Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Tweede Kamer Verkiezingen 2023

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

  Peiling I&O Research 20-11-2023

  VVD: 27
  PvdA-GL: 27 (+4)
  PVV: 26 (+6)
  NSC: 21 (-4)
  D66: 8 (+1)
  SP: 6 (-1)
  BBB: 6 (-2)
  PvdD: 5 (-1)
  CDA: 4
  CU: 4 (+1)
  FvD: 4
  SGP: 3 (-1)
  DENK: 3 (-1)
  Volt: 3 (-2)
  JA21: 2 (+1)
  ​BVNL: 1
  ​50PLUS: 0 (-1)
  BIJ1: 0

  ​+/- vs. 14-11-2023

  Comment


  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/2026...jeenkomst-fv-d

   Politie heeft verdachte aangehouden
   Baudet naar ziekenhuis in Groningen na aanval met bierfles tijdens bijeenkomst FvD

   GRONINGEN - Lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie is opnieuw aangevallen. Tijdens een bijeenkomst van zijn partij werd hij geslagen met een bierflesje. Baudet is vervolgens in het UMCG behandeld. „Het lijkt erop dat alles goed zal komen”, aldus FvD in het bericht. De bijeenkomst van FvD in Zwolle is inmiddels afgelast.
   Volgens FvD-Kamerlid Freek Jansen werd Baudet in een café in Groningen hard met een bierfles op zijn hoofd geslagen, zo meldt hij aan De Telegraaf. Baudet is vervolgens bloedend naar het ziekenhuis gebracht. Op sociale media gaan ook filmpjes rond waarop te zien is dat Baudet geslagen wordt in de kroeg. Op beelden is ook te zien dat Baudet na de aanval wordt weggeleid uit de kroeg.

   Volgens Jansen riep de man die Baudet aanviel leuzen zoals ’klaar met fascisme’ en werd hij na de aanval direct gearresteerd. De politie Noord-Nederland bevestigt dat er een aanhouding heeft plaatsgevonden. Inmiddels is duidelijk dat Baudet op zijn achterhoofd geraakt is en volgens FvD ’tevens net naast zijn oog op de rand van zijn slaap’. Een beveiliger raakte eveneens gewond aan zijn gezicht.   Eerder is Baudet met een paraplu aangevallen toen hij in het Belgische Gent een speech ging geven. Daar hield hij een lichte hersenschudding aan over. Baudet zou deze avond bij een bijeenkomst in Zwolle zijn. Inmiddels is bekend dat die bijeenkomst is afgelast. „In verband met de gezondheid en veiligheid van Thierry Baudet zijn we genoodzaakt om het evenement in Zwolle af te gelasten. Het spijt ons voor alle mensen die vanavond zijn gekomen”, laat de partij weten.

   ’Doet me denken aan Fortuyn’
   Bij en in de pub The Cabin in het centrum van Groningen zorgde het incident voor geschokte aanwezigen. „Het was gewoon een mooie avond. En ik volg er meer in het land”, vertelt een ooggetuige. „En dan dit. Weer... Doet me denken aan Fortuyn. Het was heel druk.” Hij speculeert vervolgens over de leeftijd van de verdachte: „Het leek mij een jongen van zeg 14. Bizar.” Het blijft even stil. „Buiten stonden ook mensen. Een aanwezige zei dat hij ’het wel goed vond’. Belachelijk. Ik probeer altijd normaal met mensen te praten. Maar ja, vaak zie je ze al negatief reageren als je over Forum praat.”

   Ze gaan er maar vandoor, een kwartet bezoekers en wat kijkers. „Baudet werd vanaf hier gelijk naar het ziekenhuis gebracht.” In alle haast was niet duidelijk hoe hij eraan toe was. „Echt erg dat zoiets kan. De avond was juist echt heel positief. Zoals het zo vaak gaat, een serieus verhaal en af en toe wat leuks naar ons in de ’zaal’.”

   ’Dit raakt democratie hard’
   Diverse politici spreken hun afschuw uit over het incident. „Totaal onacceptabel dat Thierry Baudet opnieuw is aangevallen. Ik zei het eerder en herhaal het nu stevig: van politici blijf je af. Altijd. Ik heb Thierry Baudet zojuist veel sterkte en beterschap gewenst”, laat demissionair premier Mark Rutte weten.   Frans Timmermans (PvdA/GL) zegt in een reactie: „in een democratie bestrijden we elkaar met woorden en deze aanval valt op geen enkele manier te rechtvaardigen.” Volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz blijf je „echt met je poten van volksvertegenwoordigers af. Je kunt het oneens zijn met iemand. Dat doe je met woorden. Maar je gaat nooit iemand belagen.”

