Banner mainpage

Collapse

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Cryptomunten, wie zit daar in en wat zijn jullie ervaringen en met welke platforms?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • En weer boven de 40k gekropen

  Comment


  • Btc knalt nu wel omhoog naar 44.7k

   Comment


   • Heeft bijna 50 gehaald, nu ruim 47

    Comment


    • https://www.telegraaf.nl/financieel/...r-700-stijging

     Vijf vragen
     Bitcoin-bezitters kijken reikhalzend uit naar cruciale datum: vorige keer 700% stijging

     Fraude en schandalen tarten cryptomunt bitcoin sinds zijn oprichting in 2009. De koers keldert soms duizenden dollars. Maar telkens veert de prijs op. Opnieuw heeft nu de oudste crypto rugwind, vlak voor een cruciale datum in april. Miljoenen beleggers rekenen op winst. Vijf vragen.

     © ANP/HH

     De bitcoin is voor velen alternatief voor spaarrekening, ondanks waarschuwingen voor fraude en gebrek aan waarde.

     Wat gebeurt er in april?     Dan start de zogeheten halving: de halvering van de vergoeding die je krijgt om de munten te helpen maken. De bitcoin wordt zo met een stukje openbare computercode door miljoenen mensen op hun pc’s met stevige rekenkracht gemaakt. De nieuwe munt komt dan op de blockchain, een publieke digitaal grootboek. De mensen die een groot blok bitcoins maken verdienen eraan: 6,25 bitcoin. Bitcoins maken tikt sowieso ook aan, de prijs is nu 51.700 dollar per stuk, tegen 15.400 dollar begin 2023. In een maand tijd steeg bitcoin 30 procent, in een jaar 110 procent.

     In april halveert, zoals iedere vier jaar, de vergoeding naar 3,125 bitcoin per groot blok. Tegelijkertijd komen er maar 21 miljoen bitcoins op de markt. Dus met meer kopers, en straks hooguit 21 miljoen munten, moet de prijs wel stijgen. Alleen al in Nederland beleggen twee miljoen mensen in bitcoins.
     Is dat altijd gunstig?     Er zijn drie halvingen van bitcoinvergoedingen geweest. In 2012 leidde dat tot een stijging van de prijs met 11 duizend procent, in 2016 met drieduizend procent en in 2020 steeg bitcoin 700 procent. „Wat opvalt is dat de vergoeding telkens terugloopt, en na de aanvankelijke verhoging daalt de prijs ook telkens weer. De halving is tot nu toe geen garantie gebleken dat de koers blíjft stijgen. Het is geen rechte weg omhoog”, zegt expert Jan Robert Schutte, oprichter van de Crypto Academy.Waarom loopt die prijs nu op?     ,,Er is vooral veel speculatie dát de halving effet zal hebben. De prijs van bitcoin loopt echter steeds meer parallel met de aandelenmarkten”, constateert Schutte. En afgelopen weken explodeerden aandelenbeurzen naar records.     Tegelijkertijd werden bitcoins begin januari enorm populair bij de grote beleggingsfondsen. Zij investeren honderden miljoenen nadat de Amerikaanse beurswaakhond een nieuwe, veel eenvoudiger bitcoinbelegging accepteerde. Je koopt een tracker of etf-fonds om simpelweg de bitcoinprijs te volgen. Je hoeft de munt zelf niet meer te maken of te kopen, maar je profiteert met die etf wel van de prijswijziging. Er komt nog een trits van dit soort trackers aan, die je tegen een half procent aan kosten per jaar aanschaft. Wat redelijk goedkoop is.

     Fraude, diefstal - waarom kopen mensen bitcoins?
     De eerste groep kopers zag bitcoin als alternatief voor de bankenwereld met de euro en dollar. Bitcoins zijn ontstaan als reactie op financiële crisis van 2008, toen miljoenen mensen financieel werden gedupeerd door banken die hen waardeloze hypotheekbeleggingen verkochten. De dollar en euro stortten in.     Cryptofans noemden vervolgens de bitcoin als een alternatief voor sparen, want dat bracht consumenten vanwege een lage rente weinig op. Bitcoins waren het proberen waard. Maar criminelen gebruiken bitcoins ook om hun geld wit te wassen.     Er zijn in al die jaren tientallen hacks van verkoopplatforms geweest, miljoenen klanten zijn gedupeerd. Oprichters van cryptobeurzen als Changpeng Zhao (Binance) en Sam Bankman-Fried (FTX) zijn wegens fraude vervolgd. Maar na iedere affaire komen er meer overheidsregels voor cryptohandel. Die wordt steeds veiliger. Nederland staat in Europa te boek als de strengste waakhond. En dan durven mensen bij gebrek aan alternatieven wel een gokje te wagen.Maar je kunt er nergens mee betalen toch?     Het is zeker geen euro. Maar in Nederland kun je volgens claims van de verenigde bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) op vijfhonderd plekken wel met je crypto op je smartphone aankopen doen. Bitcoins en de overige 23 duizend crypto worden wereldwijd maar weinig geaccepteerd. El Salvador wilde het als standaard voor betalingen, dat experiment strandde jammerlijk. Bitcoin wordt dus vooral gebruikt als belegging.     Volgens critici is het een lege huls. De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwt nu richting de halving in april, net als De Nederlandsche Bank (DNB) al jaren doet, dat crypto geen enkele waarde hebben: ze geven geen rente, geen dividend. Bitcoin mag nu lekker prijzig zijn, reken er niet op dat die prijs zo hoog blijft, waarschuwt DNB. De historie toont dat bitcoin instort. Maar ook weer opkrabbelt.

     Comment


     • Nou hij schoot vandaag opeens naar 50.3k waar ie nu op staat

      Comment


      • En nu al boven de 52k

       Comment


       • En nu al bijna 58k ,bizar hoe hard en hoog ie nu oploopt

        Comment


        • 57.1 k, hij blijft nu even hangen

         Comment


         • Bijna op 60k nu

          Comment


          • Nu al meer dan 63.000

           Comment


           • Hij knalt maar doorrrr

            Comment


            • Btc zakt nu weg naar 63.4k

             Comment


             • Zakt nu verder weg naar 60.3k

              Comment


              • De piek is duidelijk over

               Comment


               • Bitcoin zakt verder onder de 60k

                Comment


                • Hij waa ff weggezakt onder de 60k maar schommelt nu weer een tijdje tussen de 64 en 65k

                 Comment


                 • Nou hij is op zijn retour nu, zakt weer ff

                  Comment


                  • Hij schommelde een week lang tussen de 64 en bijna 69k nu opeens gezakt naar ruim 60k

                   Comment


                   • En nu onder de 60k gezakt

                    Comment

                    Working...
                    X