn schoonzus kan aangrijpen om de stroeve verhoudingen met zijn familie wat te smeren, dan komt hij van een koude kermis thuis. „Dat is wel het láátste waar zijn broer William en Kate nu behoefte aan hebben.”

                    © GETTY IMAGES

                    Prins Harry blijft, naar verluidt, persona non grata in de Britse paleizen en/of buitenverblijven.




                    De huidige stand van zaken in het Britse koningshuis had niet misstaan in het script van een serie Ă  la The Crown. Ware het niet dat de ziekte van zowel koning Charles als zijn schoondochter prinses Catherine, beiden lijden aan kanker, bittere realiteit is. En dan zit je niet te wachten op een nestbevuiler die met een olijftak komt aanzetten.

                    Naar verwachting keert prins Harry in mei terug naar het land van geboorte om in de St Paul’s Cathedral een dienst rondom het tienjarig jubileum van zijn Invictus Games bij te wonen. En hoewel een groot deel van het Britse volk een verzoening met zijn familie, juist nu, zou toejuichen, lijkt het onwaarschijnlijk dat hij voet zet binnen de muren van Anmer Hall.

                    Het Harry-probleem

                    In het buitenverblijf in Norfolk, waar het gezin van kroonprins William zich heeft teruggetrokken, zoeken ze de rust op nu Catherine wordt behandeld tegen kanker.

                    Bronnen dicht bij de prins en prinses van Wales laten er in The Telegraph geen misverstand over bestaan: „Het Harry-probleem is wel het allerlaatste waar ze zich op dit moment mee bezig willen houden. Er spelen nu, overduidelijk, belangrijkere zaken.”
                    Bommen



                    In een videoboodschap, door Kensington Palace gedeeld op sociale media, maakte Kate bekend dat ze de gevreesde ziekte onder de leden heeft. Ook vraagt ze om privacy en roemt ze haar echtgenoot. „William is een grote bron van troost en geruststelling. Net als de liefde, steun en vriendelijkheid die door zo velen van jullie is getoond. Het betekent veel voor ons allebei.”



                    Door Britse koningshuiskenners wordt aangenomen dat de troonopvolger degene is die zich de laatste jaren het meest heeft gestoord aan het gedrag van zijn jongere broer – die zich weer even in het leger moet hebben gewaand toen Meghan en hij de ene na de andere bom op de koninklijke familie afvuurden. Nadat Harry’s Amerikaanse echtgenote drie jaar geleden in het fameuze interview met Oprah Winfrey verklaarde dat een lid van het koningshuis zich zorgen maakte over de huidskleur van hun zoon Archie, op dat moment nog niet geboren, was de Britse beer los.

                    Glad ijs




                    Harry, die sinds de zomer van 2020 onder de Californische zon leeft, bleef zich op glad ijs begeven met een reeks televisie-interviews, zijn geruchtmakende boek Spare en een meerdelige Netflix-documentaire. Terwijl daarmee miljoenen werden verdiend, verloor het stel de sympathie van het volk – en zijn familie.



                    En dan was er nog de Nederlandse vertaling van het boek Endgame, van Omid Scobie, waarin doodleuk (volgens de schrijver per ongeluk) uit de doeken werd gedaan dat Charles Ă©n prinses Catherine degenen waren die opmerkingen hadden gemaakt over Archies huidskleur.Morele steun



                    Ongetwijfeld wakkergeschud door alle hoon zou Harry daarna vastberaden zijn het weer goed te maken. „Ik wil mijn vader en broer terug, maar dan wel als familie, en niet als instituut.”



                    Ondertussen vallen royaltyexperts over elkaar heen om hun zegje over de situatie te doen. Zo beweert de Amerikaanse journaliste Sally Bedell Smith dat Kate totaal niet zit te wachten op morele steun van haar zwager en schoonzus.

                    ’Narcistisch’




                    „Ze heeft haar ouders, haar zus en bovendien is ze ontzettend close met koning Charles”, zegt de biograaf van boeken over onder anderen prinses Diana, koning Charles en Queen Elizabeth in The New York Times. Ze voegt er nog aan toe dat haar landgenote „enorm narcistisch en dominant” is.



                    De videoboodschap van hun schoonzus kwam ook voor Harry en Meghan als een donderslag bij heldere hemel. „Ze hoorden het nieuws tegelijk met de rest van de wereld”, onthult een bron aan The New York Post. En zoals dat dan gaat in een van elkaar vervreemde familie, wensten de Sussexes Kate en haar gezin in een statement ’veel sterkte en gezondheid toe’. „We hopen dat ze privĂ© en in alle rust kan herstellen.”

                    Fans die in mei hopen een glimp van de voormalige actrice op te vangen, komen waarschijnlijk bedrogen uit. Nu Harry en zijn gezin vanuit het paleis geen beveiliging meer krijgen, is de kans groot dat Meghan noch Archie en Lilibet de prins vergezellen wanneer hij voet zet op Engelse bodem.