   „Absoluut en volledig onacceptabel om Baudet (alweer) fysiek aan te vallen en te verwonden. Dit raakt de democratie hard. We lijken niets geleerd te hebben van 2002 en Pim Fortuyn”, zegt ook Pieter Omtzigt (NSC). „Walgelijke en laffe aanval”, aldus Caroline van der Plas (BBB). „Geweld is onacceptabel!” Ook Laurens Dassen (Volt) en Esther Ouwehand (PvdD) willen dat het geweld tegen politici stopt. „Blijf met je handen van politici af, hoe oneens je het ook met iemand bent. Ik wens Thierry Baudet sterkte”, aldus Dassen.   Stephan van Baarle van DENK noemt de aanval „walgelijk.” Hij voegt eraan toe: „Dit mag nooit geaccepteerd worden en de dader moet worden gestraft.” Lilian Marijnissen van de SP: „In de politiek voeren we een ideeënstrijd met woorden, maar nooit met geweld.”   „Wie denkt hiermee iets te bereiken is niet goed snik. Wie journalisten, rechters of volksvertegenwoordigers aanvalt, schaadt de democratie. Laat deze belaging ook vervolgd worden”, aldus een verklaring van fractieleider Jan Paternotte van D66. „Onuitstaanbaar en onacceptabel. Blijf van politici af”, schrijft Mirjam Bikker van de ChristenUnie op X.

   Comment


   • Laatste kans voor Frans

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/nieuws/6218...kt-mensen-kaal

     De laatste stuiptrekkingen, morgen naar de stembus

     Comment


     • https://www.sexdome.nl/nieuws/welke-...langrijk-vind/

      Welke partij moet je stemmen als je sekswerk belangrijk vind?

      Woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In de debatten wordt er niet over gesproken, maar voor sekswerkers zijn dit mogelijk best belangrijke verkiezingen. Want de zo gehekelde Wet Regulering Sekswerk van de ChristenUnie hangt nog als een donkere wolk boven de branche en ondertussen worden sekswerkers nog steeds gestigmatiseerd door banken en verzekeringsmaatschappijen. Waar moet je voor kiezen als je het belangrijk vind dat sekswerkers hun beroep goed kunnen uitvoeren?


      Deze drie politieke partijen zijn voor decriminalisering van sekswerk


      Er zijn meerdere partijen die in hun programma’s aangeven decriminalisering te willen voor sekswerk. Dat zijn Bij1, D66 en PvdA/GroenLinks. Decriminalisering betekent concreet: sekswerk schrappen uit het strafwetboek. Hoewel sekswerk een legaal beroep is in Nederland, valt het toch nog onder het Ministerie van Justitie & Veiligheid.

      In de praktijk hebben sekswerkers in de maatschappij niet dezelfde rechten als bijvoorbeeld andere ZZP-ers. Het is zeer lastig en soms zelfs onmogelijk om een bankrekening te krijgen als sekswerker, laat staan een hypotheek. Ook verzekeringsmaatschappijen en betaaldiensten om bijvoorbeeld een pin-automaat te huren, weigeren sekswerkers regelmatig. Tijdens de corona lockdowns werd ook pijnlijk duidelijk dat sekswerkers geen financiële steun kregen vanuit de overheid.

      Bij1, D66 en PvdA/GroenLinks vinden dus dat sekswerk uit het strafwetboek geschrapt moet worden. En dat is iets waar sekswerkers-organisaties en ook Amnesty International het zeer mee eens zijn. De kanttekening die gemaakt moet worden, is dat D66 in de laatste regeringsperiode in stemgedrag niet altijd voor sekswerkers de juiste keuzes maakten.

      Volt is een partij die zich niet volledig uitspreekt voor decriminalisering, maar wel een inclusief beleid wil voor sekswerkers en Volt tegen de Wet Regulering Sekswerk.
      Politieke partijen die het sekswerkers lastig maken


      Het mag geen verassing zijn, de christelijke partijen ChristenUnie, SGP en CDA zijn in principe tegen sekswerk. In de partij-programma’s is het tekenend ze ook altijd spreken over prostitutie en nooit de term sekswerk gebruiken. SGP gaat daar het verste in, die wil een totaalverbod op prostitutie. ChristenUnie wil dat ‘kopen van seks’ strafbaar wordt voor klanten, tenzij de sekswerker geregistreerd staat bij de gemeente volgens de WRS. Daarbij moet een sekswerker beoordeeld worden door een ambtenaar en moet de sekswerk privacy opgeven door met persoonlijke gegevens in een database terecht te komen.

      CDA zegt eigenlijk vrij weinig in hun verkiezingsprogramma, maar we weten dat bij de partij, o.a. door vele uitspraken van Anne Kuik, er ook een voorkeur is om het ‘kopen van seks’ strafbaar te maken. De partij van Pieter Omtzigt, NSC, schrijft grotendeels hetzelfde op als CDA. Wat dus vrij weinig is. Het is onduidelijk welke kant ze dan precies op gaan, maar het lijkt uitgesloten dat ze voorstander van decriminalisering zijn.

      Deze partijen zijn stil over sekswerk in hun verkiezingsprogramma.


      Van de meeste partijen is in het verkiezingsprogramma niks terug te vinden over sekswerk. Als het niet belangrijk genoeg is om het in de vaak tientallen pagina’s tellende programma’s op te nemen, dan weet je wellicht al genoeg. Het hangt er maar net van af hoe in een coalitie de stemming is, zoals we in het verleden hebben gezien dat VVD zomaar meestemt met ChristenUnie hun anti-prostitutie wetgeving.

      Comment


      • Ach, over anderhalve dag zijn de rode vakjes geteld..het zal hoe dan ook een close finish worden.

       Comment


       • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

        Peiling 21 nov I & ) Research Slotpeiling

        PVV: 28 (+2)
        VVD: 27
        PvdA-GL: 27
        NSC: 21
        D66: 9 (+1)
        SP: 6
        PvdD: 5
        BBB: 5 (-1)
        CDA: 4
        FvD: 4
        CU: 3 (-1)
        SGP: 3
        DENK: 3
        Volt: 3
        JA21: 1 (-1)
        ​BVNL: 1
        ​50PLUS: 0
        BIJ1: 0

        ​+/- vs. 20-11-2023

        Comment


        • wordt nek aan nek race, maar uiteindelijk moeten ze toch met elkaar

         aangezien er 3 a 4 partijen vrijwel gelijk zijn en deels grote verschillen hebben maakt het niet veel uit wie er wint, ze moeten toch met elkaar een coalitie vormen om een stabiele meerderheid te vormen en stabiel is niet 76 of 77 zetels.

         Als maar 1 partij de PVV uitsluit is een VVD, NSC als de klos en moeten ze met Groenlinks/PVDA

         en mocht het wel met een PVV lukken dan wordt het snel een kabinetscrisis omdat ze op vele vlakken erg links zijn en tegenover gestelde van een VVD en ook ver van NSC staan. En we zitten veel vast aan de ellende in de wereld met oorlogen waar we geen invloed hebben en klimaatregels van de Europese Unie

         er zal weinig in beleid te maken zijn of het nu PVV, VVD of Groenlinks/PVDA als grootste is. Alle kiezers zullen teleurgesteld zijn daarna in de nieuwe coalitie of hun daden daarna.

         Comment


         • Het goede nieuws is in ieder geval dat het CDA totaal niks meer voorstelt en de BBB geen partij van enige naam is geworden..al die minipartijtjes..ach ja.

          Comment


          • CDA is NSC geworden en veel groter dan ze waren. BBB hedft nu 1 zetel in 2e kamer gaan naar ca 5, verder gaat dat ook naar NSC. De enuge pro klimaatpartij van de grote 4 partijen is GLPVDA, dus mensen stemmen massaal tegen klimaar en migratie. D66 ook weggevaagd om die 2 standpunten

           Comment


           • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

            Laatste peiling Maurice de Hond 21 november 2023

            PVV: 29 (+3)
            PvdA-GL: 28 (+5)
            VVD: 26
            NSC: 19 (-4)
            D66: 8
            CDA: 6
            BBB: 6 (-1)
            SP: 5
            PvdD: 4 (-1)
            FvD: 4 (-1)
            DENK: 4
            CU: 3
            Volt: 3 (-1)
            SGP: 2
            JA21: 1
            BIJ1: 1
            BVNL: 1
            50PLUS: 0

            ​+/- vs. 19-11-2023

            Comment


            • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

             Laatste peiling Ipsos 21 november 2023

             VVD: 29 (+1)
             PVV: 27 (+10)
             PvdA-GL: 24 (+1)
             NSC: 19 (-7)
             D66: 11 (+2)
             BBB: 6 (-3)
             SP: 5
             PvdD: 5 (-2)
             CDA: 4
             CU: 4 (-1)
             DENK: 4
             Volt: 4 (+1)
             FvD: 3 (-1)
             SGP: 3
             JA21: 1 (-1)
             BIJ1: 1
             ​50PLUS: 0