                    Comment


                    • #60
                      https://www.ad.nl/royalty/koningshui...land~a0f54fd5/


                      In het archief van het Koninklijk Huis werd de originele NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard gevonden. © Photo News / Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

                      Koningshuis geeft nazi-lidmaatschapskaart prins Bernhard terug aan Duitsland


                      De koninklijke familie heeft de veelbesproken NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard overgedragen aan Duitsland. Dat heeft het nationale archief in Koblenz bekendgemaakt. De ontdekking van de kaart in het privéarchief van de prins zorgde in oktober vorig jaar voor veel ophef.

                      Al langer waren er sterke vermoedens dat prins Bernhard lid was geweest van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij van Adolf Hitler. Maar de prins zelf ontkende dat altijd stellig, ook al vonden historici Gerard Aalders en Coen Hilbrink in 1996 in de Verenigde Staten een kopie van zijn lidmaatschapskaart en correspondentie over de opzegging in 1936. Tot vorig jaar oktober overtuigend bewijs werd gevonden. In zijn privéarchief zat zijn originele lidmaatschapskaart van de NSDAP.

                      Schrijver Flip Maarschalkerweerd onthulde de vondst in zijn boek De achterblijvers. Na het overlijden van prins Bernhard in 2004 moest de schrijver en oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief het privéarchief van de prins inventariseren.

                      In het privĂ©archief bevonden zich de dossierkaart van Bernhard uit het centrale NSDAP-ledenbestand evenals andere documenten van de prins, zoals correspondentie en gespreksnotities. De documenten waren in 1949 aan Bernhard overhandigd door de Amerikaanse militaire generaal Lucius D. Clay. Sindsdien waren ze in bezit van het Koninklijk Huisarchief. „Dear Prince Bernhard”, schreef Clay, „Ik heb dit een aantal jaren in mijn kluis bewaard. Toen ik op het punt stond het te vernietigen, bedacht ik dat u het recht hebt verdiend dit zelf te vernietigen.’’

                      De vondst leidde ertoe dat het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn naam schrapte en in veel gemeenten discussies gevoerd werden over straten, pleinen en verenigingen die zijn naam dragen.

                      Correspondentie


                      Claudia Hörster, directeur van de Koninklijke Verzamelingen, heeft de documenten overgedragen aan het Bundesarchiv (Federaal Archief) in Koblenz, dat ook het archief van de nazi-partij beheert. Behalve Daarzij zitten ook documenten over de beĂ«indiging van het lidmaatschap van de prins. ,,Het gaat vooral om correspondentie tussen Duitse partijleden”, zei Hörster eerder tegen NRC.

                      Ook zit er een verslag in van een gesprek van de prins met een medewerker van de Duitse Emigrantenzentrale in Amsterdam. Aanleiding voor dat gesprek zijn spanningen in de Duits-Nederlandse betrekkingen die de overkomst van de Duitse gasten voor het huwelijk tussen Bernhard en Juliana in 1937 dreigen te bemoeilijken.

                      Hörster, heeft deze documenten overgedragen aan het Duitse archief, zodat de documenten ‘in hun oorspronkelijke context kunnen worden teruggebracht en algemeen toegankelijk kunnen worden gemaakt’, aldus het Bundesarchiv in een persbericht. De lidmaatschapskaart zal worden teruggestuurd naar de centrale ledenadministratie van de NSDAP in het archief. Die omvat ongeveer 12,7 miljoen kaarten.

                      Grote erkenning


                      ,,Het verdient grote erkenning dat het Koninklijk Huisarchief in Den Haag het Federaal Archief heeft benaderd en heeft aangeboden de documenten terug te brengen in hun oorspronkelijke context. Dit dicht een aanzienlijk gat in de traditie’’, aldus voorzitter Michael Hollmann.

                      Het NSDAP-lidmaatschapsdossier bevindt zich sinds 1994 in het Bundesarchiv. Voorheen maakte het deel uit van het Berlin Document Centre (BDC), dat onder Amerikaans bestuur staat. Het dossier werd onder meer gebruikt ter voorbereiding op de processen tegen oorlogsmisdadigers in Neurenberg.

                      Pas sinds de overdracht aan het Bundesarchiv is het dossier beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek of het publiek. Behalve het centrale ledenbestand bevat het archief ook partijcorrespondentie en personeelsgegevens van leden van de SS en SA (Sturmabteilung).

                      Comment


                      • #61
                        Nu willen ze Prinsjesdag weer gaan opleuken, pfff

                        Comment


                        • #62
                          https://nos.nl/artikel/2517023-amali...jaar-in-madrid


                          ANP
                          NOS Nieuws‱Gisteren, 17:22‱Aangepast gisteren, 17:30

                          Amalia woonde en studeerde door dreiging ruim een jaar in Madrid


                          Kroonprinses Amalia heeft ruim een jaar in Madrid gewoond en gestudeerd vanwege haar veiligheidssituatie. Dat melden bronnen aan de NOS. Inmiddels woont ze in Amsterdam.

                          In oktober 2022 werd duidelijk dat Amalia te maken had met zware bedreigingen. Daardoor moest ze noodgedwongen thuis wonen en kon ze niet over straat. Naar nu blijkt heeft ze ongeveer een jaar in Madrid gewoond en gestudeerd. Amalia gaf in eerdere gesprekken ook aan dat ze het door de situatie erg moeilijk had en het normale leven miste. In de Spaanse hoofdstad had ze meer bewegingsvrijheid.

                          Volgens bronnen is de dreiging niet verdwenen, maar kan ze door maatregelen wel weer in Nederland wonen en studeren. Wat die maatregelen zijn, is niet bekend.

                          'Situatie hakte er hard in'


                          Koning Willem-Alexander vertelde in de podcast Door de ogen van de koning onder meer dat de situatie er "heel hard had ingehakt" bij zijn dochter en zijn gezin. "De onzekerheid, de onvrijheid, dat is niet zoals je je kinderen wil opvoeden en wat je je kinderen wil meegeven", zei hij. Ook zei hij dat hij trots was op haar, om hoe ze het allemaal volhield.

                          Morgen begint het staatsbezoek van de Spaanse koning en koningin. Amalia is voor het eerst zelf ook aanwezig bij een staatsbezoek aan Nederland. Niet geheel toevallig is dat het staatsbezoek van Spanje. Amalia zal zelf op Koningsdag voor het eerst te spreken zijn.

                          Comment


                          • #63
                            As zaterdag 27e Koningsdag, altijd een leuke feestdag😀

                            Comment


                            • #64
                              https://www.telegraaf.nl/entertainme...arten-te-raken

                              Mark bekijkt het!
                              De serie MĂĄxima is zwaar geromantiseerd en bedoeld om meisjesharten te raken

                              Als Willem-Alexander eruit had gezien als Martijn Lakemeier en MĂĄxima de charmes had gehad van actrice Delfina Chaves dan hadden we het meest perfecte koninklijk paar op aarde gehad. Maar onze koning en koningin zijn net iets minder volmaakt.




                              De serie Máxima is zwaar geromantiseerd en bedoeld om meisjesharten te raken. Ik geef toe: ik ben er gevoelig voor. Maar je kijkt er ook doorheen. De eerste twee afleveringen zijn kauwgomballenvarianten van de werkelijkheid. Een roze ballon die opblaast en in je gezicht uiteenspat. Máxima wist aldus biografen exact naar welke feest ze ging toen ze de prins voor het eerst ontmoette in Sevilla. Máxima gaf zelf aan dat het geen ’love at first sight’ was. De serie is net te afgevijld en de hoofdpersoon krijgt te veel krediet.

                              MĂĄxima, afkomstig uit een welvarend, maar niet schatrijk milieu, deed alles om erbij te horen. Een tikje opportunistisch was ze, net als haar vader, die als staatssecretaris van Landbouw heulde met juntaleider Videla. Die schaduwkanten zie je nauwelijks.



                              Willem-Alexander is een charmante man die rode rozen komt brengen, in bed keurig aan zijn verplichtingen voldoet en nog meer punten scoort door André Hazes te zingen op weg naar de eerste ontmoeting van Måxima met zijn moeder. Ook hij blijft oppervlakkig en te glad. Was er in hun eerste ontmoetingen nooit een moment dat de afgestudeerde geschiedenisstudent dacht: hoe zit het met schoonpapa? Hij wreef zijn aanstaande ook niet in dat Argentinië met omkoping het WK won. Ook de bal op de paal ontbrak, terwijl Måxima in 1978 naar de WK-finale keek.



                              Verfilmen van sprookjes is moeilijk als je de zwarte bladzijden uitgumt. Een jolig jazzmuziekje verbindt de wittebroodsweken van het stel met de Argentijnse juntatijd. Dat is waar de serie mank gaat. La-la-la en snel doorgaan is het credo. Misschien is dat wel de tragiek van de Oranjes. Die gaan ook stug door.



                              MĂĄxima en Willem-Alexander vormen een behoorlijk doorsnee gezin met hun drie dochters. Ze werken hard, gaan graag op vakantie en betalen het liefst niet te veel belasting. Dat wringt. MĂĄxima wordt opgediend als liefdeskaviaar, maar smaakt uiteindelijk naar de oranje tompouce die we zaterdag eten met Koningsdag.

                              Comment


                              • #65
                                Koningsdag vrijwel zonder incidenten verlopen

                                Comment


                                • #66
                                  We hebben zelfs een potloodventer als koning gehad, naast ook een prinselijke hoerenloper en een koning die gaymannen ontving. Best een wonderlijke familie uit Duitsland die teert op ons belastinggeld en dat zelf (nogniet) betalen

                                  Comment


                                  • #67
                                    hoe bedoel je dat precies met een potloodventer? dat heb ik nooit bij geschiedenis gehad hahaha

                                    Comment


                                    • #68
                                      ja die liet zijn leuter zien aan voorbijgangers toch op zijn balkon? en was ook niet zo aardig tegen zijn vrouw, en dan druk ik mij heel zacht uit, Thorbecke ontnam hem ook de meeste politieke macht.