             ​+/- vs. 14-11-2023

             Comment


             • https://www.peilingennederland.nl/alle-peilingen.html

              Laatste peiling I&O 21 november 2023

              PVV: 28 (+2)
              VVD: 27
              PvdA-GL: 27
              NSC: 21
              D66: 9 (+1)
              SP: 6
              PvdD: 5
              BBB: 5 (-1)
              CDA: 4
              FvD: 4
              CU: 3 (-1)
              SGP: 3
              DENK: 3
              Volt: 3
              JA21: 1 (-1)
              ​BVNL: 1
              ​50PLUS: 0
              BIJ1: 0

              ​+/- vs. 20-11-2023

              Comment


              • Op naar de stembus,ik ben en was er al maanden uit op wie ik zou gaan stemmen, al heeft het weinig zin.

               Comment


               • Ik denk dat het maanden gaat duren voor een formatie die dan mislukt en herverkiezingen komen of dat het kabinet valr als de onderlinge zetelverhouding in grote lijnen gelijk blijft aan de peilingen

                Comment


                • Ik wilde niet stemmen maar door de spanning in de peilingen te zien ga ik toch stemmen vandaag

                 Comment


                 • Putin met zijn oorlogsgeweld en de EU met hun regels zijn momenteel de grootste bepalers qua invloed op onze huidige samenleving en economie.

                  Comment


                  • PVV vsruit de grootste met vermoedelijk 35 zetels, 2. GLPVDA met 26 zetels, 3 VVD 23, NSC 20 zetels

                   Comment


                   • Bij1 naar 0 zetels, VVD nu op 25 zetels, FVD weggezakt naar 3 zetels, pvd gehalveerd

                    Comment


                    • https://www.ad.nl/politiek/pvv-slaat...ngen~a7ef7029/

                     We gaan het zien

                     Comment


                     • Er is alleen een coalitie mogelijk van PVV, VVD, NSC metveventueel BBB erbij.
                      maar als 1 partij PVV uitsluit moeten ze opnieuw aar de stebus. Want VVD gaat nooit met PvdA/GL en er is geen linkse meerderheid qua zetels. Ik verwacht zeer lange formatie en dan of nieuwe verkiezingen of oeizame coalitie die binnen half jaar valt.

                      Comment


                      • VVD gaat met 30% verlies niet in coalitie onder Wilders regeren. Dus herverkiezingen nodig

                       Comment


                       • VVD gaat met 30% verlies niet in coalitie onder Wilders regeren. Dus herverkiezingen nodig

                        Comment


                        • https://www.nu.nl/tweede-kamerverkie...l-ver-weg.html

                         Gaat hem niet worden. En indien wel kunnen ze weinig veranderen. Ondergang vd PVV is door hunwinst juist nu ingezet.

                         Comment


                         • De uitspraken van zowel Wilders, als Omtzigt en Yesilgoz zetten de deur behoorlijk open naar mijn mening naar een PVV-VVD-NSC kabinet.

                          Omtzigt zei voor de verkiezingen al dat de reden dat hij niet met Wilders wil samenwerken, is omdat Wilders de grondwet niet respecteert. Wilders zei nu overduidelijk dat hij de grondwet zal respecteren.

                          Wilders zei dat hij vind dat zij en andere partijen 'over hun schaduw' heen moeten stappen. Omtzigt gebruikte exact diezelfde woorden gisteren-avond.

                          Yesilgoz haar uitspraken vlak na de uitslag lieten de deur ook open staan. En VVD heeft (op 2 dagen geleden na) ook al maanden gezegd dat ze PVV niet uitsluiten. Prominente VVD-ers willen nog steeds liever ministersposten hebben dan dat ze in de oppositie moeten zitten.

                          En dit is Wilders zijn allergrootste kans om minister-president te worden, na 20 jaar in de kamer wil hij duidelijk ook weer wat anders. Ik denk dat hij bereid is veel water bij de wijn te doen om het voor elkaar te krijgen. Hij heeft zijn harde kern al teleurgesteld door te zeggen dat hij geen moskeeën wil sluiten of de islam wil verbieden.

                          Tuurlijk zullen ze nog maanden steggelen om er allemaal het maximale uit te krijgen en voor de buhne te roepen dat ze het allemaal alleen maar doen voor het landsbelang, maar ik ben er bang voor dat ze er wel uitkomen. En dan trekken ze BBB er ook nog bij, zodat ze soepel wetgeving door de 1e kamer kunnen loodsen.

                          Comment

                          Working...
                          X