                                      Comment


                                      • #69
                                        https://historiek.net/koning-gorilla...exander/20630/

                                        Koning Gorilla geen voorbeeld voor Willem-Alexander


                                        Portret van koning Willem III

                                        Onze koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand heeft niet de naam Willem IV, zoals hij in 1997 zelf aankondigde in een interview met Paul Witteman, maar koning Willem-Alexander. Het is een trendbreuk, want ook Willem III (1817-1890) heette Willem-Alexander: Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk

                                        Een motivatie werd niet gegeven, maar algemeen wordt aangenomen dat de reputatie van koning Willem I t/m III er een grote rol bij speelt. Voor de 123 afgelopen jaren met vier bewonderenswaardige vrouwen op de troon – Emma (regentes), Wilhelmina, Juliana en Beatrix – zaten er van 1813 tot 1890 drie koningen die volk en regering vooral als hinderpaal zagen voor een vorstelijk leven

                                        ‘Goed dat de Willems zijn vergeten’ kopte NRC Handelsblad in 2007 boven een recensie van het boek Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren van Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra

                                        Over de onhebbelijkheden van Willem III gaan de wildste geruchten. De koning stond bekend om zijn woede-uitbarstingen en was onberekenbaar. In die eerste jaren gaf hij een bevel om het Binnenhof te belegeren en ministers te executeren. Op een balkon in Montreux gooide hij zijn kamerjas open om zijn geslachtsdelen te tonen aan passagiers van langsvarende boten. Thorbecke had altijd twee pennen bij zich als hij de koning iets wilde laten ondertekenen, want de eerste pen smeet de koning meestal woedend de kamer in. Maar dat was aan het hof. Op straat voelde het volk zich steeds minder door de vorst vertegenwoordigd. Daar kreeg hij de bijnaam Koning Gorilla

                                        Aftreden?



                                        Het ‘Buitengewoon Staatsblad’ van 1885, waarin koning ‘Willem de laatste’ zijn aftreden aankondigdeIn 1885 werden op verschillende plaatsen in de grote steden plakkaten afgedrukt van een Buitengewoon Staatsblad; kennelijk een officiĂ«le mededeling. Bij besluit van 21 mei, kondigde ‘Wij Willem de laatste, bij de gratie Gods Koning der Nederlanden enz’ daarop zijn aftreden af.
                                        “Overwegende, dat Wij, Ons einde voelende naderen, zooveel mogelijk wenschen goed te maken, alle ongerechtigheden, kuiperijen en knoeierijen, door Ons of in Onzen naam bedreven, geduld of bestendigd, teneinde, zoo mogelijk, Onze zondige ziel uit het hier namaals te redden uit de klauwen des Satans; (
) 4. Afstand te doen van de Kroon voor onze nakomelingen”

                                        Op het pamflet kwamen meer grieven aan de orde. Het volk was ‘in diepe ellende’ gedompeld; het tractement van de koning bedroeg 600.000 gulden per jaar, het ‘zweet en bloed der arbeiders’ druppelde af op ‘Onze bedorven hofhouding’; er moest vrede worden gesloten met Atjeh en ‘het staande leger’ moest worden afgeschaft. De beide Kamers der Staten-Generaal moesten worden ontbonden en ‘het geheele Nederlandsche volk’ zou beslissen over de toekomstige regeringsvorm; er was nog geen algemeen kiesrecht. Tenslotte maakte de vorst bekend

                                        “Met een diep gevoel van schaamte Onzen nederigen dank te brengen aan het lieve Nederlandsche Volk, dat zoo geduldig en lankmoedig Ons met Onze familie en verderen nasleep heeft gevoed en onderhouden!”

                                        Recht voor Allen

                                        Het was satire, uit anarchistische hoek. Maar het plakkaat maakte wel duidelijk dat er wat broeide. Het was een provocatie van het blad ‘Recht voor Allen’, dat sinds 1879 werd uitgegeven door de Sociaal-Democratische Bond onder leiding van Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

                                        Het blad werd ’s zaterdag ‘met veel kabaal’ in de Jordaan verspreid; een Amsterdams eilandenrijk vol modderpoelen. Er waren hele straten werkloos. Toch was de colportage niet ongevaarlijk: De idealistische verkopers kregen het regelmatig aan de stok met de politie en met de koningsgezinde Jordanezen.


                                        Advertentie voor een ‘monster meeting’ van de Soc-Democratische Bond, ‘niet goedgekeurd bij Kon. Besluit van 23 Maart 1884â€ČIn 1886 werd de hoofdredacteur voor de rechter gesleept om een verhaal dat door een medewerker was geschreven. Volgens Recht voor Allen ging het om de tekst:
                                        “De groote bladen zullen weder lange verhalen doen en liegen van de liefde van het Huis van Oranje voor ’t Nederlandsche volk en van de geestdrift van genoemd volk voor zijn vorst. Men leest in de groote bladen ‘slechts zinnelooze en zoutelooze berichten omtrent handelingen van Z.M. die noch eerbied, noch toewijding, noch eenige geestdrift kunnen uitlokken voor iemand die zoo weinig werk van zijn baantje maakt”

                                        Domela Nieuwenhuis werd tot 1 jaar celstraf veroordeeld wegens majesteitsschennis. Klassenhaat, concludeerde Recht voor Allen, want ene P.v.d.V. uit Hansweert kreeg 25 gulden boete of 14 dagen hechtenis voor de woorden:
                                        ’Onze Koning Willem de Derde is een schoft, eene gemeene ploert en een groote smeerlap en het geheele vorstelijke huis is een . . . boel’

                                        Op de 3 puntjes moet iets verschrikkelijks hebben gestaan (RvA, 26-3-1887). Overigens kreeg Domela Nieuwenhuis gratie op de zevende verjaardag van het nieuwe prinsesje, Wilhelmina, op 31 augustus 1887

                                        Roddel en achterklap

                                        De rechtszaak verhinderde niet dat Recht voor Allen in 1886 een reeks artikelen publiceerde van S.E.W. Roorda van Eysinga, met roddels over misdragingen van koning Willem III in zijn zomerverblijf aan het Meer van GenĂšve. Ze lokten een reactie uit van een anonieme schrijver, die de reputatie van de vorst verder beschadigde met verhalen uit het leger en het hof

                                        Intussen naderde 19-2-1887, de zeventigste verjaardag van koning Willem III. Misschien wel uit wraak dat Domela Nieuwenhuis in de gevangenis zat besloot Recht voor Allen om een levensbeschrijving van de koning te publiceren die tegengif kon bieden aan de officiële huldeblijken. De roddels werden gebundeld en uitgebreid en verschenen aan de vooravond van de vorstelijke verjaardag in een boekje: Uit het leven van koning Gorilla

                                        Koning Gorilla

                                        Omslag van ‘Uit het leven van koning Gorilla’ op de website van ProRepublica
                                        Het smaadschrift vloog met tienduizenden tegelijk de deur uit. Straatventers kwamen handen tekort. Er zouden ook ruiten van ‘socialistische’ boekwinkels zijn gesneuveld; ingegooid door koningsgezinden

                                        In de brochure werd gerept over het ‘misdadig leven’ en de ‘bedorven aard van het geslacht’ van de koning die verder werd neergezet als een ‘sadistisch monster’ dat geen enkele consideratie heeft met zijn volk. De kopers begonnen gretig aan de eerste regels:
                                        “Koning Gorilla (
) was de oudste zoon van een vorst, die denzelfden naam droeg en behoorde tot een Gorilla-geslacht dat door wanbestuur en knevelarij het volk diep ongelukkig had gemaakt en dan ook door dat volk herhaaldelijk werd weggejaagd doch zich telkens, steunende op vreemd geweld, weer op den troon wist te herstellen. Reeds in zijn jongelingsjaren openbaarde zich bij onze Gorilla de bedorven aard van zijn geslacht door een liederlijk leven, uitsluitend aan Venus en Bachus gewijd


                                        Paardenhandelaar wil niet dat het pamflet onder de ogen van kinderen komt (Kleine Courant 23 februari 1887)Ongetwijfeld droeg het pamflet bij tot uitbreiding van de aanwezige anti-monarchistische gevoelens. Maar, aldus de Digitale Bibliotheek Nederlandse Letteren (DBNL), er is niemand voor veroordeeld. Van een aantal incidenten wist de regering dat ze inderdaad hadden plaatsgevonden. Het was gevaarlijk om het waarheidsgehalte van andere gebeurtenissen te onderzoeken. Een onderzoek bijvoorbeeld naar de ‘lasterlijke beschrijving van de doodslag van Willem III op zijn vader’ zou maar ongewenste publiciteit opleveren

                                        Dronkenschap

                                        Willem III, aldus Uit het leven van Koning Gorilla, ‘vloekte als een ketter’, zelfs in het openbaar tegen generaals die voor hun troep stonden. Hij beledigde oude admiraals, die zijn vader nog hadden gediend, op de grofste wijze. Hij wilde ‘zijn militarisme luchten’ door zelf te commanderen, maar bleek ‘zóó slecht op de hoogte van zijn tijd, dat hij oude kommando’s gaf’ die al jaren niet meer werden gebruikt, en ‘gaf toen allen arrest!’. De volgende dag constateerde een wandelaar dat alle soldaten waren ‘gewapend met geweren’. Op zijn vraag wat dat betekende kreeg hij te horen: ‘Och meneer, de koning heeft ons last gegeven om alle officieren die uit het Bosch komen, onmiddellijk dood te schieten!


                                        Comment


                                        • #70
                                          vervolg:

                                          Tijdens een militaire manifestatie was ‘Gorilla duidelijk zichtbaar in kennelijke staat’ toen de generaal met een toespraak begon.


                                          “Plotseling valt Gorilla hem brullend in de rede: M.. L
! M.. L
! kom in mijne armen!’ en waggelend schuift het monster naar voren om den generaal in zijn pooten te sluiten. Ongelukkigerwijze was de generaal niet tegen deze omhelzing bestand en viel achterover, terwijl de Gorilla, luidkeels brullende, over hem heen donderde en als een zwijn bleef liggen. (
) Den volgenden dag maakten de groote bladen den volke diets dat er in het kamp van M
. een hoogst aandoenlijke ontmoeting had plaats gehad, waarbij Zijne Majesteit Koning Gorilla zichtbaar bewogen (in plaats van zichtbaar dronken) den generaal M.. L
 in zijn armen had gesloten!”

                                          Zelf had koning Gorilla op een galadiner, te midden van vele buitenlandse gasten, een historische toespraak gehouden:
                                          “Mijne Heeren, het Vaderland! 
. De Koning! 
. En zijne geĂ«erbiedigde Zonen! 
 Godverdomme!”
                                          Hermitage in Sint Petersburg – Foto: CCRembrandts in Hermitage


                                          Prins Willem III en zijn broers hadden vroeger veel geld nodig gehad en wisten dat ook van hun vader los te peuteren. Toen ‘de oude Gorilla terwille van zijn zoons in schulden was gedompeld’, werd Willem van het hof verbannen. ’Gorilla begaf zich daarop naar een ander land [Engeland], na eerst de juweelen van zijn moeder te hebben gestolen, die hij zoo vrij was in den vreemde te verkoopen’. Hoe dat kwam wordt – merkwaardig genoeg in een voetnoot – uitgelegd:
                                          “De vader van den ouden Gorilla [Willem I] was zoo naakt als een rot aan de regeering gekomen, maar wist zijn geliefde onderdanen zoo handig te bestelen dat hij bij zijn dood naliet de bagatel van circa honderd dertig milioen gulden, waarvan de oude Gorilla [Willem II] circa vijf en veertig milioen erfde. Prins Gorilla wist hem weer Zoo netjes door dit gestolen geld heen te helpen dat bij den dood van den oĂ»e alles schoon op was! zoo gewonnen, zoo geronnen!”

                                          Feit is dat in de Hermitage in Sint Petersburg twintig van de belangrijkste schilderijen van Rembrandt te bewonderen zijn. Volgens de officiële lezing werden ze na de dood van Willem II door zijn echtgenote Anna Paulowna verkocht, omdat hij alleen maar schulden had nagelaten en zij anders paleis Soestdijk had moeten verkopen.

                                          Dood van Willem II


                                          Opmerkelijk is dat Uit het leven van Koning Gorilla ook suggereert dat Willem III de dood van Willem II heeft veroorzaakt. Op de eerste bladzijden wordt een ‘schamel persoon’ met ‘een ploertendooder’ tegengehouden door de schildwacht van het buitenverblijf van Willem II. Het tumult trekt de aandacht van de dienstdoende commandant der wacht, de brigadier Jossùns. Dan wordt de man herkend: ‘Het is prins Gorilla!’, en die begaf zich daarna, ‘met een sarcastischen glimlach op het gelaat voorbij de ontstelde wachten’, naar het paleis.

                                          Drie uur later, om tien uur in de avond, wandelde brigadier Jossùns door de tuin en zag, heel uitzonderlijk, licht branden in de werkkamer van de koning. Dichterbij bleek een ‘heftige woordenwisseling’ aan de gang. Het bleek dat ‘de koning en zijn zoon twist hadden’.
                                          “Plotseling ziet hij Prins Gorilla met diens doornen stok een uitval doen naar het lichaam zijns vaders, hij ziet den ouden man wankelen en op een stoel inĂ©Ă©n zinken.”

                                          Toen sloot prins Gorilla de blinden. Volgens een bediende had de prins het paleis om elf uur verlaten. De volgende dag bleek de koning te zijn overleden.

                                          Het is een suggestie waarover niets is terug te vinden. Volgens de officiĂ«le versie stierf Willem II op 17 maart 1849, na een lelijke val op een werf in Rotterdam, in een leunstoel in zijn buitenhuis in Tilburg – daar herinnert nog een voetbalclub aan. Prins Willem verbleef officieel in Engeland, voelde er niets voor om zijn vader op te volgen maar werd toch overgehaald.

                                          Maagdelijnen



                                          OfficiĂ«le overlijdensakte van koning Willem IIIKoning Gorilla was volgens het schotschrift ‘zeer vernikkeld op maagdelijnen’. Een moeder zag daarin een toekomst voor haar dochter en verbeeldde zich ‘dat zij hem zou moeten voorlezen uit de Bergrede’.
                                          “Maar het gold hier een ander kruis. De nimf moest den afgeleefden god telkens na zijn bad in zijn kruis kittelen om zijn bijna uitgebluschte mandril-aard weder te doen ontvonken.”

                                          
en toen de moeder dat hoorde zag zij van het ‘goddelijk’ eerbetoon af.

                                          Willem III was een schuinsmarcheerder en potloodventer, en Uit het leven van Koning Gorilla maakt duidelijk dat hij met talloze dames het bed heeft gedeeld. In De bastaarden van koning Gorilla en hun nakomelingen (2007) worden er minstens dertig geïdentificeerd die voor nageslacht van de koning hebben gezorgd, vooral op de Veluwe; van Hendrika Maria Bohenkamp in 1835 tot Jentien Mastebroek in 1885. Maar – net als in het schotschrift van ruim een eeuw eerder – worden daarvan geen harde bewijzen gegeven.
                                          Rijtuig voor bordeel


                                          Koningin Sophie, zijn eerste vrouw, was doodongelukkig. ‘Elke dag zeg ik: Goddank, weer een dag minder te leven’ was de kop boven een artikel over haar in Het Vrije Volk van 24 november 1984. ‘De tijden waren voorbij dat de vorst kon wandelen met de koningin aan zijn zijde en z’n maütresse, duidelijk herkenbaar, achter hem aan. De koning moest, zeker in het openbaar, blijk geven van althans enige kennis van de tien geboden. Maar binnenskamers was het duvelengeblazen, Maitresses hier, orgien daar. En Sophie was een gevangene’.

                                          Uit het leven van Koning Gorilla maakt duidelijk dat ze daar met wrange humor op reageerde:


                                          “Koningin Sophie, ‘zijn eerste vrouw, die (
) eene der meest gedistingeerde vorstinnen van Europa was, beleedigde hij op schandelijke wijze. Ofschoon hij vorst, echtgenoot en vader was, bezocht hij op zekeren avond een bordeel zijner hofstad. Zijne vrouw, daarvan verwittigd, zond hem daar, voor zijn straf, een galarijtuig, bespannen met zes paarden.”

                                          Boek: De bastaarden van Koning Gorilla en hun nakomelingen
                                          Lees ook: Overzicht van artikelen over het Nederlands Koningshuis
                                          
en: Koning Willem III der Nederlanden (1817-1890)





                                          Comment


                                          • #71
                                            De huidige Spaanse koningin houdt of hield er ook 9 minnaars op na, is trouwens ook een knappe vrouw.

                                            Comment


                                            • #72
                                              Lijkt ze op haar schoonvader😂

                                              Comment


                                              • #73
                                                https://www.ad.nl/den-haag/mogen-onz...tsen~a2777373/

                                                Mogen onze royals nog met de Glazen Koets door de stad? Den Haag stopt met paardenkoetsen


                                                De paardenkoets gaat in de ban in Den Haag. De hofstad wil ‘het goede voorbeeld geven’ en zal bij evenementen paarden geen koetsen meer laten trekken. Hoe zit dat dan met onze royals op Prinsjesdag in de Glazen Koets?

                                                Paarden die stadskoetsen trekken zie je hier vooral in november, december en januari. Ritten in die koetsen maken onderdeel uit van een Haags winterprogramma, dat de gemeente samen met ondernemers organiseert.

                                                Maar daar stopt de stad mee, op aandringen van - hoe kan het ook anders - de Partij voor de Dieren. ,,De levende kerststal, de wilde dieren in het circus en de roofvogelshows zijn al voorbij, maar tot onze grote verbazing - en dan druk ik me nog heel mild uit - loopt er een hop-on-hop-off-koets door de stad”, zei raadslid Leonie Gerritsen in december al. ,,Paarden worden volgehangen met kerstballen en worden met een kar vol mensen door de menigte gezweept, of nog erger, moeten op oudejaarsdag op de boulevard van Scheveningen lopen waar vuurwerk wordt afgestoken.”

                                                Den Haag, waar PvdD sinds oktober meebestuurt, buigt nu uit het oogpunt van dierenwelzijn mee. Ook al respecteerde de stalhouderij die de ritten uitvoert bij het winterfestijn de rusttijden van de paarden. Zo zijn de koetsen klein en trekken de paarden ze maximaal vier uur per dag voort. Nu is besloten om vanaf volgend jaar geen paardenkoetsen meer in te zetten in het winterprogramma. Het stadsbestuur wil daarmee het goede voorbeeld geven, en zal bij de eigen evenementen geen dieren meer inzetten.

                                                Times Square en Central Park


                                                Helemaal uit de lucht vallen komt dat niet. Dierenwelzijnsorganisaties roepen al langer dat koetsen trekken niet bepaald diervriendelijk is voor paarden. Zo lopen paarden in steden kans op hoefontstekingen door de harde ondergrond, ademen ze in steden uitlaatgassen en in lopen ze gevaar in het verkeer.

                                                In 2013 wilde toenmalig burgemeester van New York, Bill de Blasio, om die redenen al de traditionele paardenkoetsen uit z'n stad weren omdat ze ‘niet meer van deze tijd zijn’ en dus ritjes over Times Square en door Central Park tot het verleden laten behoren.

                                                In Amsterdam stemde de politiek in 2019 in met een verbod op het afgeven van nieuwe koetsvergunningen en bestaande niet meer te verlengen. En in het Spaanse Palma de Mallorca kunnen toeristen sinds twee jaar niet met paard en wagen door de stad worden vervoerd.

                                                Zien we nu nooit meer een paardenkoets in de hofstad? Dat niet. Het gaat dus alleen om de eigen evenementen van de gemeente. ,,Het staat koetsiers vrij om zelfstandig vergelijkbare activiteiten in te huren, buiten de opdracht van de gemeente om”, stelt Den Haag. Naar subsidie kunnen ze dan wel fluiten.

                                                ‘Cruciale rol’


                                                In het ‘Have a Royal Winterprogramma’ verdwijnt de eeuwenoude traditie dus, maar de Ă©chte royals hoeven niet te vrezen. Prinsjesdag is geen evenement dat de gemeente organiseert en dus kunnen MĂĄxima en Willem-Alexander op Prinsjesdag hun koets nog laten trekken door paarden.

                                                Dat zal de lokale partij Hart voor Den Haag aanspreken, want die was al in de pen geklommen. ,,De stad heeft een rijke koninklijke identiteit, die nauw verbonden is met het inzetten van paarden. Ze spelen bij Prinsjesdag een cruciale rol.” De partij wijst ook op het zogeheten aanbieden van de geloofsbrieven aan de koning, waarbij nieuwe ambassadeurs in een koets met paarden ervoor arriveren bij paleis Noordeinde. ,,Deze tradities benadrukken het historische en ceremoniĂ«le belang van paarden in onze stad. Het welzijn van de paarden werd altijd gewaarborgd en de koetsen creĂ«erden een unieke en koninklijke sfeer die zowel bewoners als toeristen aantrok. Door dit besluit verdwijnen ook banen en economische kansen die juist essentieel zijn voor een bloeiende binnenstad.”

                                                Comment


                                                • #74
                                                  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1733...an-gaan-zoeken

                                                  Koning: wie niet voor PVV-bewindslieden wil werken kan andere baan gaan zoeken

                                                  NEW YORK - Koning Willem-Alexander zegt dat het ambtenaren vrij staat om ontslag te nemen als ze moeite hebben om straks voor PVV-bewindslieden te werken.

                                                  © ANP / ANP

                                                  Koning Willem-Alexander op bezoek in New York.




                                                  Bij de afsluiting van zijn vierdaagse werkbezoek aan de Verenigde Staten reageerde hij op berichten uit Den Haag dat een deel van de rijksdienders grote bezwaren heeft bij het feit dat de PVV straks in de regering komt.

                                                  „Wij hebben een uniek ambtenarensysteem. Het feit dat een ambtenaar loyaal is aan wie dan ook de politieke baas is, is een fantastisch systeem dat ik ook zeer steun”, aldus Willem-Alexander. „Maar het staat iedereen vrij om, als dat niet met zijn of haar geweten overeen komt, een andere baan te zoeken. En ergens anders zijn of haar kwaliteiten in te zetten.”

                                                  Kabinetsvorming



                                                  Hij reageerde summier op de jongste ontwikkelingen rond PVV’er Gidi Markuszower, die donderdag door Geert Wilders werd teruggetrokken als beoogd vicepremier en minister van Migratie. „Het proces in Den Haag gaat voort. Ik zie uit naar het moment dat de formateur zich meldt op Huis ten Bosch en zegt: „Majesteit, ik zou graag willen dat u het nieuwe kabinet benoemt en beĂ«digt.”

                                                  Een datum voor de bordes-scene durfde de koning evenwel nog niet te noemen. „Het bordes staat klaar. Het is gerenoveerd. Dat was vorige keer het probleem. Wanneer de formateur komt, vinden we wel een gaatje.”



                                                  Lees verder onder de foto



                                                  De koning beaamde dat met het nieuwe kabinet een andere tijd gaat aanbreken. „Nederland heeft veertien jaar dezelfde minister-president gehad. Ik heb daar elf jaar lang mee samengewerkt. Natuurlijk gaat het veranderen. Met andere mensen”, zei Willem-Alexander. „Maar er blijft ook heel veel continuïteit. En continuïteit, dat zijn wij ook”, zei hij met een veelbetekenende blik naar Máxima, die daar wel een beetje om moest grinniken.



                                                  De koning en koningin bezochten deze week de staten Georgia en New York. Een belangrijke reden was om de handelsrelatie tussen de staten en Nederland te verstevigen. Ook was er aandacht voor culturele, historische en wetenschappelijke raakvlakken.

                                                  Comment


                                                  • #75
                                                    Onze knapste prinses vandaag 19 geworden

                                                    Comment

                                                    Working...
                                                    X